Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

"Πολίτες σε Δράση" - Νίκος Λιάπης: Ενημέρωση απο την σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας

   Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πολίτες σε Δράση" Νίκος Λιάπης, συμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ακτίου Βόνιτσας και μας ενημερώνει:  

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΖΗΤΗΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΗΜΕΡΑ 17. 10. 2017

   Στη σημερινή (17.10.2017) συζήτηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου μας Ακτίου - Βόνιτσας, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Βόνιτσα, Δημόσια όπως κατ επανάληψη είχα ζητήσει και τελικά καθιερώθηκε, συζητήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά θέματα εσόδων του καταρτιζόμενου προϋπολογισμού για το έτος 2018.

Α.-Συγκεκριμμένα, συζητήθηκαν οι πολιτικές τιμών των ιδίων εσόδων του Δήμου (τιμολόγιο ύδρευσης - αποχέτευσης, φωτισμού κλπ).
        Κύρια διαπίστωση ήταν πως από όλες τις εισηγήσεις, έλλειπαν πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ή έλλειπαν εντελώς.
  Προτεινόταν βασικά η ίδια πολιτική και για το 2018.
    Δεν υπήρχε σε καμμία εισήγηση παρουσίασης των εσόδων και εξόδων κάθε δραστηριότητας, του λογαριασμού εκμετάλλευσής της δηλαδή.
Ειδικώτερα,
      Για όλα τα θέματα της πολιτικής τιμών για τα ίδια έσοδα του Δήμου μας (θέματα 1-13), γενική μας διαπίστωση είναι ότι:
1.-Όταν παρέχονται ιστορικά στοιχεία (όπως για ύδρευση - αποχέτευση) οικονομικών μεγεθών (εισπράξεις - πληρωμές), αυτά δεν φτάνουν στο 2016 και φυσικά καμμία πληροφόρηση για το τρέχον έτος.
2.-Είναι άγνωστο το κόστος των αφανών εργαζομένων και επομένως η πραγματική τους κατανομή στις λειτουργίες του Δήμου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλην των άλλων, στην εξοικονόμηση από την μετατροπή των αφανών σε εμφανείς εργαζόμενους, γιατί η πληρωμή των αφανών είχε μεγαλύτερο κόστος, αφού για να πληρωθούν έπρεπε το σχετικό τιμολόγιο να είναι παραπάνω κατά τον ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους και έξοδα, ώστε το απομένον να επαρκεί για την πληρωμή τους. Έτσι, θα έπρεπε η εξοικονόμηση με κάποιο τρόπο να εμφανίζεται, η δε διαφορά, μπορούσε να γίνει αποθεματικό για επενδύσεις......


3.-Η ισχύουσα πολιτική τιμών δεν είναι απαραίτητα αυτή που ψηφίστηκε από την οικονομική επιτροπή αλλά αυτή που τελικά επικυρώθηκε από το ΔΣ. Έτσι, από τα σχετικά δεν είναι βέβαιο τι ισχύει.
4.-Η όποια κοινωνική πολιτική του Δήμου πχ στο νερό, πρέπει να δημοσιοποιείται. Για παράδειγμα έγινε γνωστή η διάσταση της με βάση την οικογενειακή κατάσταση και τα οικονομικά τους στοιχεία (των δημοτών) και αν ναι, ποία η επίπτωση στις οικονομικές αναφορές (ποσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο ύδρευσης, ποιό το κοινωνικό κόστος αυτής της πολιτικής, ποιά η εκτίμηση της με την ολοκληρωση της κλπ);

Β.-Για τα θέματα που έχουν σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, (εκτός ημερήσιας διάταξης έκθεση και πίνακες ειπσράξεων πληρωμών 3ου 3μηνου 2017), τροποποίηση και ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού (θέματα 19 και 20), λέμε Όχι, γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, δεν υπάρχει πιστή αντιστοίχιση και εμφάνιση των πραγματοποιούμενων δαπανών με τα λογιστικά στοιχεία του Δήμου.

Γ.-Οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις του Δήμου (θέματα 14, 16, 17, 18) που αναφέρονται στον ορισμό δικηγόρου για αγωγές - προσφυγές αμφισβήτησης επί βεβαιωμένων εσόδων του Δήμου μας,  αντιμετωπίστηκαν μόνο ως ορισμός δικηγόρου, χωρίς καμμία συζήτηση παρά το ότι σχετίζονται με τα έσοδα του Δήμου, δηλαδή δεν έγινε καμμία συζήτηση για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου.

Δ.-Τέθηκε από εμέ πως η όποια πολιτική τιμών επί των εσόδων (πχ ποιά η τιμή του νερού ανά κυβικό, πόση η δωρεάν κατανάλωση), πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την οικονομική πραγματικότητα, την οικονομική και κοινωνική θέση των δημοτών (απαλλαγές ή μειώσεις σχετικές με εισόδημα και οικογενειακή κατάσταση), την πολιτική συνοχής και ανάπτυξης του Δήμου και να εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις ώστε να μην υπάρουν ξύπνιοι που ωφελούνται σε βάρος των άλλων, κυρίως των μειονεκτούντων οικονομικά.
         Για παράδειγμα, αποφασίσθηκε η αύξηση του προστίμου στα 1.000,00€ για παράνομες παροχές ή χωρίς υδρόμετρο (όπως είναι η εισήγηση): -Με την αύξηση του προστίμου θα εξαλειφθούν; -Τι έχει κάνει ο Δήμος ως τώρα; -Μπορεί να επιδείξει αποτέλεσμα πολιτικής από βεβαίωση / είσπραξη προστίμων παράνομων συνδέσεων τον προηγούμενο καιρό; 
-Υπάρχουν τέτοια πρόστιμα;
   Ή είναι εξαγγελίες δήθεν σοβαρής διοίκησης του Δήμου, γαι το θεαθείναι δηλαδή;
-Δεν έχουν δει στο διαδίκτυο παράνομες συνδέσεις;
-Δεν άκουσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στη Πάλαιρο τον Αύγουστο από Δημότη μας για συγκεκριμμένες πράνομες παροχές στον Άγιο Νικόλαο;
-Έκαναν τίποτε; 

     Ήρθε η ώρα για άλλη λογική, και άλλη πρακτική στον Δήμο μας, με γνώμονα την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

Μένουμε στον τόπο μας από επιλογή και όχι από ανάγκη.

Νίκος Λιάπης
Βόνιτσα, 17. 10. 2017



12 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Νίκο ήλθε η στιγμή να αποτυπωθεί η ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής μας από εσωστρεφες και επικεντρωμένο σε γιορτές συμπαθών τετραπόδων (άλογα ,πρόβατα) και αμφιβιων (τσίπουρα κ.λ.π) ...σε ποιο εξωστρεφεις δράσεις.
    Ποιες μπορεί να είναι αυτές;;Να το δούμε ψύχραιμα στο αμέσως προσεχές διάστημα.
    Ας σραφουμε στους κοντινούς δήμους της Λευκάδας και της Πρέβεζας να δούμε πως αντιμερωπιζουν μια σειρά από ζητήματα όπως απευθείας αναθέσεις κ.λ.π.

    Η ανάπτυξη έχει δυο σκελη τα έσοδα (πολύ σημαντικός ο προορισμός) και τα έξοδα (πολύ σωματικό η ανταποδοτικοτητα).
    Περιμένουμε από σημαντικούς ανθρώπους οπως θεωρώ ότι είσαι να διατυπωσεις ολοκληρωμενες προτάσεις και να αυμετεχεις στην προσπάθεια που θέλω να Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει όπου να ναι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρατήρηση:Στη σημερινή συζήτηση,"απουσίαζε ο εκπρόσωπος του (Ανοικτού -Δήμου),δηλαδή 5.664 συμπολίτες μας που σας ψήφισαν σας αφήνουν παντελώς ...ασυγκίνη τους!Απο τις 9 έδρες που κατέχετε,δεν υπήρχε ένας να είναι σήμερα παρών στο σώμα,για τα τόσα "σημαντικά" θέματα που συζητήθηκαν και θα μας επηρεάζουν στην καθημερινότητα μας για το 2018 και όχι μόνο...Παρακαλώ,τους διαχειριστές του Blog ,να αναρτήσουν την παρατήρησή μου,ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΚΥΡΙΕ ΛΙΑΠΗ....ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΔΕΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΙ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε σχολιαστη δεν μπορω να καταλαβω γιατι σε πειραζουν τοσο οι εκδηλωσεις του δημου. Μηπως γιατι σε καθε εκδηλωση μαζευεται χιλιαδες κοσμος και διαφημιζεται ο δημος μας? Μηπως γιατι δουλευουν τα ντοπια μαγαζια? Μηπως γιατι εδω στην επαρχια αυτες τις εκδηλωσεις εχουμε αλλα και αλλες πολλες? Μηπως γιατι ξεχασες κι εσυ και καποιοι αλλοι απο καταγεστε,τα εθιμα και τις παραδοσεις? Ειδαμε και τις μοντερνες αλλαγες κουλτουρας, ποιοτητας ζωης αλλα και διαλυσης της οικογενειας που μας φερνουν οι δηθεν κυβερνησεις. Ασχοληθειτε λιγο και με τα τελευταια ψηφισματα <> στη βουλη, οπως παραδοση της θρακης στους Τουρκους και την ξεφτιλα αλλαγη φυλλου με ενα παλιοχαρτι? Αν δε σου αρεσουν οι εκδηλωσεις να μην πας, τραβα σε κουλτουρες <> και κουραφεξαλα.
    Υ.Σ. Και επιτελους κανενας συνδημοτης δεν ανεφερε για παρανομες συνδεσεις στον Αγιο Νικολαο. Μονο για κατι μυρωδιες ειπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στη Πάλαιρο είπα ότι κάποιοι στο χωριό μου
    τη Πογωνιά μέρα μεσημέρι κλέβουν νερό. Ο Αντιδήμαρχος κ Προδρομίτης είπε, καλά κάνουν.

    Παρακαλώ το Δήμαρχο κ Αποστολάκη να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι τώρα για το θέμα.

    Επίσης ο Αντιδήμαρχος κ Φραδέλος είπε ότι η βρύση που βρίσκετε στο τρίγωνο ανάμεσα από Πάλαιρο- Πογωνιά έχει κλείσει από τις 4 Αυγούστου. Πολλές φορές μετά το συμβούλιο της Παλαίρου πέρασα από το σημείο αυτό και από τη βρύση έτρεχε νερό ( όταν κάποιος την άνοιγε).

    Τι ακριβώς συμβαίνει; Θα παρθούν και ποια μέτρα ώστε κάποιοι να μην κλέβουν το Δήμο και τους Δημότες;

    Για αυτούς που χρωστάνε χιλιάδες ευρώ και δεν πληρώνουν τι θα γίνει;

    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3.5 Χρόνια ψάχνουμε να βρούμε ενα έργο στην Βόνιτσα που κατασκευάζει αυτή η δημοτική αρχή πλήν των σχολείων της ύδρευσης των πεζοδρομίων κλπ που είχαν οι προηγούμενοι ξεκινήσει .Κανένα μα κανένα εκτός και θεωρούνται έργα κάτι πανηγύρια κάποιες παρεμβάσεις στα γήπεδα και το κόψιμο των χόρτων στα ιδιωτικά οικόπεδα.
    Προσωπικά ψήφισα Σώζο και ευτυχώς που έφυγε και γλίτωσε τον διασυρμό και την παρακμή που μας γύρισαν σε εποχές του 2005 με αναθέσεις,προσωπικό που κάθεται και πληρώνεται,και βόλτες στην Ναύπακτο για έκθεση τουρισμού με ένα κακόγουστο φυλλαδιο τον πρόεδρο της Ζαβέρδας και εναν ξενοδόχο που έδινε κάρτες του!Δήμαρχος,αντιδήμαρχος πουθενά Βονιτσάνος επιχειρηματίας κανένας το κόστος όμως των 2500 για περίπτερο και διαμονή 1000 ευρώ στην πλάτη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Παλαιρος μόνο ένα ξενοδοχείο έχει?ρωτήθηκαν τα αλλα ή οι τουριστικοί πράκτορες?Τον κολλητό του πήρε μόνο και αυτός του το ξεχρεωσε με γουρουνοπουλο σε ταβέρνα.Χειροτερη δυσφήμιση δυστυχώς δεν μπορούσε να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Μυλωνίδης Ευθύμιος είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παλαίρου ότι κατά μήκος του αγωγού νερού από Κορπή στον Αγιο Νικόλαο υπάρχουν παράνομες παροχές. Δεν το άκουσες Κ.Μ ; To άκουσες και ξέρεις που είναι ασφαλισμένα τα αυτοκίνητα του Δήμου. Αλλά για αυτά τουπέκα. Η αλήθεια πονάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο πρόεδρος με τον κολλητό του μόνοι τους στην έκθεση. Κανένας άλλος ξενοδόχος. Όποιος πήγε στην έκθεση κατάλαβε ότι ήταν από τα χειρότερα και πιο ανοργανωτα περίπτερα. Μάλλον ο Σταχτιαρης το είδε σαν διακοπουλες με τον κολλητο του με ξενα λεφτα.
    Δυστυχώς κύριοι αυτοί μας αξίζει να μας κυβερνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς 8:10 μ.μ. Δεν ειμαι αυτος που νομιζεις. Την πατησες. Δε σου παει στο μυαλο ποιος ειμαι γιατι απλα δεν ησουν στο δημοτικο συμβουλιο. Και ασε αυτα που ξερεις για τις ασφαλειες. Οι ασφαλειες ειναι μοιρασμενες σε πολλους ασφαλιστες. Γιατι δεν εχεις τα κοτσια να πας να ρωτησεις στα γραφεια τους και μετα επωνυμα να μας τα πεις κι εμας? Ντουμπεκι ψιλοκομμενο τωρα γιατι δε σε παιρνει.

    Και παλι Κ.Μ., οχι ομως αυτος που νομιζεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο τσουνακας τι έκανε εκεί μοίραζε προσπέκτους για deliveri (σουβλάκια);; Ρε τι τραβάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο