Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΦΠΑ και αντικειμενικές μπαίνουν στο κάδρο της γ’ αξιολόγησης

Δύο «εξωγενείς» παράγοντες κάνουν κυβερνητικές πηγές να βάζουν στο τραπέζι ως ένα από τα «βασικά» σενάρια για την τρίτη αξιολόγηση, αυτό της παράτασης των διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους. Ο λόγος για το ενδεχόμενο δυσκολιών στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα με το ΔΝΤ που έχει ήδη δείξει τη… στάση του φτάνοντας να ζητά, όπως ανέφερε το Capital.gr, ακόμη και νέα μέτρα για το 2018  (σ.σ. μαζί με τις γνωστές απαιτήσεις να έρθει το 2019 το αφορολόγητο, να μεταφερθούν για αργότερα τα αντίμετρα αλλά και να γίνει ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες).

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν είναι μεν αδύνατο να ολοκληρωθεί στην.. .ώρα της, δηλαδή  τον Οκτώβριο, ωστόσο, εκτιμούμ πως είναι πολύ πιθανόν πλέον να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με τη μορφή της συνολικής πολιτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τις αποφάσεις για το χρέος. Και σε αυτό το σενάριο, δεν παρατείνεται μόνο η «αγωνία» για τα διαθέσιμα και για τα 5 δισ. ευρώ του επόμενου πακέτου δόσεων, αλλά μεγαλώνει και ο «λογαριασμός» της αξιολόγησης: από τα 66 προαπαιτούμενα που θα έπρεπε η Ελλάδα να φέρει σε πέρας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να «κριθεί» για 95 προαπαιτούμενα που καταγράφει το μνημόνιο για το σύνολο του 2017 (συνολικά η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για 113 παρεμβάσεις/βασικά παραδοτέα έως και τον Αύγουστο του 2018).
ΦΠΑ και αντικειμενικές στα προαπαιτούμενα
Όσο βεβαίως παρατείνεται η διαπραγμάτευση μεγαλώνει και ο λογαριασμός των μέτρων. Στις παρεμβάσεις που θα προστεθούν στα 66 προαπαιτούμενα – αν το σενάριο του Δεκεμβρίου φανεί ότι τελικά είναι το… «βασικό» – προστίθεται ένα μεγάλο φορολογικό μέτωπο. Ο λόγος για την μνημονική δέσμευση επανεξέτασης σειράς φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, απλούστευσης του καθεστώτος ΦΠΑ αλλά και αλλαγής των αντικειμενικών αξιών ώστε να ευθυγραμμισθούν με τις τιμές αγοράς. Περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις για την πλήρη εφαρμογή του clawback του ΕΟΠΥΥ, αλλαγές στην Παιδεία αλλά και στην ενέργεια, στις αγορές και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις του τελευταίου 3μήνου του 2017 προστίθενται στον αρχικό «λογαριασμό» της 3ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τα μεγάλα μέτωπα του εργασιακού, την πλήρη εφαρμογή των παρεμβάσεων που πρέπει να δρομολογηθούν στα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα, αλλά και στο δημόσιο.
Σε αυτό το σενάριο χρονοκαθυστέρησης που έχουν παραδεχθεί κυβερνητικές πηγές, μειώνεται και ο αριθμός των αξιολογήσεων που θα γίνουν έως το τέλος του προγράμματος: από μία ανά τρίμηνο υπολογίζεται ότι θα υπάρχει πλέον χρόνος μόνο για μία ή για δύο ακόμη έως τον Αύγουστο του 2018. Και ανάλογα θα διαμορφωθεί και το «μαξιλάρι» διαθεσίμων έως το τέλος του προγράμματος.
Η 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ και η προκαταρκτική συμφωνία 
Παρά τον δυσμενή «προγραμματισμό» μίας διαπραγμάτευσης για μήνες, κυβέρνηση και θεσμοί ξεκινούν τις προκαταρκτικές συζητήσεις για την 3η αξιολόγηση μέσα στην εβδομάδα με πρώτο μεγάλο «ραντεβού» αυτό του EWG της 4ης Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος στόχος είναι να τελειώσει η… 2η αξιολόγηση, δηλαδή να εκταμιευθούν τα 600 εκατ. ευρώ της υποδόσης για πληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες.
Ο δεύτερος στόχος είναι να υπάρξει τεχνική τουλάχιστον πρόοδος μέσα στις επόμενες 40 ημέρες, δηλαδή έως την σύνοδο της 13ης – 15ης Οκτωβρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Δηλαδή ακόμη και αν δεν γίνει εφικτή μία συνολική συμφωνία, τουλάχιστον να ολοκληρωθεί μία πρώτη τεχνική αποτίμηση για την 3η αξιολόγηση που να δείχνει ότι υπάρχει από ελληνικής πλευράς «ικανοποιητική πρόοδος» και «προσαρμογή». Και τούτο διότι αυτή η «πρόοδος» εξυπηρετεί και τον στόχο της ελληνικής πλευράς για διαδοχικές κινήσεις εξόδου στις αγορές.
Πηγή: Δήμητρα Καδδά – capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο