Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟΤΕ: Αλμικάρε Κυπριάνι – Σταύρος Καλλέργης – Φίλιππος Τρόγια: Ήρωες γαριβαλδηνοί και ελληνοιταλική φιλία



ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

   Όλα ξεκινούν από ένα τυχαίο γεγονός για τους απλούς συντελεστές ενός έργου.
 Οι πρωταγωνιστές ήταν και θα παραμείνουν πρωταγωνιστές, υπάρχει μια συνέχεια και μια συσχέτηση ……..

Αλμικάρε Κυπριάνι – Σταύρος Καλλέργης – Φίλιππος Τρόγια

Από τα νεώτερα της έρευνας για τους ήρωες γαριβαλδηνούς και την ελληνοιταλική φιλία.
 -Ο Αλμικάρε Κυπριάνι βρίσκεται στην Αθήνα και συμμετέχει στην πτώση του Οθωνα.
 -Ο Αλμικάρε Κυπριάνι ήταν προσωπικός φίλος με τον Σταύρο Καλλέργη (πατέρας του Λυκούργου Καλλέργη).        Πολέμησαν μαζί στην λεγεώνα των αναρχικών πρίν την κήρυξη του πολέμου  του 1897 στα προεόρτια της Θεσσαλίας. Ο Καλλέργης με την κήρυξη του πολέμου έφυγε για τον αγώνα στην Κρήτη.
  -Την 1η Μαίου 1891 ο Αλμικάρε επιστρέφει από Γαλλία και είναι στην Ρώμη. Συμμετέχει στην γιορτή της πρωτομαγιάς την οποία το Σοσιαλιστικό κόμμα οργανώνει στην πλατεία Ιεροσολύμων της Ρώμης.......



     Η αστυνομία κτυπάει εν ψυχρό την περιφρούρηση της εκδήλωσης και ο αριθμός τραυματιών αλλά και νεκρών είναι μεγάλος. Τα γεγονότα της πλατείας Ιεροσολύμων σφραγίζουν την έχθρα μεταξύ του κόμματος των Σοσιαλιστών και του Βασιλιά. Όταν η αστυνομία έχει «καθαρίσει» την περιφρούρηση τότε κτυπά και το συγκεντρωμένο πλήθος. 
      Στην εξέδρα ομιλιών που είναι ο Κυπριάνι, ένας νεαρός κτυπιέται από σφαίρα και οι τελευταίες λέξεις του είναι «σας χαιρετώ». Η αστυνομία έχει βάλλει στόχο τον Κυπριάνι. Την τελευταία στιγμή ένας νεαρός με καφέ καπέλο σώζει από θάνατο τον Κυπριάνι. Καταφεύγουν σε ένα σπίτι κοντά στην πλατεία, αλλά η αστυνομία τους συλλαμβάνει. Με κατηγορία για τον σχεδιασμό ανατροπής και οι δύο καταδικάζονται σε τριετή φυλάκιση  στην Περούτζια.
   -Ο Αλμικάρε Κιπριάνι με τον σωτήρα του, τον Φίλιππο Τρόγια (τον εικοσάχρονο τότε) είναι στο ίδιο κελί.  Οι περιγραφές της σωματικής και ψυχικής βασάνισης είναι συγκλονιστικές. Ο Κυπριάνι τις περιγράφει και δίνει μια άλλη διάσταση στην ψυχική «καταστολή».
   -Στον πόλεμο του 1897 ο Αλμικάρε τραυματίζεται σοβαρά στο πόδι αλλά παραμένει μέχρι το τέλος της πολυήμερης μάχης.  Το τραύμα τον σημαδεύει για την υπόλοιπη ζωή.  Όταν έχει γίνει η συνθήκη λήξης πολέμου, ο Κυπριάνι πηγαίνει τραυματισμένος στην Κρήτη, στον φίλο του Καλλέργη, όπου εκεί σε συνέντευξη μιλά για προμελετημένο έγκλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις. Η υποχώρηση ήταν προμελετημένο σχέδιο.
    -Όταν επιστρέφει στην Ιταλία, με το κόμμα των σοσιαλιστών (μουσολίνι ο οποίος ένα γιό του τον έχει βαπτίσει με το όνομα του Αλμικάρε)  σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις βγαίνει βουλευτής αλλά ποτέ δεν παίρνει την έδρα αφού αρνείται να τον ορκίσει ο Βασιλεύς.
   -Πολύ σύντομα μια ομάδα σοσιαλιστών-αναρχικών δολοφονεί τον Βασιλιά της Ιταλίας. Μάλλον τα γεγονότα των δολοφονιών στην πλατεία Ιεροσολύμων, είχαν αξία ανταπόδοσης σε αυτή την δολοφονία του Βασιλιά της Ιταλίας.

Η έρευνα συνεχίζεται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο