Κυριακή 22 Απριλίου 2018

“Βλακώδης η σύνδεση των ευρημάτων στη σπηλιά με τους τρεις θανάτους'”, λέει ο σπηλαιολόγος (φωτο)


    Σίγουρα ο σπηλαιολόγος – βιολόγος Κώστας Μπακολίτσας, όταν δημοσιοποιούσε τα ευρήματα του στην πανέμορφη σπηλιά που εξερεύνησε πρόσφατα στο Πετροχώρι Θέρμου, δεν θα περίμενε πως θα γίνονταν το… πρόσωπο της ημέρας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που επιχείρησαν  να συνδέσουν τρεις θανάτους στην περιοχή τα τελευταία χρόνια με τελετές μαύρης μαγείας......


Τα ευφάνταστα δημοσιεύματα – που αναδημοσιεύτηκαν και από μια μικρή μερίδα τοπικών ΜΜΕ- επιχειρούσαν χθες να συνδέσουν τα ευρήματα του κ. Μπακολίτσα, που σχετίζονται με τελετές μαγείας, με τους θανάτους του δάσκαλου Κώστα Μέντζου πριν από επτά χρόνια, της Ειρήνης Λαγούδη στην παραλία Φωτμού φέτος τον Ιανουάριο και τον τραγικό θάνατο του 49χρονου στην Αμβρακιά  Θέρμου πριν λίγες μέρες. Κοινό των τριών αυτών θανάτων η φωτιά στα οχήματα των θυμάτων και ο τραγικός θάνατος τους από τις φλόγες ή τις αναθυμιάσεις… Αυτό από μόνο του ήταν ικανό να κάνει την φαντασία ορισμένων να οργιάσει και να γίνεται λόγος για “σκοτεινό τρίγωνο”, μεταξύ Αγρινίου, Μυρτιάς και Θέρμου!
Έκπληκτος χθες Πέμπτη ο σπηλαιολόγος είδε το πρόσωπο του να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα και να τον καλούν από το πρωί μέσα ενημέρωσης ώστε να παρέμβει σε εκπομπές!  Ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά ενώ σε διαλόγους που έχει κάνει στο facebook χαρακτηρίζει “βλακώδεις” τους συνειρμούς.

“Εγώ μια ανάρτηση στη σελίδα μου έκανα όπως πάντα και κάποιος την πήρε την φούσκωσε και έκανε και τους συνειρμούς (κατά τη γνώμη μου βλακώδεις) … αναγκάστηκα να στείλω σε όλους όσους μου ζήτησαν πληροφορίες ένα δελτίο τύπου… όπου αναφέρω τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν”, λέει συγκεκριμένα ο Κώστας Μπακολίτσας, που αποκαλύπτει μάλιστα πως τα ομοιώματα που βρήκε στη σπηλιά είναι φτιαγμένα ίσως και πριν από το 2000, ενώ ο ίδιος τα ανακάλυψε το 2014 και όχι τώρα.

Η εξερεύνηση στο σπήλαιο στο Πετροχώρι, όπως την περιγράφει ο σπηλαιολόγος

Στις 22-3-2014 σε μια αποστολή σπηλαιολογική με δυο φίλους σπηλαιολόγους, κατεβήκαμε στο βάραθρο – σπήλαιο (τρύπα) που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο κοντά στο Πετρωχώρι Τριχωνίδας. Στο τέλος της εξερεύνησης του σπηλαίου, (στο οποίο μόνο με σχοινιά μπορεί κάποιος να κατέβει), βρήκαμε κάποιες μαύρες σακούλες μισάνοιχτες και αλλοιωμένες από τον καιρό, πεταμένες κάτω στον πυθμένα του βάραθρου από το στόμιό του. Ανοίγοντάς τες είδαμε ότι το περιεχόμενο ήταν 9 κομμάτια σανίδας όπου πάνω τους είχαν καρφωμένα κέρινα ομοιώματα. Το κάρφωμα είχε γίνει με καρφιά πεταλώματος και υπήρχαν πολλοί κόμποι μαύρου λεπτού σχοινιού που ένωναν τα καρφιά. Υπήρχαν κάποιες κλειδαριές και ότι άλλο φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήξαμε επί τόπου.
Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για τις ονομαζόμενες καταπασσαλεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να έγιναν 15 με 20 χρόνια το πολύ πριν, δηλαδή είναι σχετικά πρόσφατα.
Από την Κλασική Εποχή κι έπειτα έχουν βρεθεί ομοιώματα, κυρίως μολύβδινα (τα συγκεκριμένα είναι κέρινα), που παριστάνουν τα θύματα της βλαπτικής μαγείας. Αυτά τα ομοιώματα (καταπασσαλεύσεις) οι μάγοι είτε τα έδεναν με δεσμά, είτε τα τρυπούσαν με καρφιά (στα δικά μας συμβαίνουν και τα δύο) και στη συνέχεια τα έθαβαν σε τάφους ή τα πετούσαν σε πηγές, ποταμούς ή λίμνες (στην περίπτωσή μας σε σπήλαιο-βάραθρο).
Τα ευρήματα έχουν παραμείνει στο χώρο που ευρέθησαν.
Η περιοχή του σπηλαίου στην Λίμνη Τριχωνίδα, είναι μοναδική σε ομορφιάκαι χρειάζεται να γίνει γνωστή για το φυσικό της πλούτο και τα ιστορικά της μνημεία και όχι για την δράση ολίγων ανεγκέφαλων σατανιστών που έδρασαν στο παρελθόν.
Η σημαντικότητα της περιοχής αυτής ενισχύεται και από την επιλογή των φίλων της Αστρονομίας,να διοργανωθεί για πρώτη φορά στον Δρυμώνα Θέρμου (περιοχή Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας) η 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στις 12 με 15 Ιουλίου του 2018.
Ας κάνουμε γνωστή την πατρίδα μας για τα θετικά της και όχι για τα αρνητικά της που δυστυχώς ποτέ δεν θα εκλείψουν.
Μπακολίτσας Κωνσταντίνος
Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Βιολόγος – Σπηλαιολόγος και Αντιπρόεδρος της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας.









agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο