Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

O Καταρράκτης που πέφτει από… τα σύννεφα, στο Ορεινό Θέρμο

Στη διαδρομή από Δρυμώνα προς Νεροχώρι στο Ορεινό Θέρμο, λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση για Κοσκινά, ο δρόμος διέρχεται από ένα μικρό ρέμα που δεν του δίνεις σημασία. Κι αυτό, γιατί αφενός μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους δεν έχει νερό και αφετέρου δεν συνδυάζεται με κάτι άλλο που να εντυπωσιάζει, όπως βλάστηση ή εντυπωσιακή κοίτη. Αντίθετα, μάλιστα, οι εκσκαφές, που αναγκαστικά έπρεπε να γίνουν για το πέρασμα του δρόμου από το σημείο, είχαν ως συνέπεια να απογυμνωθεί ακόμη περισσότερο το γυμνό από βλάστηση τμήμα του βραχώδους και σαθρού εδάφους στα ανάντη πρανή του δρόμου. Γι' αυτό, φαντάζει στο σημείο αυτό μάλλον με νεροσυρμή παρά με ρέμα.

Το ρέμα αυτό αποτελεί τον φυσικό αποδέκτη των νερών της πηγής Άνω Κεφαλόβρυσο Δρυμώνα και φυσικά σ' αυτό συγκεντρώνονται και τα νερά που προέρχονται από άλλες μικροπηγές, από τα ρυάκια της βροχής ή από τα χιόνια που λιώνουν στη λεκάνη απορροής του.
Γι' αυτό, κυρίως τον χειμώνα, όταν λιώνουν τα χιόνια στη λεκάνη απορροής του ρέματος κι ακόμη περισσότερο όταν βρέχει, οπότε και η ποσότητα των νερών που αναβλύζουν από την πηγή αυξάνεται και τα ρυάκια που σχηματίζονται από τη βροχή καταλήγουν στην κοίτη του εν λόγω ρέματος, το ταπεινό ρέμα αλλάζει μορφή, αφού μέσω αυτού διοχετεύεται μεγάλη ποσότητα νερού που κατρακυλάει με ορμή αφρισμένο στην απότομη πλαγιά.
Στο συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, δημιουργείται ένα εντυπωσιακό σκηνικό, αφού το νερό πέφτει με πάταγο λόγω της ποσότητάς του από έναν μικρό καταρράκτη λίγο πιο ψηλά από τον δρόμο και στη συνέχεια συνεχίζει αφρισμένο τη ροή του ως τον δρόμο, όπου διοχετεύεται στον οχετό που το οδηγεί κάτω από τον δρόμο, για να συνεχίσει την πορεία του μέσα από τη φυσική κοίτη του στα κατάντη του δρόμου, που θα το οδηγήσει στο Κοσκινόρεμα κι από εκεί στον Γιδομανδρίτη.
Αν τύχει κιόλας να βρεθεί κάποιος εκεί τον καιρό που το νερό είναι μπόλικο μια μέρα σαν τη σημερινή, που η ομίχλη σκεπάζει τα πάντα - πράγμα που δεν είναι σπάνιο σ΄ αυτή την ορεινή περιοχή τη χειμερινή περίοδο - τότε θα βρεθεί μπροστά σ' ένα εξαίσιο θέαμα, καθώς η αδιάφορη ταπεινή νεροσυρμή στο σημείο αυτό μεταμορφώνεται, λόγω των καιρικών συνθηκών, σε ένα εντυπωσιακό ρέμα. Το νερό, μάλιστα, που πέφτει από τον καταρράκτη που βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από τον δρόμο στο τυλιγμένο από την ομίχλη τοπίο φαντάζει σαν να έρχεται απευθείας από τον ουρανό.
Έτσι ο καταρράκτης φαντάζει σαν να .....πέφτει από τα σύννεφα!!!
Σίγουρα πρόκειται για ένα θέαμα που αξίζει να το απολαύσει κάποιος που θα βρεθεί στην περιοχή αυτή μια τέτοια μέρα. Και δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα που μπορεί να απολαύσει στο ίδιο μέρος, αφού ακριβώς από κάτω από τον δρόμο σχηματίζεται και δεύτερος μικρός καταρράκτης, που διακρίνεται από την πηγή Κάτω Κεφαλόβρυσο.
Μια πηγή που προσεγγίζεται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου μικρού μήκους.
Μια πηγή με τα δικά της περίσσεια κάλλη ακόμη και την περίοδο του χειμώνα, η οποία δικαιούται, γι' αυτόν τον λόγο, μία ξεχωριστή αντίστοιχη αναφορά.
https://www.facebook.com/nikos.kostakopoulos/posts/10210117003031635?pnref=story 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο