Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ: Εικόνες απο την γειτονιά του Αστακού, τον ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ!





ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μπόνης

      Άγιος Ανδρέας (και Βαρκά) μια από τις 6 γειτονιές του Αστακού. Μια γειτονιά που κυριαρχούσαν άνθρωποι απο όλες τις κοινωνικές τάξεις (Δημ. Υπάλληλοι, εργάτες, ψαράδες, έμποροι). Μια γειτονιά με χαρακτηριστικό (όπως ονομάζετε εξ άλλου) τον Ναό του Αγίου Ανδρέα. 
      Γραφικότατος στη άκρη της θάλασσας (τότε που τα κύματα έγλειφαν την είσοδο του, πριν δηλ. επεκταθεί το χερσαίο τμήμα) όπου πολλές φορές τα κύματα εμπόδιζαν ακόμη και την είσοδο των πιστών  στο εσωτερικό του.......



    Περιστοιχιζόμενος απο πανέμορφα οικοδομήματα συνέθεταν μια απείρου κάλους ομορφιά.  
     Οικογένειες με πλούσια διαδρομή στην κοινωνία του Αστακού (Κούτσικος, Κορακάκης, Τσόμπος, Σταυρόπουλος, Κρίθυμος, Πατσουράκης, Καραγιώργος, Γιαβρής, Παπαρίζος αλλά με πρωτοκαθεδρία την ΜΕΛΠΩ. Και ποιος δεν την θυμάται την μαμή που ξεγεννούσε τις  Αστακιώτισσες. 
       Παράλληλα δε στην συγκεκριμένη γειτονιά ξεχωριστή θέση κατείχε το οίκημα της Εκκλησίας το Οικοτροφείο οπου φιλοξενούνταν παιδιά με δύσκολη οικονομική επιφάνεια. 
    Συνέχεια δε του Αγίου Ανδρέα υπήρχαν τα Βαρκά (δεν ήταν συνοικία αλλά η συνέχεια της γειτονιάς αλλα με ξεχωριστό όνομα λογω της θάλασσας). Και εκεί διέκρινες σπίτια επιβλητικά κτισμένα στο χείλος (σχεδόν) της θάλασσας (Μπόνη, Κιτσικώστα, Μαργώνη, Χατζηγιακουμή, κλπ).  
      Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για την υπέροχη αυτή γειτονιά, πολλές αναμνήσεις μπορούν επανέλθουν και στους απομείναντες κατοίκους αλλά και σε αυτούς που έχουν ξενιτευτεί αλλά κάπου εδω πρέπει να  αφήσω την φαντασία όλων αυτών να τα φέρει ξανά στην θύμηση τους………



















2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χρήστο θα ήθελα να σου θυμίσω και την οικογένεια Μαύριακα Σταύρου που κατοικούμε στον Άγιο Ανρέα από το 1960 και μετά , που είχαμε το πρωτο ζαχαροπλαστείο στην παραλία του αστακού και τα παραδοσιακά γλυκά που έφτιαχνε ο μπαρμπα Σταύρος και η κυρα Αθανασία. Και εμείς λοιπόν μένουμε στον Άγιο Ανδρέα και η κυρά Αθανασία είναι εν ζωή ετών 94 και μπορεί να σας πει πολλά για τότε.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    ΜΑΥΡΙΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητε Ηλια εχεις απολυτα δικιο.Ξεχασα τον σουπερ καφετζη με τις υπεροχες ατακες του κατα την διαρκεια του σερβιρισματος Αξεχαστες και αξεχαστος Ισως ξεχασα και πολλους ακομη με μεγαλη ιστορια , αξια και λεβεντια .Προσπαθησα μεσα στο λιγο χρονικο περιθωριο που ειχα να φρεσκαρω την μνημη μου φερνοντας ενα ενα τα σπιτια στο μυαλο μου .Για να διεκρινησω κατι ομως Εγω δεν γραφω την ιστορια του Αστακου Απλα φωτογραφικο οδοιπορικο προσπαθησα να κανω σε ορισμενες γειτονιες που εχουν μια (εμεση η αμεση) σχεση με το καλοκαιρι. Γειτονιες οπως τα περιβολια και η δημητρουλα θα τις τις προβαλλω χειμωνα διοτι αυτες ηταν συνδεδεμενες με χειμωνιατικο σκηνικο. Παρ ολα αυτα ζητω συγνωμη και απο εσενα(και κατ επεκταση τον αειμνηστο πατερα σου) και απο οσους δεν ανεφερα .Προφανως αντιλαμβανεσαι και αντιλαμβανονται ολοι οτι δεν υπαρχει σκοπιμοτητα ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο