Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ: Ομιλία του ιστορικού ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ στον ΒΑΡΝΑΚΑ με θέμα: «Ιστορικές ιχνηλασίες στην Παλιγγενεσία του τ. Δήμου Σολλίου» - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΝΑΚΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  2017  
-Κυριακή 13 Αυγούστου, στην πλατεία του Βάρνακα, 8:00μ.μ. 
-«Ιστορικές ιχνηλασίες στην Παλιγγενεσία του τ. Δήμου Σολλίου»  
Έρευνα - παρουσίαση: Νίκος Θεοδ. Μήτσης 

      Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρνακα Ξηρομέρου πραγματοποιεί εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με θέμα: «Ιστορικές ιχνηλασίες στην Παλιγγενεσία του τ. Δήμου Σολλίου». 
     Το θέμα είναι καινοτόμο για την περιοχή, καθότι παρουσιάζεται – προβάλλεται για πρώτη φορά το ιστορικό γίγνεσθαι του τ. Δήμου Σολλίου (Ζάβιτσα, Μερδενίκου, Βάτος, Βάρνακας, Κανδήλα και Μύτικας) από την έναρξη της επανάστασης του ΄21 ως και τα 1862 (Επαναστατικά και Βαυαρικά χρόνια).

       Στην εκδήλωση αυτή οι συμπατριώτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν: 
   Για τη συμμετοχή των αγωνιστών του τ. Δήμου Σολλίουστην Εθνική Παλιγγενεσία, για τους πρώτους Φιλικούς της περιοχής, για τη διακήρυξη της επανάστασης του ΄21 στο Ξηρόμερο, τις εκστρατείες και τις μάχες που συμμετείχαν οι γνωστοί και οι άγνωστοι αγωνιστές του τ. Δήμου Σολλίου, τα στρατόπεδα στη Δυτ. Ελλάδα (θέση Παλιομάγαζα), για τα καπάκια των Οπλαρχηγών, για τη συμβολή της νήσου Κάλαμος στην αγώνα του ΄21, για την επίσκεψη του Καποδίστρια στον Μύτικα και το διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος από την Κανδήλα της Ακαρνανίας, για το Ταξιαρχικό Σώμα και τη Βασιλική Φάλαγγα που έδρευαν στη Βόνιτσα, για την εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών το 1836 κατά του Όθωνα, για τις προικοδοτήσεις και τις Εθνικές γαίες που λάμβαναν οι απόμαχοι αγωνιστές της περιοχής, για τον Εθνικό ρόλο των Μοναστηριών στην περιοχή, για τη στράτα της Ζάβιτσας..........



  ......για την αλματώδη ανάπτυξη μετά το 1830 του Μύτικα (Σκάλα Κανδήλας), για την ίδρυση του Δήμου Σολλίου και τους πρώτους Δημάρχους αυτού, την πρώτη έδρα του Δήμου Σολλίου (Ζάβιτσα) και τις πρώτες δημόσιες υπηρεσίες στον Μύτικα [Αστυνομία (1831), Πολιταρχεία (1831), Ειρηνοδικείο (1867), Ταχυδρομείο (1884), Μονοπώλειο άλατος (1884), Συμβολαιογραφείο Σολλίου (1867), για τους επώνυμους Οπλαρχηγούς της περιοχής (Βαρνακιώτης, Τσέλιος, Κουσουρής, Παλιογιάννης, Κόπελος, Καρπούζης, Αλπίτσης, Βέρρης Κ., Μακρυστάθης, Βασιλάκης, Μιχαλάκης, Μήτζενας, Χεινόπωροςκ.λ.π). 

     Για την ιστορική οικογένεια ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ, με προεξάρχοντα τον αδικημένο στρατηγό Γιώργο Νικολού Βαρνακιώτη, τη στάση του στον αγώνα του ΄21, καθώς και την αποκατάστασή του από τον Καποδίστρια και το θάνατο αυτού, για τα οικογενειακά προικοσύμφωνα του 1827 και 1829 της οικογένειας Βαρνακιώτη και Καρπούζη  με την οικογένεια των Μαυρομματαίων από την Κατούνα.
       Σημειωτέον ότι κάθε αναφορά σε ιστορικό γεγονός από την περιοχή του τ. Δήμου Σολλίου, θα συνοδεύεται,από τον κύριο ομιλητή Νίκο Θεοδ. Μήτση, και από αντίστοιχο σλάιντς προβολής με ντοκουμέντα-ερευνητικά στοιχεία.


Ο Καραισκάκης αρχηγός αρμάτων το 1825 στο Ξηρόμερο

Το Ξηρόμερο στα  1830 όπου φαίνεται ο Δήμος Σολλίου


Κατάλογος χωριών που έλαβαν Πρόνοια από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 στον Μύτικα Ακαρνανίας


Κάτω δεξιά ο δήμαρχος Σολλίου Νικόλαος Βασιλάκης

 Πιστοποιητικό Δήμου Σολλίου στα 1840

Κωνσταντής Βέρρης (Μερδενίκου). Συνταγματάρχης το 1844 στη βασιλική Φάλαγγα

Αριστείο το 1836 στον ταγματάρχη Κωνσταντή Βέρρη

 Δήμος Τσέλιος (Ζάβιτσα), αντιστράτηγος το 1825



Κατάλογος αξιωματικών του Δήμου Τσέλιου το 1829 στη Βόνιτσα

Καραπάνος Φώτης: (Ζάβιτσα  Ξηρομέρου 1770 - Νάξος 1824) 

 Ο Φώτης Καραπάνος σε κατάλογο βουλευτών το 1822

 Αποστολάκης Κουσουρής (Βάρνακας), αντιστράτηγος το 1825



 Ο Αποστολάκης Κουσουρής, στρατηγός το 1825

 Ο Χρήστος Παλιογιάννης (Βάτος), χιλίαρχος  το 1824



Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης, πρόεδρος στρατιωτικού Δικαστηρίου το 1830


 Ο Γιάννος Βαρνακιώτης, χιλίαρχος το 1822


Προικοσύμφωνο του 1827 της οικογένειας Βαρνακιώτη και Μαυρομμάτη


Προικοσύμφωνο οικογένειας Καρπούζη και Μαυρομμάτη το 1829

Αλπίτσης Γεώργιος (Κανδήλα), χιλίαρχος το 1825

Μήτζενας Γεώργιος (Βάρνακας), χιλίαρχος το 1825

 Μιχαλάκης Ανδρέας (Βάρνακας), χιλίαρχος το 1825




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο