Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Πρώτο Νεκροταφείο Αθήνας: Ένας Περίπατος με τον φακό του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΝΗ

Το άγαλμα στον τάφο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, απεικονίζει τον αγωνιστή ντυμένο με την φουστανέλα του, πάνοπλο να κάθεται αγέρωχα. Σε μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται η φράση “Σιγά διαβάτη, εδώ κοιμάται ο γέρος του Μοριά, τον ύπνο του μην τον ταράξεις”.

Το φημισμένο μνημείο του νεκροταφείου: η «Κοιμωμένη» του σπουδαίου γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά. «Πρωταγωνίστρια» του γλυπτού η πανέμορφη Σοφία Αφεντάκη, κόρη ευκατάστατης οικογένειας των Αθηνών.

Ο τάφος και το άγαλμα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ από το Μέτσοβο από το 1908.

KEIMENO-ΦΩΤΟ:  Χρήστος Μπόνης 

       Μια περιήγηση στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας και εκεί μπορείς να συναντήσεις πέραν των εξαιρετικών κατασκευών (ορισμένων) μνημάτων ολόκληρη την ιστορία του Ελληνικού κράτους. 
   Απο πρωθυπουργούς, Αρχιεπισκόπους, Πολιτικούς, αγωνιστές του 1821, αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, επιφανείς θεατρικούς καλλιτέχνες, μουσικούς, επιχειρηματίες, δωρητές, και πολλούς άλλους. Η ολιγόλεπτη στάση μπροστά στο κάθε ένα ξεχωριστά είναι μια ολόκληρη ιστορία για την Ελλάδα.....



Ο Τάφος του Αλέκου Παναγούλη, ήρωα του Αντιδικτατορικού αγώνα, ο οποίος έφυγε απο τη ζωή, την Πρωτομαγιά 1976.

Σε ξεχωριστή θέση βρίσκεται και ο τάφος του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος γράφει πάνω τη φράση «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Το μνήμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, που έφυγε από την ζωή στις 23 Ιουλίου του 1996

Γεώργιος Γεννηματάς: Έλληνας πολιτικός, ιδρυτικό μέλος και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε εμπνευστής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Γενική άποψη απο το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Διάφοροι τάφοι στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Δείτε τους τάφους των αρχιεπισκόπων

Εικόνα Αγιοι Απόστολοι στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών


Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, Έλληνας ατρόμητος πυρπολητής κατά την Επανάσταση του 1821, ναύαρχος, υπουργός και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών ξεχωρίζει για την τεχνική του ο τάφος του Λεόντος Μελά. Η οικογένεια Μελά είναι παλιά οικογένεια, με καταγωγή την 'Ηπειρο, τα μέλη της οποίας διέπρεψαν στο εμπόριο, τα γράμματα και την πολιτική.

Τοσίτσας Μιχαήλ «Ο Ευεργέτης του Ελληνισμού», γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου και ενταφιάστηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών σε μεγαλοπρεπή τάφο

Μνήμα του αγωνιστή και ήρωα του 1821 Οδυσσέα Ανδρούτσου, που δολοφονήθηκε το 1825

Ο Νάκος Πανουργιάς ήταν γυιός του αρματολού Πανουργιά. Πήρε μέρος στις μάχες των Βασιλικών, της Άμπλιανης και της Βόργιαννης. 

Το μνήμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στο Α' Νεκροταφείο στην Αθήνα

Σάκης Καράγιωργας: ο αγωνιστής με την αρετή και την τόλμη κατά  της δικτατορίας. ο τάφος του στο Α’ Νεκροταφείο. 

O Αντώνης Τρίτσης ήταν Έλληνας πολιτικός. Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1992 στην Αθήνα την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Διετέλεσε επίσης βουλευτής και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος.

Μάνος Κατράκης: Κορυφαίος ηθοποιός πρωταγωνιστής και θιασάρχης.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης (1898 - 20 Φεβρουαρίου 1960) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Τάφος της Τζένης Καρέζη: Η ηθοποιός που άφησε ιστορία με την εμβληματική της παρουσία, το αξεπέραστο ταλέντο και την εκπληκτική ομορφιά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο