Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αιτωλοακαρνανία: Θωρακίζονται οι περιοχές Natura 2000


Αιτωλοακαρνανία: Θωρακίζονται οι περιοχές Natura 2000. Στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού ανατέθηκε η διοίκηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000 και ειδικότερα των λιμνών Τριχωνίδας, Οζερού και Αμβρακίας και των ορεινών όγκων Αρακύνθου, Παναιτωλικού και Ακαρνανικών.

Υπό την προστασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού εντάσσονται πλέον οι έξι περιοχές Natura 2000 της Αιτωλοακαρνανίας που σύντομα θα χαρακτηριστούν ως Εθνικά Πάρκα

 Ο Συντονιστής του Φορέα, Περιβαλλοντολόγος Γιάννης Σελιμάς


Η απόφαση αυτή, αλλάζει προς το καλύτερο τον «περιβαλλοντολογικό χάρτη» της Αιτωλοακαρνανίας καθώς η παρουσία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, έχει καταδείξει εμπειρικά πως μειώνει την περιβαλλοντική παρανόμια και την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας στην περιοχή των εθνικών πάρκων
Επί της ουσίας η «κίνηση» αυτή προστατεύει τις «ορφανές» Natura που ήταν πολλές. Ουσιαστικά οι έξι περιοχές Νatura 2000 της Αιτωλοακαρνανίας απέκτησαν σύστημα διαχείρισης, κάτι που σημαίνει πως γίνεται μια καλή αρχή για την αποκεντρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση και διακυβέρνηση.

Ο χάρτης με τις περιοχές Natura 2000

Ο νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α’ 25/20.2.2018) 4519/2018. Το επόμενο βήμα είναι να συνταχθούν ειδικές περιβαλλοντολογικές μελέτες, που σύμφωνα με τον συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που μετονομάζεται σε Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Όρεων, Γιάννη Σελιμά, είναι η βασική προϋπόθεση για να χαρακτηριστούν οι 6 συγκεκριμένες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ως εθνικά πάρκα. Με το Προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί θα οριστούν οι προδιαγραφές προστασίας και τότε ουσιαστικά θα λάβει δράση πάνω στα νέα δεδομένα ο Φορέας Διαχείρισης. Η όλη αυτή διαδικασία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης μέσω ημερίδων θα ενημερώσουν τον πληθυσμό της περιοχής και τις Αρχές για τα νέα δεδομένα και τι θα σημαίνει να εντάσσονται οι περιουσίες τους σε εθνικό πάρκο.
Παράλληλα, θα εντοπιστούν τα προβλήματα της εκάστοτε περιοχής, ενώ «η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και την παρανομία. Ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα, αλλά επικουρική λειτουργία. Σκοπός εκτός των άλλων είναι η διατήρηση της καλής κατάστασης διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών» δήλωσε στη «Σ» ο κ. Σελιμάς, ο οποίος ανέδειξε και το έτερο ζήτημα που απασχολεί τον Φορέα Διαχείρισης, το οποίο δεν είναι άλλο από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του φορέα.
«Ο φορέας διαχείρισης αντιμετωπίζει θέμα υποχρηματοδότησης. Έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, εποπτικά μέσα, αυτοκίνητα και βάρκες. Είναι απαραίτητο να αποκτήσει παραρτήματα για την καλύτερη διοίκηση και διαχείριση των περιοχών Natura» σημείωσε ο Γιάννης Σελιμάς.
Σήμερα ο φορέας εποπτεύει 350.000 στέμματα που είναι το υφιστάμενο εθνικό πάρκο και με την αλλαγή των δεδομένων που υπάρχουν στα υπάρχοντα στρέμματα θα προστεθούν σχεδόν ακόμη 350.000 στρέμματα!
Κώστας Χονδρός

3 σχόλια:

  1. τωρα που ξηλωσαν το μισο περγαντι και καταστρεφουν τον αμβρακικο με εργοστασια βιορευστων και βιομαζας ?που ηταν η ΝΑΤΟΥΡΑ εκανε στραβα ματια ο κ. Σελιμας ηταν σε αλλη χωρα ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε όπου δεν μας λαδωνουν θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη.Τι δεν κατάλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάλαβα ποσο σοβαρός είναι αυτός ο φορέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο