Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής για τα σκουπίδια: Καλοδεχούμενη η συμφωνία ωστόσο χάσαμε 3 πολύτιμα χρόνια

“Πιθανότατα η κυβέρνηση εγκλώβισε την δημοτική αρχή σε άλλες λύσεις”.
Ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο στον Prisma 91,6 σχολιάζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας, αφού και στο θέμα των σκουπιδιών, τόσο η κυρία Καρφάκη, Γληγόρης και Σκιαδά αναφέρθηκαν σε έναν σχεδιασμό και μια χρηματοδότηση που υπήρχε για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο κύριος Αραβανής τους ευχαρίστησε για αυτή την αναφορά, καθώς παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν όταν ανέλαβαν, στο να οργανωθούν οι υπηρεσίες του δήμου, να σταθούν στα πόδια τους με τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη, ασχολήθηκαν και με τα μεγάλα προβλήματα του νησιού.
Και μπορεί στα σκουπίδια όπως είπε να έφτασαν πολύ κοντά στην λύση, ωστόσο αυτό δεν συνέβη στο θέμα της ύδρευσης, καθώς ακόμα είμαστε στην δύσκολη θέση να μην έχουμε νερό.
Μάλιστα ανέφερε ότι ακόμα και τώρα η ΕΥΔΑΠ αν συνεχίζει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και θέλει την συνεργασία μπορεί να δώσει λύση στο θέμα μας. «Ο μύθος τον οποίο και καλλιέργησαν έντεχνα οι ιδεολόγοι και οι κλέφτες μιλούσε τότε για μια ιδιωτική ΕΥΔΑΠ, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει κρατική.»
«Η Λευκάδα δεν έχει νερό, ταλαιπωρούμαστε ακόμα και στον αστικό ιστό της πόλης, που ποτέ δεν είχε συμβεί αυτό, καθώς ήταν ελάχιστες οι διακοπές.»
Στην απάντηση του κύριου Σέρβου στον Prisma 91,6 ότι η ΕΥΔΑΠ δεν θα αναλάμβανε την συντήρηση του δικτύου και η λύση αυτή θα ήταν πολύ ακριβή, ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν μέλλος του τοπικού συμβουλίου της Λευκάδας και μέλος ενός κόμματος και έχει την συμφωνία που ψηφίσαμε στο συμβούλιο, η οποία τα περιγράφει πλήρως, είπε ο κύριος Αραβανής. «Άρα θεωρώ αδικαιολόγητο αυτόν που λέει ποιος θα τα πληρώσει, καθώς όλα τα πλήρωνε η ΕΥΔΑΠ. Λυπάμαι πολύ όταν από επίσημα χείλη ακούγονται αυτά τα πράγματα, ας διαβάσουν το Μνημόνιο συνεργασίας που ψηφίστηκε τότε, το οποίο υπάρχει και στα αρχεία του Δήμου.»
Όσον αφορά τα κυβικά νερού που έρχονται από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου και την παρελθοντική αδράνεια στο να έρχονται τα κυβικά που προβλέπονται από την ΚΥΑ, ο κύριος Αραβανής είπε ότι το 1984 οι ανάγκες της Λευκάδας ήταν διαφορετικές, οι ανάγκες της περιοχής που περνάει ο αγωγός του Λούρου πάλι ήταν διαφορετικές, στην πορεία έγιναν παράνομες συνδέσεις είτε από τους δήμους είτε από ιδιώτες. Σε μια περιοχή μήκους 80 χιλιομέτρων από τις πηγές του Λούρου μέχρι την Πρέβεζα, υπάρχει δυνατότητα οι όποιοι τεχνικοί και δήμαρχοι της Λευκάδας να ελέγχουν;
«Εδώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε το δίκτυο των Τσουκαλάδων, της περιοχής της Γύρας, πως θα ελέγξεις το δίκτυο σε ένα ξένο νομό;»
Τα 30.000 κυβικά που έρχονται είναι θεωρητικά, με τον ίδιον να πιστεύει ότι δεν φτάνουν ούτε 15.000 κυβικά και ότι έχουν διαλυθεί οι γεωτρήσεις.
«Τις γεωτρήσεις έπρεπε να τις προσέχουμε σαν τα μάτια μας και να λειτουργούν υποβοηθητικά, καθώς γίνεται πλήρης αφαίμαξη», με τον ίδιον να αναρωτιέται αν θα έχουμε του χρόνου γεωτρήσεις.
Στην θητεία μου ισορροπούσαμε το νερό του Λούρου, αλλά τέτοια άντληση των γεωτρήσεων δεν κάναμε με την πόλη να έχει πάντα νερό.
Πρέπει να ξεφύγουμε από τις ιδεοληψίες και να προχωρήσουμε στην ΕΥΔΑΠ. Ας πάνε στο νέο ΔΣ που είναι και της ίδιας παράταξης με κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο και να πούνε κάποτε η ΕΥΔΑΠ έδινε αυτά τα δίνεται και τώρα και ελάτε να συνεργαστούμε.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι ήρθε μια εταιρία και έκανε ελέγχους για συνδέσεις χωρίς ρολόγια. Ποιο είναι το αποτέλεσμα και τι πρόστιμα μπήκαν και πόσα πληρώσαμε σε αυτή την εταιρεία;
Στο θέμα των σκουπιδιών ο κύριος Αραβανής έκανε αναφορά και στον νυν δήμαρχο Κώστα Δρακονταειδή και σε άλλες παρατάξεις που στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών με τις αποφάσεις να είναι ομόφωνες, άσχετα με την υπόδειξη κάποιων ενστάσεων.
Στις 20 Φλεβάρη του 2011 η δημοτική αρχή πήρε απόφαση για παύση λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Λευκάδας.
Από εκεί ξεκίνησαν οι μελέτες και προς τιμή τους οι υπάλληλοι των υπηρεσιών ολοκλήρωσαν μελέτες και πήγαμε τον φάκελο ωριμότατο και δημοπρατήθηκε το έργο των 2.750.000 ευρώ το οποίο είχε ολοκληρωθεί κατά 85%, τον ΧΑΔΑ Λευκάδας στην περιοχή των Αλυκών, είχαν σχεδόν κλείσει και άλλες έξι χωματερές και ολοκλήρωναν και τους ΧΑΔΑ Καστού και Καλάμου.
Επίσης είχαν υποβάλει πρόταση για αύξηση του ποσού από 2.750.000 κατά 600.000 την οποία τότε η διοίκηση του ΕΤΕΡΑ ενέκρινε γιατί έκρινε ότι έπρεπε να δοθεί αύξηση του ποσού, επειδή δεν είχε κλείσει ο ΧΑΔΑ, δημιουργούταν καινούρια κύτταρα και έπρεπε να χρηματοδοτηθεί.
Στις 23 Ιανουαρίου του 2012, πάρθηκαν οι αποφάσεις για την δημιουργία σταθμών μεταμόρφωσης τους οποίους δημοπρατήσαμε, ολοκληρώθηκαν  ο ένας στα παλιά σφαγεία κατά 100% παρελήφθησαν όλα τα φορτηγά και εξοπλισμός, αγοράσαμε οικόπεδο στα Βουρνικά, που κάποιοι μας ανέτρεψαν και άλλαξαν την περιοχή, ωστόσο όλα ήταν έτοιμα εντός του 2014.
Την ίδια περίοδο με πολύ μεγάλες προσπάθειες και με την βοήθεια των υπηρεσιών που δούλεψαν ακατάπαυστα, του μελετητή και την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας, καθώς δεν είχαμε τον ίδιο κομματικό χρωματισμό, είδαν το πρόβλημα της Λευκάδας και έβγαλαν απόφαση περίπου 6.000.000 ευρώ για την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ το οποίο και εντάχτηκε στο ΠΔΕ του 2014 και η απόφαση ήρθε τον Ιούλιο του 2014.
Για να βγει αυτή η απόφαση, ήταν αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης, γιατί υπήρχαν και άλλοι που ζητούσαν χρήματα από αυτό το πρόγραμμα, αλλά και ολοκληρωμένων μελετών.
Τόσο η βοήθεια του δημοτικού συμβουλίου, που όλες οι παρατάξεις ψήφιζαν και στήριζαν, αλλά και η βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας, Αλεξιάδη Σωκράτη και του τότε αναπληρωτή Υπουργού έδωσαν λύση στο πρόβλημα.
Εντός του 2015 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο δεματοποιητής και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης της Μονάδας Προεπεξεργασίας Αποβλήτων.
Ο δεματοποιητής ήταν ένας προθάλαμος υποδοχής σκουπιδιών, για να κλείσουν οριστικά η ΧΑΔΑ, υπήρχε η χρηματοδότηση του και θα αποθηκεύονταν για τρία χρόνια τα σκουπίδια εκεί, θα κλείνονταν με νάιλον, γιατί τόσο αντέχουν λόγω ζυμώσεων, με απόλυτη προστασία στο περιβάλλον μέχρι να ολοκληρωθεί η ΜΟΠΑΚ η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί φέτος, ή έστω για έναν ακόμα χρόνο, ενώ εδώ και δυο χρόνια έπρεπε να δουλεύει ο δεματοποιητής.
Στην συνέχεια θα είχαμε το αξιοποιούμενο υλικό, το οποίο είναι χαρτί, γυαλί, μέταλλα, το οποίο πουλιέται και είναι έσοδο για τον δήμο, θα είχαμε το άλλο το οποίο θα ωρίμαζε και θα έβγαζε το χώμα που ρίχνουμε σε κήπους όχι ωστόσο για οπωροκηπευτικά και τα υπόλοιπα.
Το υπόλειμμα θα έπρεπε να βρούμε τρόπο να πάει και για αυτό είχαμε δουλέψει, ανέφερε.
Στο διαπεριφερειακό σχεδιασμό που γινόταν ξανά και προσπαθούσαν να μας πετάξουν απ’ έξω, δηλαδή να παραμείνει η Αιτωλοακαρνανία και Ζαβέρδα ως χώρος υποδοχής του υπολείμματος και χωρίς να μας προτείνουν άλλη λύση μείναμε μέσα.
Από εκεί και πέρα θα λειτουργούσε ο ένας ΣΜΑ στην νότια Λευκάδα, ο άλλος ΣΜΑ θα μεταφέρονταν από τα σφαγεία μέσα στον χώρο των παλαιών ΑΛΥΚΩΝ την ΜΟΠΑΚ, θα συμπίεζε και θα πήγαινε το υπόλειμμα κάπου αλλού.
Μάλιστα υπήρχε γραπτή απάντηση και από το Πολυτεχνείο και την τότε Πρυτάνεως η οποία μπορούσε να βρει χώρο για το υπόλειμμα που θα πάει, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι το να το μεταφέρεις μακρυά από την Λευκάδα είναι πολύ μεγάλο το κόστος.
Για να μεταφερθεί ένας τόνος 100χμλ κοστίζει 80 ευρώ και για να εισαχθεί σε ένα ΧΥΤΥ θέλει περίπου 50 ευρώ. Αν λογαριάσουμε το κόστος, αυτό θα μετακυλιστεί στους πολίτες και για αυτό προγραμματίσαμε να βρεθεί χώρος εντός του νησιού σε κάποια θέση 20 χιλιομέτρων, ώστε να πηγαίνουμε το αδρανές υπόλειμμα και να μην χρειάζονται οι τόσο μεγάλες μεταφορές που θα αυξήσουν κατακόρυφα το κόστος.
Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή έχασε χρόνο πολύτιμο και το σκουπίδι στοιβάζεται ακόμα στο ίδιο σημείο, ενώ παράλληλα θα λύναμε και το πρόβλημα Καλάμου-Καστού με το δορυφορικό φορτηγό   και τα μηχανήματα που πρέπει να τοποθετηθούν και θα πήγαινε μια φορά με το ferry boat το καλοκαίρι με το φορτηγό να μαζεύει τα σκουπίδια.
Ταυτόχρονα θα λύναμε και το πρόβλημα του Μεγανησίου μέσω της δικής μας ΜΟΠΑΚ που θα τα έπαιρνε.
Ο χρόνος σύμφωνα με τον κύριο Αραβανή χάθηκε γιατί δεν ενεργοποιήθηκε αυτή η απόφαση. Πιθανόν η νέα κυβέρνηση που βγήκε το 2015 να ήθελε να δώσει και σε άλλους δημάρχους χρήματα από το ΕΠΕΡΑ,  μη αξιολογώντας τις προτάσεις και να εγκλώβισαν την δημοτική αρχή σε άλλες λύσεις που πρότειναν να πάμε τα σκουπίδια στο Καρβουνάρι, στην Ήπειρο, με υψηλό κόστος μεταφοράς.
Χάθηκε χρόνος, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες ανετράπη ο σχεδιασμός, μοιράστηκαν χρήματα του ΕΠΕΡΑ και για άλλες δράσεις και να δοθούν χρήματα σε υπόγειους κάδους που κάποιοι δήμοι δεν είχαν χρήματα και φτάσαμε εδώ.
Χαίρομαι που έστω και τώρα μετά από τρία χαμένα χρόνια επανέρχονται και διεκδικούν από το Υπουργείο και υπογράφουν την σύμβαση.
Δεν είναι ευχάριστη η κριτική, ωστόσο κάπου πρέπει να πάνε τα σκουπίδια μας και θέλουμε νερό να κάνουμε μπάνιο, να βάζουμε πλυντήριο όπως όλοι οι πολίτες και αυτή είναι η έννοια της δημοτικής αρχής, που επιλέγει ο κόσμος να λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μην αδρανεί και να βρίσκει προγράμματα και χρηματοδοτήσεις γιατί χρήματα δεν υπάρχουν πλέον.
Μάλιστα ανέφερε ότι ο κύριος Δρακονταειδής έθετε ένα θέμα και έλεγε ότι το εργοστάσιο που προτείνει ο κύριος Τσιλιγιάννης είναι 6.000.000, θέλουμε ένα μεγαλύτερο που έχει προτείνει με τον ίδιον τότε να επιμένει να πάρουμε αυτό το εργοστάσιο, καθώς αν υπάρχει μεγαλύτερο υλικό και βλέπουμε για να μην φανεί ότι δεν θέλουμε το εργοστάσιο των 6.000.000 με τον ίδιον να πείθεται και παρά τις ενστάσεις του δέχτηκε και καταφέραμε να το πετύχουμε.
Έστω λοιπόν και τώρα και μετά από τρία χρόνια η συνεργασία είναι καλοδεχούμενη ωστόσο αυτά τα προβλήματα και οι σχεδιασμοί δεν μπορούν να αλλάζουν συνέχεια και να φοβόμαστε μήπως μας κάνουν ντα-ντα η κεντρική κυβέρνηση η οποία θέλει να μοιράσει και σε άλλους ομογάλακτους τα χρήματα του ΕΠΕΡΑ γιατί είναι συγκεκριμένα.
Όλα αυτά τα λέω με αγωνία γιατί αγαπάω τον τόπο μου είπε, χωρίς να έχω βλέψεις το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί, συμπλήρωσε ο κύριος Αραβανής.
Μάλιστα είπε ότι εν μέσω αυτής της κρίσης που ποτέ δεν πέρασε αύξηση δημοτικών τελών και κάποιοι δήμαρχοι τα μείωναν, φάγαμε μια τεράστια αύξηση δημοτικών τελών το οποίο πέρασε στα κούφια.
Και στον ισχυρισμό ότι ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών αυξήθηκε ελάχιστα, με τον ίδιο να λέει ότι κανένα διαμέρισμα δεν είναι 40 τετραγωνικά, γιατί δημοτικά τέλη πληρώνουμε και για την πυλωτή και για μπαλκόνια κτλ και η αύξηση είναι τεράστια.
Πληρώνουμε τέλη για τον δεματοποιητή που είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεν λειτουργεί ακόμα. Δηλαδή βάλαμε τα διόδια που κατηγορούσαμε πριν γίνει ο δρόμος; Αυτό δεν λέγαμε πριν μερικά χρόνια;
Που είναι ο δεματοποιητής αφού έχει απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης, μαζί με το εργοστάσιο. Το πρώτο το καθυστερήσαμε ένα χρόνο και το δεύτερο ερχόμαστε πριν λίγες μέρες να το διαπραγματευτούμε με αστερίσκους.  Και να πούμε τι ότι οφείλει η Λευκάδα να βρει λύση για τα σκουπίδια μέσα στην Λευκάδα; Αφού αυτές τις λύσεις τις καταστρέψαμε και τις ακυρώσαμε. Εκεί θα γυρίσουμε ξανά;
Κλείνοντας είπε ότι ελπίζει να μην τον παρεξηγήσει ο φίλος Κώστας Δρακονταειδής, λέγοντας ότι αν τον χρειαστεί την όποια βοήθεια ως στρατιώτης θα την δώσει, ωστόσο αν ακούγονται και αυτές οι φωνές του δίνουν δύναμη για να διεκδικεί ακόμα περισσότερα.

https://www.mylefkada.gr/

4 σχόλια:

  1. Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παλαίρου και Πρόεδρε της Παλαίρου, οι Λευκαδίτες ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ. Εσείς τι κάνετε; ' Aκουτε τις ψευτιές του Γεωργοθόδωρου; Mέχρι τα Χριστούγεννα θα τα φέρετε ακατέργαστα τα σκουπίδια της Λευκάδας όπως φέρατε και της Ηλείας. Ο Γεωργοθώδορος τα έχει συμφωνήσει πίσω από τις κουρτίνες , όπως του αρέσει να λέει. Είστε άβουλοι και μοιραίοι.Ντροπή σας και ξυπνήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μπαλάφας με το Νέρωνα και τη παρέα του να ψήσουν καμιά δεκαριά πρατίνες , να γράψουν 2.000 ευρώ για αναψυκτικά -μπύρες αλλά για το Γεωργοθώδορο μαύρο ουίσκυ και πούρα Αβάνας , να πάρουν και τη Λώλου να τραγουδάει. Να στήσουν ένα γλέντι μόλις έρθει το πρώτο φορτηγό με τα δέματα σκουπιδιών από τη Λευκάδα. Ντροπή σας , θα φάτε μαύρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόεδρε της Παλαίρου κ Σταχτιάρη Δημήτριε διαβεβαίωνες μέχρι της 12 το βράδυ της παραμονής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη πρώτη φορά που πήρε απόφαση με πλειοψηφία να έρθουν τα σκουπίδια από την Ηλεία , ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ θα εκφράσεις ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΟΥ στο να έρθουν ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ στη Πάλαιρο ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Aν έχεις πολιτικό θάρρος και ανάστημα απάντησε επωνύμως. Πάντως στη συνεδρίαση του ΔΣ δεν εξέφρασες καμία διαφωνία. Τι μεσολάβησε Τάκουλα; Κάποιοι γνωστοί στους Δημότες ,τα πολιτικά σου αφεντικά , σε ΜΑΖΕΨΑΝ. Κοιτάς με πανηγύρια να επιβιώσεις πολιτικά. Θα φας μαύρισμα . Το 2014 σε ψήφισα . Δυστυχώς με απογοήτευσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι υπάρχει τώρα στη χωματερή της Λευκάδας και ότι άλλο μαζευτεί θα γίνει δέματα. Αυτά θα μεταφερθούν απέναντι στη Πάλαιρο. Μιλάμε για τεράστιες ποσότητες. Για αυτό ο Αποστολάκης μιλάει για δεύτερο κύτταρο. Αυτό στους Λευκαδίτες το είπε στα κρυφά από πολύ καιρό πριν . Στο ΔΣ το δικό μας το είπε προχθές αναγκαστικά προχθές. Η άπειρη δικηγόρος τους έβγαλε στη φόρα. Σχεδόν γεμάτο είπε είναι το υπάρχον. Πως γέμισε Σολδάτο και Αποστολάκη ; Αυτή η πραγματικότητα. Αραβανή αν η πρώην Δημοτική Αρχή και η τωρινή η δική μας είναι πολιτικά ρετάλια να ξέρεις εσύ και ο τωρινός Δήμαρχος της Λευκάδας πολλοί μα πάρα πολλοί βλάχοι δεν μασάμε. Δυστυχώς βρίσκεται και τα κάνετε ή παίζει τίποτε άλλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο