Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η Συμπολιτεία Ξηρομεριτών για την πολύπαθη ύδρευση της πόλης του Αστακού

    
        Οι πιο μεγάλοι από τους δημότες θυμόμαστε τα περασμένα χρόνια, πριν ο Αστακός αρχίσει να υδροδοτείται από την πηγή (Λάμπρα) του Αη Δημήτρη, το μαρτύριο που τραβούσαν τα νοικοκυριά για να "πιάσουν" νερό. Μέχρι και ανέκδοτα είχαν κυκλοφορήσει, για να φέρουμε στο μυαλό μας το μακαρίτη τον Ανδρέα Κορκολιό.
      Το έργο λοιπόν αυτό που την οικονομική του επιβάρυνση ανέλαβε η ΕΤΒΑ, ως ανταποδοτικό για την κατασκευή του λιμανιού στο Πλατυγιάλι, έγινε για να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του Αστακού. Επαναλαμβάνουμε το δίκτυο κατασκευάστηκε για να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης που αντιμετώπιζε ο Αστακός και μόνο της ύδρευσης, όχι της άρδευσης της περιοχής.
      Από την ημέρα λειτουργίας του έργου μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μέσα σε τριάντα περίπου χρόνια, πολλές καριέρες και πολλές περιουσίες χτίστηκαν πάνω σ´ αυτό το δίκτυο.
     Εδώ θα πρέπει να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός των προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα ένα ζήτημα είναι η ποιότητα, και ένα δεύτερο είναι η επάρκεια του νερού.
    Όσον αφορά την ποιότητα, από τότε που λειτούργησε το δίκτυο, χρόνο με το χρόνο ένα νερό αρίστης ποιότητας απαξιώθηκε με ευθύνη Κοινοταρχών και Δημάρχων σε τέτοιο βαθμό, που από το 2012 έχει τεθεί απαγορευτικό χρήσης του από τη Διεύθυνση Υγιεινής, απαγόρευση η οποία ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, είναι σε ισχύ.............



Οι βασικοί λόγοι που τέθηκε το απαγορευτικό χρήσης είναι: 
-τα μαντριά που σχεδόν περικυκλώνουν την υδρομάστευση,
-ένα πηγάδι που κατασκευάστηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια για να συμπληρώνει το νερό της πηγής λόγω αυξημένης ζήτησης, το οποίο γεμίζει με νερό από το ποτάμι (καταλαβαίνετε όλοι τι σημαίνει νερό από το ποτάμι) και το οποίο νερό με τη σειρά του πέφτει στο κεντρικό φρεάτιο και αναμειγνύεται με το νερό της πηγής
- και η χλωρίωση του νερού.

        Όσον αφορά την ποσότητα του νερού, χρόνο με το χρόνο, λόγω της απαράδεκτης, παράνομης και ανήθικης τακτικής Κοινοταρχών και Δημάρχων να επιτρέπουν τις παράνομες συνδέσεις με τον αγωγό ύδρευσης, η ζήτηση του νερού εκτοξεύτηκε στα ύψη με αποτέλεσμα, έχοντας πλέον απαξιώσει την ποιότητα του νερού, να καταφεύγουν σε επινοήσεις τύπου πηγαδιού για να έχουν και την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο, δηλαδή και να εξυπηρετούν τους πελάτες (ψηφοφόρους - υποψηφίους) αφήνοντας τις παράνομες συνδέσεις και να έχουν οι δημότες νερό (κακής ποιότητας) με το οποίο τουλάχιστον να πλένονται.
Παράνομη σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό.

Σ´ αυτά όλα πρέπει να προσθέσουμε:
- την ανυπαρξία συντήρησης του εξωτερικού δικτύου, και όταν λέμε συντήρηση εννοούμε τη συντήρηση όλων εκείνων των λειτουργικών εξαρτημάτων που έχει ένα δίκτυο ύδρευσης για να είναι λειτουργικό. Το δίκτυο που εκτείνεται σε μήκος είκοσι περίπου χιλιομέτρων δεν έχει ούτε εκκενωτές, ούτε εξαερισμούς, έχουν αφαιρεθεί τμήματα βασικά για τη λειτουργία του, χωρίς να αντικατασταθούν,
- οι μεταλλικοί σωλήνες του δικτύου που βρίσκονται στα γεφύρια του δρόμου από Πλατυγιάλι μέχρι τον Αη Δημήτρη, είναι διάτρητοι από βλάβες και από παράνομες συνδέσεις και τέλος
- το προβληματικό εσωτερικό δίκτυο της πόλης.

         Θα ρωτήσει τώρα κάποιος καλόπιστος δημότης, γιατί δεν τα κάνουν όλα αυτά, τα οποία απαιτούν ελάχιστα χρήματα αν αναλογιστούμε το κόστος των ζημιών που πληρώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ξηρομέρου; Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός, θέλουν ζημιές!!
       Αν δούλευαν τα λειτουργικά εξαρτήματα που αναφέραμε πιο πάνω, η επισκευή θα γινόταν μέσα σε δυο τρεις ώρες, ο Αστακός δε θα έμενε από νερό και το κόστος θα ήταν μερικές εκατοντάδες ευρώ και όχι μερικές χιλιάδες ευρώ!! 
      Για παράδειγμα η τελευταία βλάβη πριν μερικές μέρες, που μείναμε χωρίς νερό μιάμιση μέρα, δεν επισκευάστηκε, μπαλώθηκε. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή τις επόμενες μέρες θα ξαναεμφανιστεί μεγαλύτερη αυτή τη φορά και σε όγκο και σε διάρκεια η επισκευή, και ακόμα μεγαλύτερο το κόστος!!

      Κατά τη γνώμη μας τι συμβαίνει φέτος και κάθε δυο μέρες έχουμε διακοπή; Οι υπεύθυνοι του Δήμου Ξηρομέρου αποφάσισαν να προσπαθήσουν, να δείξουν κάποια καλή διάθεση προκειμένου να αρθεί το απαγορευτικό χρήσης του νερού μετά από τη διαδοχική πίεση που δέχτηκαν, κυρίως από τη Συμπολιτεία Ξηρομεριτών. Συγκεκριμένα πέρσι μετά την ανάρτηση που κάναμε σχετικά με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών της Διεύθυνσης Υγιεινής, τα οποία ήταν καταπέλτης για το Δήμο Ξηρομέρου, και τη "γκρίνια" προς τη Διεύθυνση Υγιεινής γιατί καθυστέρησε εφτά μήνες να μας δώσει τα αποτελέσματα, ασκήθηκε μηνυτήρια αναφορά στο Δήμο Ξηρομέρου από τη Διεύθυνση Υγιεινής γιατί δε συμμορφώνεται στις υποδείξεις της υπηρεσίας.
      Έτσι προκειμένου να "αθωωθούν" από τις κατηγορίες σε πρώτη φάση, πέρσι έκαναν κάποιους καθαρισμούς, κάποιες περιφράξεις και σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να κάνει τις δειγματοληψίες για τα νερά όλου του Δήμου Ξηρομέρου όπως υπαγορεύει ο νόμος, κάτι που δεν είχαν κάνει τα δύο προηγούμενα χρόνια και σε δεύτερη φάση φέτος μπάζωσαν το πηγάδι, που με κακής ποιότητας νερό συμπλήρωνε τις ανάγκες της περιοχής.
       Το κλείσιμο του πηγαδιού κατά τη γνώμη μας είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του νερού που φεύγει από την πηγή προς τον Αστακό. Αν συνυπολογίσουμε την κακή κατάσταση του εσωτερικού δικτύου της πόλης, την αυξημένη ζήτηση λόγω εποχής από τους γεωργοκτηνοτρόφους και την αυξημένη ζήτηση του Αστακού λόγω καλοκαιριού, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το νερό δε φτάνει ούτε για ζήτω!!!
     Η λύση αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των δημοτών, είναι η άμεση διακοπή όλων των παράνομων συνδέσεων, κάτι που φαντάζει για τη σημερινή δημοτική αρχή όνειρο θερινής νυχτός, κι αυτό γιατί στη περιοχή Προδρόμου, Χρυσοβίτσας και Σκουρτού που αποπειράθηκε να κόψει τις παράνομες συνδέσεις, το όνειρο κράτησε τρεις μέρες, που ήταν όμως αρκετές για να φτάσει το νερό στο Αγράμπελο.
       Η Συμπολιτεία ζητάει την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο και τη διενέργεια συζήτησης με θέμα το νερό, όπου με τη συμμετοχή και των δημοτών να εξευρεθεί η καλύτερη λύση.
     Σε περίπτωση άρνησης του Δημάρχου, σε συνεννόηση με την υπόλοιπη αντιπολίτευση θα επιβάλουμε αυτή τη συζήτηση όπως ορίζει ο κανονισμός.

Υ.Γ.: Προβλήματα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν σε αρκετά χωριά του Δήμου Ξηρομέρου.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ


Παράνομη σύνδεση που καταλήγει στα μαντριά τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε απομακρύνει ο Δήμος!!
Παράνομη σύνδεση που καταλήγει στα μαντριά τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε απομακρύνει ο Δήμος!!
Παράνομη σύνδεση που καταλήγει στα μαντριά τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε απομακρύνει ο Δήμος!!
Παράνομες συνδέσεις.
Παράνομες συνδέσεις.
Περιοχή κοντά στην πηγή όπου από τη χρόνια διαρροή έχει αναπτυχθεί βλάστηση!!
Περιοχή κοντά στην πηγή όπου από τη χρόνια διαρροή έχει αναπτυχθεί βλάστηση!!
Περιοχή κοντά στην πηγή όπου από τη χρόνια διαρροή έχει αναπτυχθεί βλάστηση!!
Βλάβη στον κεντρικό αγωγό. 
Διαρροές σε μεταλλικούς αγωγούς.
Διαρροές σε μεταλλικούς αγωγούς.
Διαρροές σε μεταλλικούς αγωγούς.
Διαρροές σε μεταλλικούς αγωγούς.
Βλάβη στο κεντρικό αγωγό.
Διαρροές σε μεταλλικούς αγωγούς.
Διαρροές σε μεταλλικούς αγωγούς.

8 σχόλια:

  1. Λευτερη ξεκινα απο τον προεδρο του αγραμπελου μετα στον προδρομο μετα χρυοβιτσα μετα σκουρτου να σου κανουν μια ανημερωση για το συκξ γιατι ειναι ντροπη να ποτιζουν καπνα και να γεμιζουν λουτσες με νερο αριστης ποιοτητας για μερικα ψηφακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σωστα τα λετε αλλα ποιος καταλαβαινει και ακουει...
    Προσωρινες λυσεις παντα υπαρχουν, μονιμη θα βρεθει αραγε ποτέ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΓΑΛΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΧΑΖΟΙ,ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΣ ΜΑΣ ΠΗΤΕ ΤΡΙΑ-ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΨΙΦΟΥΛΑΚΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΟΠΟΤΕ ΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΧΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σα δε ντρέπεστε αντί να κοιτάξετε να λύσετε το πρόβλημα σπεκουλάρετε κι από πάνω.
      Υποψηφίους με παράνομες η Συμπολιτεία δεν είχε
      Αν εσύ ξέρεις να τους πεις.
      Όσο για ονόματα υδραυλικό έχει ο Δήμος να πάρει από την αρχή τον αγωγό και θα τους βρει.
      Άλλωστε τους ξέρουν
      Υποψήφιοι ήταν.

      Διαγραφή
  4. Άριστη η ενημέρωση αι σωστή η πρωτοβουλία της Συμπολιτείας. Το πρόβλημα όμως θα λυθεί από τον επόμενο Δήμαρχο, στον οποίο θα δώσει το Χρή(σ)μα ο .. μεγαλοευεργέτης του τόπου, με όραμα "άρτον και θεάματα". Ο Αστακός που με πληγώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα στον αγωγό του ΣΥΚΞ στα τρία χωριά γίνονται γιατι φοβαται έναν στη χρυσόβιτσα έναν στον προδρομο και έναν στη Σκουρτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα αυτά δεν είναι τιποτε(εννοω τα φωτογραφικα στιγμιότυπα) .πατε ένα μεσημερι περα στο γηπεδο του Αστακου και δειτε την ουρα που σχηματίζετε από αγροτικα και ιχ, που γεμιζουν νερο βυτια ολοκληρα και δεξαμενες για τα χωράφια τους, τα ζωα τους και εν συνεχεια για δικη τους χρηση. Εκει να δειτε πως φευγει παρανομα το νερο με νομιμη εξουσιοδοτηση. .Κρουνος της πυροσβεστικης είναι, το κλειδι υπαρχει εκει ΑΡΑ ΠΑΡΤΕ ΚΟΣΜΕ ΝΕΡΟ..Και μην το αμφισβητησει κανεις γιατι κατι.... εχω και εγω στα μετόπισθεν μου για του λογου το αληθες--------ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε ανωνυμε 1:43 στον προδρομο εγινε μυνησησε καποιον γιατι λεει εκλεβε νερο στην σκουρτου που ο υδραυλικος του δημου τον επιασε να εχει κρυφη παροχη πισω απο το υδρομετρο στην περιοχη αγιος γεωργιος σκουρτους τι εκανε ο υδραυλικος και ο αντιδημαρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο