Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Βρέθηκε στην Ιταλία ένα σπάνιο θεατρικο έργο "Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΖΑΒΕΡΔΑΣ" που αναφέρεται στον Φιλλέληνα, 26 χρονο Γαριβαλδηνό ήρωα Φίλιππο Τρόϊα που σκοτώθηκε το 1897 στην Πάλαιρο!

          Πυλώνας μνήμης και πολιτισμού η Αμφικτιονία Ακαρνάνων μετα απο έντονη και αδιάκοπη έρευνα, φέρνει στο φως ένα σπάνιο θεατρικό έργο "Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΖΑΒΕΡΔΑΣ" του Θεατρικού συγγραφέα LEONE CIPRELLI το οποίο γράφτηκε το 1905 και αναφέρεται στις τελευταίες ώρες ζωής του Γαριβαλδηνού ήρωα Φίλιππου Τρόγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Ζαβέρδα το 1897, φορώντας το κόκκινο πουκάμισο των Γαριβαλδηνών.
***********
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Project “Εroe Garibaldini” (Ηρωες Γαριβαλδηνοί)

Ο Μάρτυρας της Ζαβέρδας 
(IL MARTIRE DI ZAVERDA)
Θεατρικός συγγραφέας: LEONE CIPRELLI
Έτος παρουσίασης: 1905, Ρώμη
Θεατρικό έργο: δράμα σε δύο πράξεις

         Ο LEONE CIPRELLI (καλλιτεχνικό επώνυμο) ήταν ο Ρωμαίος ποιητής και συγγραφέας. To  κανονικό του όνομα ήταν Ercole Pellini. Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1873 από τους Gaetano Pellini και Barbara De Marzi. Πέθανε το 1953 και το 1963 το σώμα του μεταφέρθηκε από το ρωμαϊκό νεκροταφείο του Βεράνο στο νεκροταφείο του Μαρίνο με πρωτοβουλία μιας επιτροπής πεζοναυτών. Ηταν ο σπουδαιότερος θεατρικός συγγραφέας αυτής της περιόδου. To San Marino  τον τιμά με μια μεγάλη χάλκινη πρόσοψη  στην είσοδο  του παλιού Δημαρχείου στην Piazza Matteotti.

       Το θεατρικό έργο αναφέρεται στις τελευταίες ώρες ζωής του Γαριβαλδηνού ήρωα Φίλιππου Τρόγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Ζαβέρδα το 1897, φορώντας το κόκκινο πουκάμισο των Γαριβαλδηνών. Το άψυχο σώμα του Τρόγια θάφτηκε στο παλιό πέτρινο γεφύρι στο Ποταμάκι Παλαίρου- Πογωνιάς......



          Το 1912 αντιπροσωπεία από τον Δήμο της Ρώμης, ήλθε και μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση έγινε η εκταφή με τιμές ήρωα. Τα λείψανα του Τρόγια τυλίχτηκαν με την Ελληνική σημαία και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα ο τύμβος, στον οποίο έχουν τοποθετηθεί, είναι στο Βεράνο της Ρώμης.
            Ο Φίλιππος Τρόγια ειχε έρθει στην Ελλάδα ως εθελοντής στο πλευρό των Ελλήνων. Ανήκε σε μία από τις τέσσερες Ιταλικές λεγεώνες, αυτή του συνταγματάρχη Μπερτιέ (600 εθελοντές). Οι άλλες τρείς λεγεώνες ήταν του Μερέου, του στρατηγού Ριτσιώτη Γαριβάλδη και του αναρχικού Αλμικάρε Κιρπιάνι. Ο Τρόγια πολέμησε με ηρωισμό στην φονικότατη μάχη του Γρίμποβου Αρτας κατά των Τούρκων.  

       *Σημειώνουμε ότι από το τέλος καλοκαιριού 2017, η ομάδα εργασίας “Eroe Garibaldini” έχει ενισχυθεί κυρίως από νέα μέλη με γνώση της ιταλικής γλώσσας καθόσον η συνεργασία της Αμφικτιονίας με την Βιβλιοθήκη της Μπολόνια, μας έχει αποδώσει έξι βιβλία (ημερολόγια) με περιεχόμενο τους Ιταλούς εθελοντές στον πόλεμο του 1897.

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων
Ο Πρόεδρος        Ο Αντιπρόεδρος
Ντόβας Φίλιππος    Ντίνος Στυλιανός

Ο Υπεύθυνος του Project “Eroe Garibaldini”
Νικάκης Επαμεινώνδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο