Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Σαν σήμερα το 2006 «χάθηκε» ο Έλληνας σμηναγός Κώστας Ηλιάκης

Ήταν μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006 όταν έξι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.
Δυο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την βάση της Σούδας με σκοπό να τα αναχαιτίσουν.Τα F-16 πλησίασαν τα τουρκικά μαχητικά θέολοντας να προχωρήσουν σε αναγνώριση και εικονική αναχαίτιση, λόγω παραβίασης του FIR Αθηνών.

Ο σμηναγός κωνσταντίνος Ηλιάκης, ένας από τους δυο Έλληνες πιλότους, πλησίασε την μια τριάδα των τουρκικών αεροσκαφών.
Ο Τούρκος πιλότος έκανε επιθετικούς και επικίνδυνους χειρισμούς που προκάλεσαν μια πραγματική αερομαχία πάνω από το Αιγαίο. Το αποτέλεσμα αυτών των επιθετικών χειρισμών, ήταν ο διεμβολισμός του αεροσκάφους του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.
Τα δυο αεροπλάνα κατέπεσαν στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και σώθηκε από ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε εκεί κοντά. Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης και το αεροσκάφος του όμως δεν βρέθηκε
Οι προσπάθειες ανέυρεσης του ελληνικού F-16 και του πιλότου του, συνεχίζονταν από τη θάλασσα. Τέσσερα πλοία, μια φρεγάτα, δυο κανονιοφόροι και ένα υδρογραφικό, έψαχναν απεγνωσμένα τα συντρίμμια και τον σμηναγό Ηλιάκη.
Στις 6 το απόγευμα η φρεγάτα «Λήμνος» εντόπισε νεκρό τον σμηναγό Ηλιάκη.
Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ήταν πατέρας δυο παιδιών, ηλικίας 1,5 και 5 χρονών. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων από την Ακαδημία Αθηνών, του απενεμήθηκε το μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.
https://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο