Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Πρωταγωνιστεί και το 2017 η Αιτωλοακαρνανία στις παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος

Πρωταγωνιστεί και το 2017 η Αιτωλοακαρνανία στις παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος. Για την Αιτωλοακαρνανία, η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας, αφού τόσο το κρέας όσο κυρίως το αίγειο και πρόβειο γάλα αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές του αγροτικού εισοδήµατος των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ίσως το δυνατότερο σηµείο του τοµέα είναι η υψηλή ποιότητα των παραγόµενων, ως αποτέλεσµα µιας σειράς παραµέτρων που χαρακτηρίζουν την Ελληνική και δη την Αιτωλοακαρνανική πραγµατικότητα, όπως το εκτατικό σύστηµα εκτροφής, οι εγχώριες φυλές και οι χορηγούµενες ζωοτροφές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας οι παραδόσεις πρόβειου το 2017 έφτασαν τα 62.467.495 κιλά, ενώ του γίδινου τα 4 .623.377.
Οι επιδόσεις της Αιτωλοακαρνανίας, έφερε τις συνολικές παραδόσεις των παραγωγών σε επίπεδο Περιφέρειας στις 123.298.011 στο πρόβειο γάλα και στις 16.607.769 στο γίδινο.
Η αιγοπροβατοτροφία ασκείται σε μεγάλο ποσοστό (85% των ζώων και 80 % των εκμεταλλεύσεων περίπου)στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας οι οποίες αποτελούν το 85% του συνόλου της επιφάνειάς της, αξιοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτάσεις που από τη φύση τους δεν προσφέρονται για εντατική εκμετάλλευση, όπως ορεινές, ημιορεινές, με έντονη κλίση, με φτωχή βλάστηση κ.λ.π. Ανάλογα είναι τα ποσοστά και για την Αιτωλοακαρνανία.
Η Αιτωλοακαρνανία, με παράδοση αιώνων στην αιγοπροβατοτροφία, παραμένει κυρίαρχη, τόσο στην παραγωγή Αιγοπρόβειου Κρέατος όσο και στην παραγωγή Αιγοπρόβειου Γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα, ο νομός κατέχει το 10% της πανελλήνιας παραγωγής Αιγοπρόβειου Κρέατος και περίπου το 6% της παραγωγής Αιγοπρόβειου Γάλακτος.

2 σχόλια:

  1. και οι άρχοντες του τόπου τι κάνουν για να παραμείνει αυτό τίποτα ίσα ίσα υπογράφουν για την φέτα φέρνουν γάλατα από άλλες χώρες και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οι εκλογές πλησιάζουν θα τα πούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και οι άρχοντες του τόπου τι κάνουν για να παραμείνει αυτό τίποτα ίσα ίσα υπογράφουν για την φέτα φέρνουν γάλατα από άλλες χώρες και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οι εκλογές πλησιάζουν θα τα πούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο