Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας για την επιτραπέζια ελιά. Ασφυκτικά γεμάτο το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.

 Επιτραπέζια Ελιά: Ο Θησαυρός της Αιτωλοακαρνανίας» ήταν το θέμα ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Μεσολόγγι, η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας το απόγευμα της Παρασκευής 23/2, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχει καταρτίσει για το επόμενο διάστημα με στόχο την ανάδειξη προβλημάτων αλλά και προοπτικών της περιοχής.


Με δεδομένο ότι η Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα η περιοχής του δήμου Μεσολογγίου αποτελεί την κύρια πηγή της εγχώριας παραγωγής βρώσιμης ελιάς, η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου που με την παρουσία του κυριολεκτικά γέμισε ασφυκτικά το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.

Το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης αποτέλεσαν: ο Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, αντιπρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, πρώην Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης Κωνσταντόπουλος Α.Ε. – «Olymp», στην Κατερίνη, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυποποίησης και εξαγωγής επιτραπέζιας ελιάς της χώρας,  ο Παναγιώτης Ζωγράφος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου – Ναυπακτίας,  και ο Μιχάλης Γούδας, γεωπόνος.

Οι ομιλητές έχοντας τεράστια γνώση και εμπειρία για όλη την «αλυσίδα» παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης στην αγορά της επιτραπέζιας ελιάς παρουσίασαν στοιχεία που καθιστούν το προϊόν ως τον «χρυσό» της Ελλάδας, που μπορεί να αποτελέσει τον κύριο πυλώνα της αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα με ότι θετικό συνεπάγεται κυρίως για τη δημιουργία υγειών θέσεων εργασίας.

Όπως τονίστηκε, για να συμβεί αυτό θα πρέπει εκτός από την ενεργή συμβολή των παραγωγών για παραγωγή ποιοτικού προϊόντος θα πρέπει να αναληφθούν πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα για «επιστροφή» στο χωράφι με σημαντικότερο αυτό της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για όλη την παραγωγική διαδικασία.
Η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας, Νικολίνα Μαρίνου, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης σε χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην Ελλάδα της κρίσης με την ανεργία στις νέες ηλικίες να έχει εκτοξευθεί στα ύψη αυξάνεται το ενδιαφέρον της νεολαίας για τον πρωτογενή τομέα.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης των νέων που επιλέγουν το επάγγελμα του αγρότη ή του κτηνοτρόφου και όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, σε μεγάλο βαθμό, φαίνεται να διαφοροποιούνται από τη λογική των επιδοτήσεων.

Η ενεργοποίηση των νέων αγροτών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός υγιούς και παραγωγικού πρωτογενούς τομέα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και να διαμορφώνονται τα κατάλληλα κίνητρα για να οικοδομήσουν ένα νέο πρότυπο ανταγωνιστικής αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Μόνο με ένα τέτοιο πλάνο ο πρωτογενής τομέας θα προχωρήσει ακόμη πιο μακριά από την κουλτούρα των επιδοτήσεων και θα υιοθετηθεί μία νέα οπτική που θα βασίζεται όλο και περισσότερο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.

Χρειάζονται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ηλικιακή αναζωογόνηση κι ενδυνάμωση του αγροτικού μας πληθυσμού.

Ίσως η ελιά, αυτή την περίοδο της κρίσης, να αποτελεί ένα “θησαυρό” ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας  και να παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία και τους νέους του Νομού μας.»

Μετά το τέλος των ομιλιών σε συγκινητικό κλίμα έγινε βράβευση των διατελεσάντων προέδρων της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας τα τελευταία 30 χρόνια, Θανάση Νίκου, Θανάση Μαυρομμάτη, Λάμπρου Δημητρογίαννη, Νίκου Κατσακιώρη, Γιώργου Ροίδη, Χριστίνας Καρφή και Σπύρου Αδάμη.

Το παρών στην εκδήλωση που συντόνισε ο Γιώργος Σταράμος έδωσαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, ο γραμματέας οργανώσεων επαρχίας της ΟΝΝΕΔ και Αιτωλοακαρνάνας Θάνος Κολοβός, ο γραμματέας της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΤΕΙ Κωνσταντίνος Στάσης, τα μέλη της ΠΕ της ΝΔ Έλπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, Θανάσης Μαυρομμάτης και Έλενα Κουτρουλού, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας Φώτης Τσόλκας, ο πρόεδρος της ΤΟ Μεσολογγίου της ΝΔ Παναγιώτης Μυλωνάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μεσολογγίου Κώστας Δαουτίδης, Νίκος Μουρκούσης, Σπύρος Βασιλείου, Τάσος Σκαρμούτσος και Δημήτρης Μπαλαμπάνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγρινίου Μίμης Σκορδόπουλος και Νίκος Καζαντζής, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Παπαθανάσης, η πολιτευτής της ΝΔ Γεωργία Μπόκα και πλήθος παραγωγών ελιάς.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο