Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa μεγίστου κινδύνου

Σε επιφυλακή και οι Έλληνες παραγωγοί για τυχών ύποπτα συμπτώματα.
Ο επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa έχει κάνει επιβεβαιωμένα την εμφάνισή του από το 2013 σε περιοχές της Ιταλίας, στην Κορσική, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, σε θερμοκήπιο καλλωπιστικών στη Γερμανία, στις Βελεαρίδες νήσους στην Ισπανία, ενώ ήδη ανιχνεύθηκε στην περιοχή Αλικάντε της ηπειρωτικής Ισπανίας (2017) σε οπωρώνες Αμυγδαλιάς (εικόνες 1,2,3)......

Φυτά Ξενιστές 
Το βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές. Οι κυριότεροι είναι η άμπελος, η ελιά, τα εσπεριδοειδή, η αμυγδαλιά, η μηδική, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνιά, οι βελανιδιές, διάφορα ζιζάνια όπως ο βέλιουρας και άλλα. 
Τρόπος Μετάδοσης 
Ο κυριότερος τρόπος εισαγωγής του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας σε μια περιοχή είναι κυρίως με τα φυτά προς φύτευση (πολλαπλασιαστικό υλικό). Μεταδίδεται με μυζητικά έντομα που τρέφονται με τον χυμό των ξυλωδών αγγείων. 
Ο σημαντικότερος από τους φορείς είναι το είδος Philaenus spumarius, το οποίο είναι κοινότατο στη Χώρα μας (κοινό τζιτζικάκι εικόνα 4). 
Συμπτώματα 
Το βακτήριο μετακινείται ανοδικά και καθοδικά, φράζοντας τα αγγεία. Προκαλεί ξηράνσεις σε φύλλα και σε ολόκληρα φυτά που μοιάζουν με συμπτώματα άλλων ασθενειών ή αιτιών (τροφοπενιών, εντομολογικών προσβολών) οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. 
Διακίνηση Πολλαπλασιαστικού Υλικού Με βάση την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής με αρ. 2015/789/ΕΕ (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) επιβάλλοντα μέτρα για την εισαγωγή φυτών- ξενιστών προς φύτευση από τρίτες χώρες προς την Ε.Ε. Το παράρτημα της Απόφασης περιλαμβάνει εκτεταμένο πίνακα ευπαθών φυτών. 
Για την εισαγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού προβλέπονται τα παρακάτω: Ευπαθή φυτά που προορίζονται για φύτευση, και προέρχονται από τρίτες χώρες, απαιτείται να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας με ειδικές πρόσθετες δηλώσεις. 
Η διακίνηση εντός της Ε.Ε. Των ευπαθών φυτών προς φύτευση τρίτων χωρών, εκτός των σπόρων προς σπορά, γίνεται μόνον με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Φυτά που παράγονται στην Ε.Ε. Πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Απαγορεύεται η εισαγωγή φυτών Coffea καταγωγής Κόστα- Ρίκας ή Ονδούρας. 
ΠΡΟΣΟΧΗ Παρακαλούνται οι παραγωγοί, οι φυτωριούχοι ή οι διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού, στην περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα (ελιά, αμπέλι, οπωροφόρα, καλλωπιστικά) να ενημερώσουν αμέσως τις αρμόδιες Υπηρεσίες του νομού τους ΔΑΟΚ ή Π.Κ.Π.Φ. Και Π.Ε. Για περαιτέρω 
διερεύνηση.
e-ea




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο