Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

ΟΓΑ: Αυτός είναι ο νέος Ενιαίος Φορέας Απονομής Επιδομάτων

Την επόμενη μέρα του ΟΓΑ που θα είναι ο πρώτος Ενιαίος Φορέας Απονομής Επιδομάτων, προετοιμάζουν στο υπουργείο Εργασίας.
Στόχος είναι να θεσμοθετηθούν οι νέες αρμοδιότητες του Οργανισμού, έτσι ώστε από 1.1.18 και μετά, να ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων από νέα αφετηρία. Στον ΟΓΑ θα ενταχθούν εκτός από τα οικογενειακά επιδόματα, (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών), το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων που ήδη ανήκουν στην αρμοδιότητά του, αλλά και τα αναπηρικά επιδόματα.

Ο μεγάλος στόχος όμως είναι να καταστεί εφικτό το ΟΓΑ να αναλάβει και τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επειδή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και απευθύνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, εκτιμάται ότι δύσκολα θα καταστεί εφικτό να μεταφερθεί στον ΟΓΑ πριν από το τέλος του 2018.
Ειδικά τα 20 αναπηρικά επιδόματα που θα περάσουν στην ευθύνη του ΟΓΑ αφορούν περίπου 200 χιλ δικαιούχους, ενώ υποβάλλονται κάθε χρόνο άλλες 20.000 αιτήσεις. Κοστολογούνται στα 120 εκατ. ευρώ το δίμηνο ποσό που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση προσεγγίζουν τα 720 εκατ. ευρώ.
Αν στο συγκεκριμένο ποσό προστεθούν τα 650 εκατ. ευρώ που είναι η ετήσια δαπάνη για τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και το 1 δισ. ευρώ που πρόκειται να ανέλθει η δαπάνη για το ΚΕΑ, τότε ο ΟΓΑ είναι πιθανό από το 2019 και μετά να καλείται να διαχειριστεί σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ ετησίως για να καλύπτει παροχές σε επιδόματα σε πολίτες που με χαμηλά εισοδήματα ή με προβλήματα αναπηρίας…
Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν εντοπίσει προβλήματα που υπάρχουν στη βάση δεδομένων για τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων. Για το λόγο αυτό επιχειρείται να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση όλων των δεδομένων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων. Η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία, αλλά και για να γίνει πιο ποιοτική δουλειά, είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον δέκα ειδικών στον τομέα της πληροφορικής.
Στο σκέλος αυτό εστιάζεται και η προσπάθεια να υπάρξει άμεση διασύνδεση του ΟΓΑ με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο δημόσιο για τους δικαιούχους επιδομάτων. Η διασύνδεση, που έχει ήδη γίνει με την ΑΑΔΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί με το Δημοτολόγιο, με την Αστυνομία και με το Ληξιαρχείο, διαδικασία για την οποία δουλεύουν σε σταθερή βάση οι υπηρεσίες του Οργανισμού.
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο