Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης η ανάπλαση στον κεντρικό δρόμο (Ελ. Βενιζέλου) στη ΒΟΝΙΤΣΑ, με συνολική δαπάνη 1.585.625,09 €!

            Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού, Τουριστικού και Εμπορικού Κέντρου Βόνιτσας, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.585.625,09 €Αφορά στην ανάπλαση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του παραδοσιακού κέντρου της Βόνιτσας, καθώς και των κάθετων οδών Αγίου Σπυρίδωνα και Ρούμελης. 
     Επίσης, προβλέπεται η διαμόρφωση σε πεζόδρομο της επιχωμάτωσης, η οποία εκτείνεται από το δυτικό άκρο του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών ανασκαφής μέχρι το Λιμανάκι της Χώρας στη Βόνιτσα. Τέλος, περιλαμβάνεται υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης εμπορικού κέντρου Βόνιτσας, καθώς θα γίνει υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων στην περιοχή παρέμβασης.

Αναλυτικά...

Κάθε Δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έχει το σχέδιό του για ανάπλαση – Νέες παρεμβάσεις ύψους  16.429.644.38 € 

         Αστικές αναπλάσεις σε δέκα δήμους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης, συνολικού ύψους  16.429.644.38 €, οι οποίες εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν από τους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας) και την υπογραφή των σχετικών Αποφάσεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα............



    Οι δέκα αυτές αστικές αναπλάσεις έρχονται σε συνέχεια των Ολοκληρωμένων  Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, οι οποίες αφορούν το Μεσολόγγι και Αιτωλικό, καθώς και αυτή του Πύργου Κατάκολου Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης, έρχονται σε συνέχεια των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων (ΒΑΑ) που αφορούν την Πάτρα και το Αγρίνιο, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε φάση υλοποίησης.

          Επίσης, σε 15 ημέρες  πρόκειται να ανακοινωθεί νέα προκήρυξη, η οποία θα αφορά όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειάς μας, που θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια για ένα αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον.
        «Είναι γνωστή η θέση μου για συνεργασία. Οι αστικές αναπλάσεις που υλοποιήσαμε με τους Δήμους στο προηγούμενο πρόγραμμα και αυτές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε σε αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιούμε στην Περιφέρειά μας. Ένα σχέδιο που αφορά όλους. Ένα σχέδιο που αφορά κάθε γωνιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η συνεργασία με τους Δήμους δημιουργεί θετικά αποτελέσματα. Έτσι θα συνεχίσουμε. Οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν τις δυνατότητες που διαθέτουν για έργο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ειδικότερα, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»  και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, τα εξής έργα:

Στην Π.Ε Αχαΐας
       Ανάπλαση Ιστορικού, Εμπορικού και Τουριστικού Κέντρου Καλαβρύτων, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.256.715,14 € – Προβλέπονται παρεμβάσεις στα τρία τμήματα του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα στην πλατεία Πετμεζαίων, την πλατεία Κύπρου με τις παρακείμενες οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού, Λοχαγού Καποτά, Νταφαλιά και τμήμα της οδού Αντιστάσεως, όπως επίσης στην πλατεία Ελευθερίας (Χελμού). Πρόκειται για σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις διαμορφώσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής, η διευκόλυνση της κυκλοφορίας και στάθμευσης, με κύριο άξονα την εξυπηρέτηση των πεζών.
            Επέκταση έργων ανάπλασης οικισμού Κάτω Αχαΐας – 2η Φάση Ανάπλασης, με συνολική δημόσια δαπάνη 2.372.407,64 € – Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση τμημάτων οδών συνολικού μήκους 1.210.00 μ. που αποτελούν τις κύριες οδούς πρόσβασης στο κεντρικό πυρήνα. Ειδικότερα, στο Ανατολικό Τμήμα οι παρεμβάσεις αφορούν τις οδούς Αποστόλου Ανδρέου, από Ωλένου έως Πλατεία Δημοκρατίας, οδός Φλέμινγκ από Αποστόλου Ανδρέου έως Αράτου, οδός Σώσσου Ταυρομενέως από Φλέμινγκ έως 25ης Μαρτίου. Στο Δυτικό Τμήμα οι παρεμβάσεις αφορούν τις οδούς οδός Αράξου από Πατρών – Πύργου έως Αθανασίου Διάκου, οδός Παλαιών Πατρών Γερμανού από Αράξου έως Αράτου. Στο Νότιο Τμήμα οι παρεμβάσεις αφορούν τις οδούς Πατρών – Πύργου από Αθηνάς έως 28ης Οκτωβρίου. Όλες οι οδοί που διαμορφώνονται θα λειτουργήσουν κατά το κύριο μέρος τους ως μονόδρομοι, ήπιας κυκλοφορίας και εξυπηρετούν κυρίως την πρόσβαση στον κεντρικό πυρήνα και στις περιοχές κατοικίας, παρά τη διερχόμενη κίνηση.
              Ανάπλαση – Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου Δημοτικού Σχολείου Σκιαδά, με συνολική δημόσια δαπάνη 855.600 € – Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση προσβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου, καθώς επίσης στο κτίριο του σχολείου. Την εξασφάλιση πρόσβασης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ως χώρου εκδηλώσεων – πλατείας – αναψυχής. Η συνολική επιφάνεια του χώρου που διαμορφώνεται είναι 3.397,42 τ.μ. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν με τρόπο ώστε το παλαιό Δημοτικό Σχολείο να λειτουργεί ως χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων, με παράλληλη διαμόρφωση ενός υπαίθριου χώρου πλατείας – εκδηλώσεων – αναψυχής.

Στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας
        Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου, με συνολική δημόσια δαπάνη 580.000 € – Περιλαμβάνει αντικατάσταση οδοστρώματος με φυσικά υλικά, διαπλάτυνση, διαμόρφωση πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων και ανάπλαση της πλατείας εντός του ιστορικού κεντρικού πυρήνα της πόλης γύρω από το λιμάνι, που περικλείεται από τα τείχη της πόλεως από την ανατολική έως τη δυτική πλευρά. Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευής της υποδομής, των έργων υπόγειων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων, των έργων ηλεκτροφωτισμού και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. Στόχος είναι η ανάδειξη της Καστρόπολης Ναυπάκτου και η σύνδεσή της με το παραλιακό μέτωπο.

         Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού, Τουριστικού και Εμπορικού Κέντρου Βόνιτσας, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.585.625,09 € – Αφορά στην ανάπλαση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του παραδοσιακού κέντρου της Βόνιτσας, καθώς και των κάθετων οδών Αγίου Σπυρίδωνα και Ρούμελης. Επίσης, προβλέπεται η διαμόρφωση σε πεζόδρομο της επιχωμάτωσης, η οποία εκτείνεται από το δυτικό άκρο του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών ανασκαφής μέχρι το Λιμανάκι της Χώρας στη Βόνιτσα. Τέλος, περιλαμβάνεται υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης εμπορικού κέντρου Βόνιτσας, καθώς θα γίνει υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων στην περιοχή παρέμβασης.

Στην Π.Ε Ηλείας
–Αστική ανάπλαση Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αμαλιάδας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.396.000 €  – Αφορά την ανάπλαση – αναδιαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στο ιστορικό κέντρο της Αμαλιάδας, για μια σειρά πλατειών, δρόμων και αδιαμόρφωτων εκτάσεων. Προβλέπεται ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατείας και των Περιμετρικών Οδών αυτής, ανάπλαση του χώρου του Ηρώου της Αμαλιάδας, επέμβαση στο χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, επεμβάσεις σε δημοτικές οδούς του κέντρου της Αμαλιάδας
–Αστική Ανάπλαση Περιοχής Αγγινάρας Δ.Κ. Γαστούνης Δήμου Πηνειού, προϋπολογισμού 2.237.966.51 € – Αφορά την ανάπλαση της περιοχής Αγγινάρας στην πόλη της Γαστούνης. Οι εργασίες ανάπλασης έχουν στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού χώρου της περιοχής και αφορούν  τμήματα  οδών συνολικού μήκους 2.460 μέτρων.
–Ανάπλαση και Βελτίωση Αστικών Υποδομών του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων , συνολικού προϋπολογισμού 1.210.3330 € – Αφορά την ανάπλαση και βελτίωση των αστικών υποδομών της οδού Αρχαίας Ολυμπίας της Δημοτικής Κοινότητας Κρεστένων, μονοπατιών και του κεντρικού δρόμου της Τοπικής Κοινότητας Ανδρίτσαινας. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές περιλαμβάνεται η κατασκευή ηλεκτροφωτισμού, δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων από τσιμεντοσωλήνες και σύστημα υπογείων κάδων απορριμμάτων.
–Αναπλάσεις Κοινοχρήστων Χώρων Βαρθολομιού και Παλαιοχωρίου Δήμου Πηνειού, συνολικού προϋπολογισμού 611.000 € – Προβλέπονται αναπλάσεις των υφιστάμενων πεζοδρομίων του οικισμού Παλαιοχωρίου με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οικισμού. Επίσης, θα γίνει ανάπλαση της πλατείας με έκταση 740 τ.μ περίπου στη συμβολή των οδών Θινών – Αρχαίας Ήλιδας του Βαρθολομιού.
–Διαμόρφωση Κτιρίου Αποθηκών έναντι Γυμνασίου Ζαχάρως και Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.325.000 €  – Αφορά την ανάπλαση παλαιάς αποθήκης του Δήμου Ζαχάρως σε πολύκεντρο πολλαπλών χρήσεων και λειτουργιών, καθώς επίσης την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Αναπτυξιακές προοπτικές στο πλαίσιο των ΟΧΕ και ΒΑΑ
      Υπενθυμίζεται ότι η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά τις ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), με στόχο την αναπτυξιακή προοπτική και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.
      Συνολικά ο προϋπολογισμός που διατίθεται από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 ξεπερνά τα 110.000.000 ευρώ και ειδικότερα για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 49.800.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ από το ΕΚΤ, ενώ για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), ανέρχεται ενδεικτικά στα 58.500.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ.
        Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) είναι ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ). Στο πλαίσιο αυτό παύει πλέον να θεωρείται σκοπός ένα μεμονωμένο έργο υποδομής, π.χ. μια πλατεία, ένας δρόμος, κλπ., ακόμη και αν αυτό πληροί σχεδιαστικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, και πλέον στόχος είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα ή διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες να μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
        Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 χρηματοδότηση για την εφαρμογή Σχεδίων ΒΑΑ λαμβάνουν οι αστικές αρχές, σε μεγάλες αστικές περιοχές (άνω των 70.000 κατοίκων), οποίες  θα πρέπει να προετοιμάσουν τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης.
       Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν επίσης ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο  τα έργα του δομημένου περιβάλλοντος να εντάσσονται σε ένα δομημένο εννοιολογικό δίκτυο που υπό προϋποθέσεις δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για έναρξη ή και ενδυνάμωση επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας.
       Σκοπός της ολοκληρωμένης στρατηγικής είναι η γενικότερη χωρική βελτίωση των περιοχών όπου απευθύνονται, και περιλαμβάνοντας τομείς, όπως η τοπική οικονομία, η απασχόληση, η βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών, καθώς επίσης και η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
         Βρίσκει εφαρμογή σε περιοχές που είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο (πχ. περιβαλλοντικά), είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες (π.χ. ενίσχυση επιχειρηματικότητας), οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
        Η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να χρηματοδοτείται από διαφορετικές πηγές (ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής), μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την επίτευξη πολλαπλών αλληλοσυμπληρούμενων στόχων.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
http://sinidisi.gr/

9 σχόλια:

  1. Εκλογές έρχονται αυτά τους λένε, να μας πάρουν και πάλι τον ψήφο και μετά θα εξαφανιστούν στα λαγούμια τους.Τώρα τους χρειάζεται ένα μάθημα για να δούνε την δύναμη του λαού.Μαύρο στους ψεύτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αίσχος ντροπή για τις εκλογές είναι όλα αυτά θα φάτε καλά σας περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανάπλαση κεντρικού δρόμου πρός το γυμνάσιο. Το έργο αυτό κατασκευάστηκε πρίν 10 χρόνια. Θα το χαλάσουν για να το ξαναφτιάξουν. ΟΛΗ Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ;
    ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΒΟΝΙΤΣΑ.
    Θα μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια κιάλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν πάει μπροστά αυτός ο τόπος να μας το πείτε. Η περιφέρεια όταν ανακοινώνει έργα, τα υλοποιεί. Αν δε σας αρέσει να πάτε αλλού να μείνετε. Ο Κάρυ θα είναι πάλι δήμαρχος για να υλοποιήσει όλα τα έργα που τρέχει σαν το Βέγγο να πάρει. Έρχονται κι άλλα...αρέσει δεν αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όπως είδαμε την ανάπλαση της πλατείας,την ανακατασκευή του ΛΑΙΣ,την αποκατάσταση των πετρόλιθων στο κέντρο,την πεζογέφυρα στη Χώρα,την ανάπλαση της Σάλτινης κτλ, θα δούμε κι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεωργοθόδωρε σε πήραμε χαμπάρι. Αστα αυτά. Θα φας τέτοιο μαύρισμα αν κατέβεις ξανά που θα το θυμάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσύ 8:41 μ.μ. κάνε λίγη υπομονή και θα τα δεις. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας. Το λαις είναι στο τέλος, η αποκατάσταση των πετρολιθων είναι στα δικαστήρια, η πεζογέφυρα της Χώρας δημοπρατείται σε λίγο, για τη Σάλτινη δε σου έταξε ο δήμαρχος τίποτα γιατί ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, δε μπορείς να κάνεις κάτι. Το ΤΑΙΠΕΔ τοτο διαχειρίζονται οι τοκογλύφοι της ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταλάβεις. Πες μας κι ένα εργο που εντάχθηκε και το έτρεξαν οι προηγούμενοι? Ένα μόνο. Έρχονται κι άλλα, όσο κι αν δε πιστεύεις. Περιμένουμε απαντηση σου. Οκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΣ: 27 Φεβρουαρίου 2018 - 8:47 π.μ
    Περιστατικά κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και ατασθαλιών. μαυρη σακούλα. ούτε ένα ευρώ γι ανάπυξη. ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ...
    Δωστε σανό στα γίδια που σας ψήφισαν.... Ουστ βρε τραχανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 8,47 εν είδα οτι ουδέν είδα έλεγε ο σοφός... και δεν ψήφιζα τους προηγούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο