Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Πανελλήνιες 2018: Νέα εγκύκλιος για επιτηρητές, εξεταστικά κέντρα και διεξαγωγή

Με την εγκύκλιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων των ΓΕΛ που θα διεξαχθούν από τις 8-6-2018 με 19-6-2018. Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση - Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις.

Μετά την υποβολή των Αιτήσεων -Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου (απόφοιτοι) ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2018 (μαθητές-τελειόφοιτοι). Αλλιώς η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής (μηχανογραφικό δελτίο κτλ.)
Γενικά, οι διατάξεις που αναφέρονται στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι αυστηρού δικαίου και απαιτούν συνεπή και αυστηρή εφαρμογή γιατί ΜΟΝΟ έτσι διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής. Το Υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσων έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο οποίο είναι καταγραμμένο ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται. Η σωστή οργάνωση, η διεξαγωγή και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εξετάσεων αυτών είναι ευθύνη όλων μας. Στα πλαίσια αυτά σας παρακαλούμε να προβείτε στις αναγκαίες και επείγουσες ενέργειές σας για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση των εξετάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις οδηγίες της παρούσας εγκυκλίου.
Οι υποψήφιοι των ημερήσιων ή εσπερινών ΓΕΛ θα εξεταστούν στα ημερήσια ΓΕΛ όπως θα οριστεί με την ανωτέρω απόφαση κατανομής του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης, η οποία κοινοποιείται στο Διευθυντή του ΓΕΛ που έχει οριστεί ως Ε.Κ. Οι υποψήφιοι εσπερινών ΓΕΛ εξετάζονται στα ανωτέρω Ε.Κ. (των ημερήσιων ΓΕΛ) σε κοινή ώρα εξέτασης αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν είναι δυνατόν. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο Ε.Κ. μπορεί να εξετάζονται υποψήφιοι από περισσότερα του ενός εσπερινού ΓΕΛ.
Γενικά, η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες των Ε.Κ. θα γίνει πρώτα κατά Λύκειο, μετά κατά μάθημα και τέλος αλφαβητικά και όπως θα καθοριστεί σε σχετική αναλυτική εγκύκλιο που θα ακολουθήσει.

Δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εξεταστικά κέντρα: α) Τα Γενικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. β) Τα Μειονοτικά Σχολεία. Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν καταθέσει Αίτηση – Δήλωση προκειμένου να εξεταστούν σε πανελλήνιο επίπεδο στα αντίστοιχα μαθήματα, θα εξεταστούν από τις επιτροπές εξέτασης του Κεφαλαίου Ζ΄, αν πρόκειται για εξεταζόμενους προφορικά ή στο Γενικό Λύκειο στο οποίο έχουν καταθέσει την Αίτηση - Δήλωση, αν εξετάζονται γραπτά.
Για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο όπως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δ.Ε., διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων (Ε.Κ.) που θα εισηγηθούν, όπου αυτό είναι εφικτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψήφιους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Όπου τυχόν συμπτυχθούν Ε.Κ., ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους. Εφόσον ο αριθμός υποψηφίων που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις είναι σχετικά μικρός, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης, συνεκτιμώντας τις συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες καθώς και όσα είχαν ληφθεί υπόψη το προηγούμενο έτος για το ίδιο θέμα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, μπορεί να κατανείμει στο πλησιέστερο Γενικό ΛύκειοΕξεταστικό Κέντρο τους μαθητές των Λυκείων ή των Λυκειακών αυτών τάξεων. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται κυρίως για να διαφυλαχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Για κάθε Ε.Κ. ορίζονται με απόφαση του οικείου Δ/ντή Διεύθυνσης οι αναγκαίοι επιτηρητές για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Π.Δ. 60/2006, επιτηρητές ορίζονται καθηγητές Δ.Ε. (κατά προτίμηση Γυμνασίου) δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης με τις εξής προϋποθέσεις : α) Οι καθηγητές Λυκείων δεν μπορούν να ορίζονται ως επιτηρητές σε ΓΕΛ όπου εξετάζονται μαθητές τους. β) Στα ιδιωτικά Λύκεια ως επιτηρητές ορίζονται υποχρεωτικά καθηγητές μόνο της δημόσιας εκπαίδευσης. Κατά τον ορισμό των επιτηρητών λαμβάνεται μέριμνα ώστε σε κάθε αίθουσα εξετάσεων να υπάρχουν δύο επιτηρητές και ανά πέντε αίθουσες να ορίζεται και ένας αναπληρωματικός. Οι καθηγητές των Γυμνασίων που θα ορισθούν ως επιτηρητές δεν απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους στο Γυμνάσιο.
Με ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής οι επιτηρητές κατανέμονται στις αίθουσες εξετάσεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ημέρα εξέτασης να είναι σε διαφορετική αίθουσα. 5. Η απόφαση ορισμού των επιτηρητών εκδίδεται πέντε (5) ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων. Σημειώνεται ότι η Λυκειακή Επιτροπή παραδίδει κάθε ημέρα το φάκελο της εξέτασης στους επιτηρητές οι οποίοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τη Λυκειακή Επιτροπή για όποιο πρόβλημα τυχόν προκύψει.

7.Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δια των Λυκειακών Επιτροπών, τις οποίες διανέμουν ή ανακοινώνουν στους εξεταζόμενους, χωρίς να προβαίνουν σε δικές τους διευκρινίσεις.
Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα που δεν επιτρέπονται και τα οποία πρέπει να παραμένουν εκτός αίθουσας και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.
Μετά την παραλαβή και του τελευταίου γραπτού, ελέγχουν και παραδίδουν αμέσως τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή, προκειμένου αυτή να τα προωθήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.
Οι επιτηρητές μαζί με τη ΛΕΕ είναι υπεύθυνοι για τον διαχωρισμό των υποψηφίων και για τη σωστή διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα θέματα που αντιστοιχούν στην περίπτωσή του (ΗμερήσιαΕσπερινά). 
Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στους επιτηρητές για την επίδειξη αισθήματος ευθύνης πέραν του συνηθισμένου λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους, της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου της διεξαγωγής των εξετάσεων.
ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΗΡΙΑ
Πριν την έναρξη των εξετάσεων αποστέλλονται στην κάθε ΕΕΔΔΕ για κάθε Λύκειο αρμοδιότητάς της αυτοκόλλητα αριθμητήρια, τα οποία επικολλούνται στα γραπτά των μαθητών κάθε λυκείου σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες. Η ΕΕΔΔΕ παραδίδει δύο μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων τα οικεία αριθμητήρια στον Πρόεδρο της κάθε Λυκειακής Επιτροπής. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο ημερήσιο Γενικό Λύκειο εξετάζονται και υποψήφιοι άλλων ημερήσιων ΓΕΛ ή/και εσπερινών ΓΕΛ, η ΕΕΔΔΕ παραδίδει τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια αυτών των ημερήσιων ή/και εσπερινών ΓΕΛ στον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής του ημερήσιου ΓΕΛ, στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι αυτοί, οι οποίοι τοποθετούνται στις αίθουσες κατά Λύκειο προέλευσης, κατά μάθημα και αλφαβητικά. Διευκρινίζεται ότι τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια που αποστέλλει η Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης Εφαρμογών περιλαμβάνουν την ένδειξη της τάξης (Ημερήσιου ή Εσπερινού ΓΕΛ) και δεκατέσσερα (14) ψηφία, από τα οποία τα τρία πρώτα αντιστοιχούν στον κωδικό της οικείας Διεύθυνσης, τα επόμενα επτά (7) αντιστοιχούν στον κωδικό Λυκείου και τα τέσσερα τελευταία αντιστοιχούν στον αύξοντα αριθμό των γραπτών. Επί πλέον αναφέρεται και το λεκτικό του ΓΕΛ προκειμένου να είναι εύκολη η επικόλληση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων ανάλογα με το ΓΕΛ προέλευσης κάθε υποψηφίου. Σημειώνεται ότι ο αύξων αριθμός των γραπτών είναι ενιαίος και συνεχόμενος για όλα τα μαθήματα π.χ. αν στην Γ΄ τάξη ενός Λυκείου φοιτούν 30 μαθητές τα αριθμητήρια που θα παραλάβει το σχολείο αυτό για τους μαθητές της Γ΄ τάξης θα αρχίζουν από το 0001 και θα λήγουν στο 0120 (30 μαθητές Χ 4 μαθήματα).
Για πρακτικούς λόγους τα αριθμητήρια που εκτυπώνονται και αποστέλλονται είναι περισσότερα από 4 ανά υποψήφιο. Το κάθε αυτοκόλλητο αριθμητήριο είναι τυπωμένο σε τρία αντίγραφα από τα οποία τα δύο επικολλούνται από τους επιτηρητές στον ειδικό χώρο του τετραδίου από την εξωτερική πλευρά και το τρίτο μένει στο στέλεχος του αριθμητηρίου. Τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια πρέπει να επικολλώνται στο τετράδιο μετά την είσοδο των εξεταζομένων και πριν την έναρξη της εξέτασης και όχι κατά την παράδοση του γραπτού στο τέλος της εξέτασης. Ο χώρος που έχει επικολληθεί το αυτοκόλλητο αριθμητήριο επικαλύπτεται αμέσως μετά την επικόλληση με μαύρο αυτοκόλλητο με ευθύνη των επιτηρητών κάθε τάξης κατά τρόπο που να μην είναι αναγνωρίσιμο το Λύκειο προέλευσής του. Η Λυκειακή Επιτροπή με βάση την κατανομή των εξεταζομένων στις αίθουσες κατανέμει κάθε ημέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων αριθμό αριθμητηρίων στους οικείους επιτηρητές αντίστοιχο με τον αριθμό των εξεταζομένων.Η αρχή γίνεται την πρώτη ημέρα στην πρώτη αίθουσα από το αριθμητήριο 0001 και καταλήγει στην τελευταία αίθουσα στο μάθημα με το οποίο λήγουν οι εξετάσεις στο μεγαλύτερο αριθμό αριθμητηρίου.
Για παράδειγμα, αν οι μαθητές είναι μοιρασμένοι ισόποσα σε δυο αίθουσες το πρωί της πρώτης ημέρας στους επιτηρητές της πρώτης αίθουσας θα δοθούν τα αριθμητήρια από το 0001 μέχρι το 0015 και στους επιτηρητές της δεύτερης από το 0016 μέχρι το 0030. Τη δεύτερη ημέρα από το 0031 μέχρι το 0045 και από το 0046 μέχρι το 0060 στους επιτηρητές των δύο αιθουσών αντίστοιχα κλπ. Στην περίπτωση απουσίας εξεταζόμενου, εκτός από τη σχετική σημείωση στην κατάσταση απουσιών, δημιουργείται από τους επιτηρητές απουσιολόγιο ως ακολούθως: Σε απόκομμα τετραδίου αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία του απόντος στο εξεταζόμενο μάθημα και επικολλάται το τρίτο αυτοκόλλητο, το οποίο θα έμενε στο στέλεχος, αν ήταν παρών ο εξεταζόμενος, ενώ τα άλλα δύο παραμένουν στο στέλεχος. Το απουσιολόγιο αυτό παραδίδεται μαζί με την κατάσταση παρόντων και τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή με το τέλος της εξέτασης.
Για τους εξεταζόμενους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά, από τις οικείες επιτροπές θα σταλούν αντίστοιχα αυτοκόλλητα αριθμητήρια από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης Εφαρμογών στα Βαθμολογικά Κέντρα και στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα προκειμένου να επικολληθούν στα αντίστοιχα γραπτά από την Επιτροπή Εξέτασης. Στα αυτοκόλλητα αυτά οι τρεις πρώτοι αριθμοί θα αντιστοιχούν στον κωδικό αριθμό της Επιτροπής Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανεξάρτητα αν αυτή λειτουργεί σε Βαθμολογικό Κέντρο ή σε ειδικό εξεταστικό κέντρο και όχι στον κωδικό της Διεύθυνσης, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί ειδικά για τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια. Επειδή η σωστή τήρηση και τοποθέτηση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων είναι βασικότατος παράγοντας της ορθής καταχώρισης της βαθμολογίας, παρακαλούμε να δοθούν σαφείς οδηγίες στους προέδρους των Λυκειακών επιτροπών, ώστε να κάνουν σχετική ενημέρωση στους επιτηρητές και να τους επιστήσουν ιδιαίτερα την προσοχή για την πιστή και απόλυτη εφαρμογή όλων των σχετικών οδηγιών.
 https://www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο