Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Επίδομα παιδιού (ΟΓΑ): Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση - κάθε δίμηνο πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως η πρώτη δόση για το επίδομα παιδιού θα καταβληθεί στους δικαιούχους περί τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου και σίγουρα πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Παράλληλα όπως τόνισε θα καταβάλεται κάθε δύο μήνες και όχι κάθε τρεις όπως τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Η πρώτη δόση θα χορηγηθεί με βάση τα περσινά Α21 και οι επόμενες δόσεις με βάσει τα εισοδηματικα κριτήρια που θα προκύψουν από την φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2017.
Επιπλέον τόνισε πως από τους 800 χιλιάδες δικαιούχους περσι, οι 738 χιλιαδες θα δουν αυξήσεις, ενώ η υπουργός τόνισε πως όσες περιπτώσεις οικογενειών δουν μειώσεις θα ισοσταθμιστούν με άλλες κοινωνικές παροχές.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε το λογότυπο του ΟΠΕΚΑ και ξεκαθαρίστηκε ο τρόπος λειτουργίας του. Εκτός από το επίδομα παιδιού θα ξεκινησει και το πιλοτικό πρόγραμμα των επιδομάτων αναπηρίας και αφορά μονο την Περιφέρεια Αττικής και αποκλειστικά όσους κάνουν 1η φορά αίτηση για να λαβουν επίδομα. Οι παλιοί δικαιουχοι αναπηρικών επιδομάτων θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδοματα μέσω των δήμων.
Ειδικότερα ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που απέκτησε νομική υπόσταση με το ν. 4520/2018, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και το διοικητή του, Στυλιανό Πλιάκη. Οι πρώτοι βασικοί στόχοι του ΟΠΕΚΑ είναι η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, η διαχείριση και η πληρωμή του νέου επιδόματος παιδιού, η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και η επέκταση των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας, με έμφαση στο παιδί.
«Για πρώτη φορά, το νέο κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης στηρίζεται σε δύο πυλώνες και είναι όλο ψηφιακό. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο εθνικός μηχανισμός κοινωνικής προστασίας με 240 κέντρα κοινότητας και ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ΟΠΕΚΑ με εννέα Περιφερειακές Διευθύνσεις. Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του, διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές, κλπ, ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του» δήλωσε η κ. Φωτίου. «Πηγαίνεις ως πολίτης στο κέντρο κοινότητας με το ΑΦΜ σου ή τον ΑΜΚΑ σου και ρωτάς: "Tι επιδόματα μπορώ να πάρω; Τι υπηρεσίες δικαιούμαι; Σε ποια προγράμματα μπορώ να συμμετάσχω, ανεργίας, εκπαίδευσης, εξειδίκευσης;" Ο υπάλληλος βλέπει στην οθόνη την κατάστασή σου και σου απαντά. Συγχρόνως, σε βοηθάει να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση. Την αίτηση μπορείς να την κάνεις και από το σπίτι σου. Μόλις γίνει η αίτηση, μεταβιβάζεται αμέσως στο σύστημα του ΟΠΕΚΑ και αρχίζει η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου. Τη στιγμή που κάνεις την αίτηση, μπορεί το σύστημα να δείξει, αν είσαι δικαιούχος ή όχι, τι ποσό θα πάρεις και πότε στο λογαριασμό που έχεις δηλώσει» εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όπως είπε, στο γεωπληροφοριακό σύστημα περιλαμβάνονται τρία μητρώα. Το πρώτο είναι των ωφελουμένων, το δεύτερο των φορέων, (δηλαδή όλες οι υπηρεσίες που ασκούν κοινωνική πολιτική και τα ιδρύματα που υπάρχουν στην κάθε περιοχή) και το τρίτο μητρώο είναι των προγραμμάτων (εθνικά, περιφερειακά, προγράμματα ΕΣΠΑ, τοπικά, κ.ά.).
«Το κέντρο κοινότητας είναι ένας νεωτερισμός» υπογράμμισε η κ. Φωτίου, καθώς, από τη μία, δίνει στον πολίτη πληροφορίες και τον διευκολύνει να κάνει την αίτησή του και από την άλλη διαβιβάζει online την πληροφορία σε δύο ακόμη επίπεδα, στα 13 Περιφερειακά Παρατηρητήρια και, συγχρόνως, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συγκεκριμένα, στη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, καθώς και στη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, στο πλαίσιο των κέντρων κοινότητας, εντάσσονται ειδικές υπηρεσίες. Π.χ. για τις κακοποιημένες γυναίκες, κέντρα κακοποιημένων γυναικών, Κέντρα για τους Ρομά και άλλες. Στο σημείο αυτό, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι, μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συγκροτηθούν άλλα 100 κέντρα στήριξης της οικογένειας πιλοτικά, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν πολύ σύντομα και άλλα 100 κέντρα για την ολοκληρωμένη φροντίδα ηλικιωμένων. «Πρόκειται για διοικητική, ηλεκτρονική σύνδεση τριών υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους, δηλαδή το "Βοήθεια στο Σπίτι", τα ΚΑΠΗ και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Θα υπάρξει μία πλήρης συνέργεια όλων των δράσεων. Στόχος μας δεν είναι να διασκορπίζουμε δράσεις, αλλά να τις ενοποιούμε» συμπλήρωσε η ίδια.
«Προχωράμε σε ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος, σε ένα κράτος κοινωνικής προστασίας» τόνισε, επίσης, η κ. Φωτίου.
«Σήμερα, παρουσιάζουμε το νεοσύστατο ΟΠΕΚΑ, ο οποίος είναι βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν, στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία όλων όσοι έχουν ανάγκη, τη στιγμή ακριβώς που το χρειάζονται. Εργαζόμαστε, ώστε ο νέος Οργανισμός να αναδειχθεί συμπαραστάτης στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και να γίνει αγαπητός από αυτόν» δήλωσε, από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Στυλιανός Πλιάκης.
Ο νέος Οργανισμός είναι μία ενιαία αρχή απόδοσης επιδομάτων και αναλαμβάνει σταδιακά δέσμη έξι παροχών:
Το επίδομα παιδιού που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018.
Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.
Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 ν. 4387/2016.
Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας, που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.
Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες, για τη στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.
«Πέραν από κάθε αμφισβήτηση, το μοντέλο που βασίστηκε στην έλλειψη μίας ενιαίας διοικητικής αρχής επιδοματικών ενισχύσεων, έχει φτάσει στα όρια του. Στο σημερινό αδιέξοδο μας οδήγησε η έλλειψη ενοποιημένου και επικαιροποιημένου μητρώου των δικαιούχων των πάσης φύσης κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, η ανεπαρκής ενημέρωση του πληθυσμού αναφοράς, η απουσία γεωπληροφοριακού συστήματος, η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη των σχετικών προγραμμάτων» τόνισε ο κ. Πλιάκης.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, «η δημιουργία του ΟΠΕΚΑ και η ανάπτυξη πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ευπαθών ομάδων είναι συνέχεια καθοριστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας, τα τελευταία δύο χρόνια: Εθνικό μητρώο φορέων κοινωνικής φροντίδας, εθνικός μηχανισμός για το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, νόμος για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες, απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας-ΚΕ.Π.Α. και κύρωση του αναθεωρημένου κοινωνικού χάρτη. Οι πρωτοβουλίες αυτές αντανακλούν τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ανοίγουν μία νέα σελίδα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Ο ΟΠΕΚΑ ήρθε, για να κάνει πράξη την αλληλεγγύη. Να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας στα πλέον ευάλωτα στρώματα αξιοπρέπεια στην επαφή τους με το κράτος. Ανάπτυξη, χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων, δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή ανάπτυξη».
Δείτε τους επίσημους πίνακες του ΟΠΕΚΑ πρώην ΟΓΑ για τα ποσά
Ο πίνακας με τα ποσά για οικογένειες με δύο γονείς εδώ
Παραδείγματα
Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 28.000€ / 2= 14.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56€ επίδομα το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 26.000€ / 1,75= 14.857€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 28€ επίδομα το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 18.800€ / 2= 9.400€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84€ επίδομα το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000€ / 2,25 = 5.777€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280€ το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000€ / 2= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140€ το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 14.500€ / 2,5 = 5.800€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 420€ το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 24.500€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 24.500€ / 2,5 = 9.800€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 252€ το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 +1/4 = 2,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 27.000€ / 2,75 = 9.818€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 336 € το μήνα.
Ο πίνακας με τα ποσά για Μονογονεϊκές οικογένειες εδώ
Παραδείγματα
Μονογονεικές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000€ / 2= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280€ το μήνα.
Μονογονεικές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 = 1,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 9.000€ / 1,5= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 70€ το μήνα.
Μονογονεικές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 + 1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 10.500€ / 1,75= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140€ το μήνα.
https://www.dikaiologitika.gr

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο