Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Καταργούνται οι σφραγίδες προέλευσης των κρεάτων!


Αρνητικοί κρεοπώλες και καταναλωτές – Τι δηλώνει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ 


«Ανοιχτή πόρτα» έχει αφήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με πρόσφατη απόφασή του σχετικά με την κατάργηση των σφραγίδων προέλευσης των κρεάτων, κάτι που σημαίνει πως ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν ψωνίζει ελληνικό ή όχι κρέας και τι είδους κρέας θα ψωνίζει, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί αλαλούμ και περαιτέρω έξοδα στους κρεοπώλες, καθώς μέσω του νόμου, η προέλευση του κρέατος είναι υποχρεωτικό πλέον να φαίνεται στην ταμειακή μηχανή. Συνεπώς, οι κρεοπώλες θα πρέπει να αλλάξουν ταμειακές!
Η εγκύκλιος που στάλθηκε από το αρμόδιο υπουργείο προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχει ως εξής:         
«Σας γνωρίζουμε ότι με την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου γίνεται σαφές ότι πλέον έχουν καταργηθεί οι σφραγίδες προέλευσης και η μόνη σφραγίδα που απαιτείται κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία είναι η υγειονομική σφραγίδα (σχήματος οβάλ με τον κωδικό του σφαγείου). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ρόλος του κρεοσκόπου κτηνιάτρου είναι αποκλειστικά η διασφάλιση της υγιεινής του κρέατος. Η απαίτηση για την ιχνηλασιμότητα του κρέατος, αλλά κι μετάδοση της πληροφορίας για την καταγωγή αυτού (χώρα εκτροφής και χώρας σφαγής ή χώρα καταγωγής αν η χώρα εκτροφής και σφαγής είναι η ίδια) εξακολουθεί να παραμένει, είναι ευθύνη του φορέα του σφαγείου και όλων των ενδιάμεσων μέχρι το κρέας να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έχει προ πολλού καταργηθεί το υγειονομικό πιστοποιητικό κρέατος και οι κρεοσκόποι κτηνίατροι δεν νομιμοποιούνται να εκδίδουν τέτοια έγγραφα, ακόμη και αν το ζητά ο έμπορος. Επίσης, δεν προβλέπεται η υπογραφή κρεοσκόπου κτηνιάτρου πάνω σε ετικέτες επισήμανσης κρέατος βοοειδών.  Όλα τα ανωτέρω είναι άμεσα δεσμευτικά για όλες τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας».
 Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

 Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης δήλωσε για το θέμα στη «Σ»: «τα πράγματα δυσκολεύουν ως προς την προστασία του καταναλωτή από την άποψη πως τα σφάγια δεν θα έχουν τις σφραγίδες που αναγράφονταν αν είναι ελληνικό ή ξένο, Ρουμανίας, Σκοπίων κλπ. Το έγγραφο αυτό επί της ουσίας λέει ότι ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος, άλλωστε πρόσφατα πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «βαφτίσια» αμνοεριφίων από ξένες χώρες ως Ελληνικά. Με μια σφραγίδα με τον κωδικό του σφαγείου θα μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν αρνιά, κατσίκια κ.α. χωρίς να υπάρχει η ένδειξη αν είναι Ελληνικά. Επαφίεται δηλαδή στον κάθε κρεοπώλη να προστατέψει ο ίδιος τους καταναλωτές, αν και εφόσον είναι σε θέση, να γνωρίζει. Ο καθείς μπορεί να εισάγει αμνοερίφια και να τα βαφτίζει ελληνικά. Δεν μιλάμε για θέμα καταλληλότητας ή ακαταλληλότητας των αμνοεριφίων, αλλά για το γεγονός ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει. Είναι αδιανόητο να υπογράφονται τέτοιες αποφάσεις. Διεκδικούμε όνομα και χώρα προέλευσης, ώστε ο καταναλωτής να ψωνίζει κατ’ επιλογή του ελληνικό ή εισαγόμενο κρέας».
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου Βασίλης Παπαθανάσης ανέφερε: «τα παραδοσιακά κρεοπωλεία καταναλώνουν το 90% της εγχώριας παραγωγής κάτι που σημαίνει πως στην αγορά το 90% των κρεάτων είναι ελληνικής προέλευσης. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Προβληματιζόμαστε όμως καθώς το Υπουργείο καταργεί τις σφραγίδες προέλευσης στο ζώο και από την άλλη έχει ψηφίσει ως νόμο να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, εκτός από την ζυγιστική μηχανή και στην ταμειακή. Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλοποιημένα, έτσι ώστε και ο καταναλωτής να μην είναι δύσπιστος και να μπορεί ο ίδιος να διακρίνει από που προέρχεται το κρέας. Ότι και να γίνει όμως, οι κρεοπώλες δεν θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας και τα προϊόντα μας απέναντι στους πελάτες μας. Έχουμε χτίσει χρόνια διαπροσωπικές σχέσεις και θα τις διατηρήσουμε. Η δημόσια υγεία προστατεύεται με την σφραγίδα που βάζει ο κτηνίατρος. Ως προς την παραπλάνηση όμως είναι ένα θέμα».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

1 σχόλιο:

  1. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΙΝΚΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100-200 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΓΦΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ,ΜΗΠΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΙΣΩΣ ΕΝΟΧΛΗΘΙΚΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ,ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΟΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΟΥΝ ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο