Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Σκουρλέτης: Διεξοδική συζήτηση για απλή αναλογική -Δήμαρχοι: Να καταργηθούν Αποκεντρωμένες

Εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση, τόσο για τα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση όσο και την αναμενόμενη αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά και τους εκλογικού της συστήματος, διεξήχθη στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) , παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και 45 δημάρχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research «με τεράστιο δείγμα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 60% των πολιτών συμφωνεί με τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε δε ότι «δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα που να απαντάει σε όλες τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης, να βάζει δηλαδή ως δια μαγείας στην άκρη, συμπεριφορές, σκοπιμότητες, εκβιασμούς, αλισβερίσια. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά διεξοδικά και χωρίς καμία πρόθεση να συμπιέσουμε τον χρόνο της συζήτησης».
Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, τάχθηκε υπέρ μιας «ειδικής συζήτησης και με την παρουσία της περιφερειάρχη Αττικής» σημειώνοντας ότι αν δεν μπορέσουμε απαντήσουμε μ ένα βιώσιμο τρόπο, δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα κάνουν διακρίσεις για το ποιος έχει την ευθύνη και ποιος δεν την έχει. Όλων τα πρόσωπα θα μπουν στην ίδια μεριά του τοίχου.
Ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραταθεί το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, που αφορά στην εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής και θα κατατεθεί τροπολογία που θα αντιμετωπίζει με σαφήνεια το καθεστώς επιβολής δημοτικών τελών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Επίσης τους ενημέρωσε για τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ (500 εκατ. και 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), για το 2018 που περιλαμβάνουν στοχευμένες ενέργειες, αυτόνομες ή συμπληρωματικές σε μεγαλύτερες δράσεις. Ακόμη για τις προσκλήσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες σχετικά με την προμήθεια μηχανημάτων έργου και κατασκευής παιδικών χαρών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ (από 60 εκατ. ευρώ, έκαστη), αλλά και για τα 95 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουν οι υφιστάμενοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να συμμορφωθούν με το νέο σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας.
Σ΄ότι αφορά την κωδικοποίηση των νόμων της αυτοδιοίκησης, είπε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί -και μόλις πρόσφατα υπεγράφη- η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου».
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι επικεντρώθηκαν στη λειτουργία της αποκεντρωμένης διοίκησης, στον νόμο 4412 (διαγωνισμοί για έργα -προμήθειες) και στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις σχολικές επιτροπές. Ειδικότερα, ζήτησαν την κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων. «Ζούμε ένα απίστευτο μαρτύριο! Στείλαμε τον Ιούλιο του 2017 στην αποκεντρωμένη τον καινούργιο οργανισμό του δήμου σε εφαρμογή του σχετικού νόμου κι ακόμη περιμένουμε την έγκριση του!», είπε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. Για τον νόμο 4412, ο υπουργός Εσωτερικών, παραδέχθηκε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» και ανάφερε ότι έχει τη δέσμευση συναρμοδίων υπουργών «για κάποιες διορθωτικές τροπολογίες οι οποίες περιέχονται σε Ν/Σ το οποίο πρόκειται να περάσει και από το υπ. Οικονομικών».
Για τις αλλαγές που επήλθαν στις συνθέσεις των σχολικών επιτροπών, ο κ. Σκουρλέτης, κάλεσε την ηγεσία της ΠΕΔΑ σε συνάντηση για να αναζητηθούν διορθωτικές λύσεις.
Ο δήμαρχος Φιλοθέτης -Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης, ζητήθηκε να μεταβιβαστεί στους δήμους, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ο υπουργός διερωτήθηκε κατά πόσο «μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα όταν από το 2018 και για πέντε συνεχόμενα χρόνια υπάρχει δέσμευση με τους δανειστές για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%». Επίσης ανάφερε ότι «απαιτείται και συνταγματική μεταρρύθμιση προκειμένου οι δήμοι να αποκτήσουν φορολογική εξουσία».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Νικαίας -Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκριση του στην πρόσκληση που του απηύθυναν, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των σχολικών επιτροπών είπε χαρακτηριστικά: «Ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές «δίνονται’ στους διευθυντές των Σχολείων. Προτείνουμε να κλείσει η τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος και σε όποιες αλλαγές καταλήξουμε να ισχύσουν από την επόμενη περίοδο». Τέλος ανακοίνωσε ότι στις 9 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί ανάλογη σύσκεψη παρουσία του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.
 http://www.aftodioikisi.gr

4 σχόλια:

  1. Το πρωτο αρθρο του νεου νομου θα πρεπει να αναφερεται στους ενισχυση των ελεγκτικων μηχανισμων για την οριστικη πάταξη τυχον διαφθοράς στους δημους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέσπιση εδώ και τώρα της απλής αναλογικής, των δύο θητειών δια βίου, τον έλεγχο τάχιστα ΟΛΩΝ των δαπανών των Δήμων και περιφερειών. Έλεγχο δια βίου όσων διετέλεσαν Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και γενικά αιρετών που διαχειρίστηκαν Δημόσιο Χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Plaka ti sizitas toso kairo apofasizo kai diatazo theloun autoi.Einai isovioi kai kanoun oti theloun me to dimosio xrima.Apli analogiki edo kai yora se olo to sistima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε προχωρα και ασε τα λογια.Κανε κατι καλο για την χωρα.Απο λογια χορτασαμε τοσα χρονια.Τα ιδια τελικα ειστε ολοι σας.Πρασινοι Μπλε Κοκκινοι Μαυροι Παρδαλοι παπατζες και κουφιες κουβεντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο