Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο του Ανδρέα Δ. Μακρυπίδη: ΕΛΠΙΔΑ ΞΑΝΑ

ΕΛΠΙΔΑ ΞΑΝΑ

Άρθρο του Ανδρέα Δ. Μακρυπίδη
τ. Βουλευτή

         Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα της δημοκρατικής και προοδευτικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς, τόσο τη 12η Νοεμβρίου όσο και τη 19η Νοεμβρίου, ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.
    Σε μία εποχή δημοσιονομικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, χιλιάδες πολίτες (210 χιλ. την 1η Κυριακή και 156 χιλ. στις επαναληπτικές), παραμερίζοντας τις επικρατούσες αντιλήψεις ατομικισμού, αδιαφορίας κι αδράνειας, συνειδητά και αποφασιστικά, συμμετείχαν μαζικά στην εκλογική διαδικασία, ως συνιδρυτές της Παράταξης, δηλώνοντας βροντερά «παρών» και δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το τέλος της.
       Πολιτικοί αναλυτές, και όχι μόνο, εξεπλάγησαν από τη μεγάλη συμμετοχή και προσπάθησαν με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία να ερμηνεύσουν το -κατ’ αυτούς- «φαινόμενο», αγνοώντας προφανώς την ψυχή και το μεγαλείο των ανθρώπων αυτής της παράταξης.........



     Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είχαν κι έχουν ακατάλυτους δεσμούς με αυτόν τον πολιτικό φορέα, καθώς, για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, γαλουχήθηκαν με τις ιδέες,τις αξίες, τα ιδανικά και τα πιστεύω, μιας Παράταξης που στιγμάτισε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. 
      Η Παράταξη αυτή ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα των καιρών και στις μύχιες ελπίδες μιας περιθωριοποιημένης από τη μετεμφυλιακή περίοδο κοινωνίας,για ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.
     Το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» με το λαό είναι το μοναδικό πολιτικό γεγονός, στη νεότερη ελληνική ιστορία,που από προεκλογική δέσμευση έγινε μετεκλογική πραγματικότητα στο σύνολό της.
      Συνέβαλε στη συμφιλίωση του λαού με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, στην επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, στην εμβάθυνση των θεσμών. Εξάλλου, νομοθετήθηκαν ριζοσπαστικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, όπως η ισότητα των δύο φύλων,ο θεσμός του πολιτικού γάμου, η αναγνώριση του συναινετικού διαζυγίου και η ενηλικίωση των νέων στα 18, τα οποία μετέτρεψαν την Ελλάδα των Βαλκανίων σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα.
    Το κοινωνικό κράτος πήρε σάρκα και οστά, με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), θεσπίστηκε πενθήμερο εργασίας, καθιερώθηκε το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας κι η άδεια των τεσσάρων εβδομάδων το έτος και συγχρόνως έλαβαν χώρα αυξήσεις μισθών και συντάξεων (κυρίως των χαμηλών), τα οποία και αποτέλεσαν και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του κοινωνικού κράτους. Τέλος, τα μεγάλα έργα υποδομής στην οδοποιία, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έγινα το σήμα κατατεθέν μιας σύγχρονης ισχυρής Ελλάδας. 
        Αυτές οι πολιτικές συνέβαλλαν τα μέγιστα στη δημιουργία της Μεσαίας Τάξης, που αποτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας και τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη και την ευημερία, που έφεραν την Ελλάδα στην 30η θέση των ποιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου. 
       Αυτή η κοινωνία, αυτοί οι πολίτες, με αυτά τα βιώματα, με αυτήν την παρακαταθήκη, δήλωσαν «παρών», συμμετείχαν μαζικά, ενεργά κι αποφασιστικά, για να ξαναγίνουν συνιδρυτές της πολιτικής έκφρασης αυτού του χώρου,κάνοντας τη δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς, δική τους υπόθεση και να είναι εγγυητές της ενότητας, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και την προοπτική της. 
       Αυτός είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που δημιουργεί ξανά ελπίδα για κάτι καινούριο, διαφορετικό, καινοτόμο και ριζοσπαστικό, για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού κέντρου της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας και της Ανανεωτικής Μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς.
     Αυτό ο χώρος έχει αποδείξει ότι μετεξελίσσεται σταθερά, κρατώντας τις διαχρονικές αξίες της Δημοκρατίας, Ισότητας, Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης, ανανεώνοντας συγχρόνως τις πολιτικές και πρακτικές του.
        Σ’ αυτήν την κρίσιμη ιστορικά περίοδο για τη χώρα μας,σ’ αυτήν τη συγκυρία, ένας τέτοιος ανανεωτικός πολιτικός φορέας, που θα σπάσει τη στασιμοχρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ και τα αδιέξοδα της ΝΔ, δεν είναι απλά χρήσιμος, αλλά αναγκαίος και απαραίτητος.
        Η αρχή έγινε. Η συνέχεια θα είναι εξίσου επιτυχής. Το εγγυόμαστε όλοι εμείς οι συνιδρυτές. Γιατί «τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας».

  ΥΓ: Και για τους νεότερους που θα παραλάβουν τη σκυτάλη: «Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες».


9 σχόλια:

  1. Αν υποφέρουμε σήμερα ειναι σίγουρα από αυτήν τη παράταξη κύριε Μακρυπιδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΩΝΥΜΕ 12,34 Δεν νομιζω οτι υποφερουμε απο αυτη την παραταξη. Φαγαμε ψωμακι και βαλαμε χρυσα δοντια απο αυτη την παραταξη του μακαριτη του ΑΝΔΡΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και τώρα πληρώνουμε τα χρυσά δανεικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και τώρα πληρώνουμε τα χρυσά δανεικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα χρυσά δόντια πληρώνουμε τώρα και θα τα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα φιλέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε μακρυπιδη έχεις καταδικάσει τον τόπο αυτόν ΓΙΑ πολλά χρόνια
    Κ περισσότερο το χωριό σού της φυτείες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και τώρα λέμε το ψωμί ψωμάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αποζητουμε ολοι εκεινα τα χρονια.ας το παραδειχτουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράσινη κάρτα...ΠΑΣΟΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο