Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΥΛΙΓΑΔΑΣ: Περί υπεραστικού σταθμού ΚΤΕΛ ΒΟΝΙΤΣΑΣ.....

Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | Η λειτουργία του αρπακτικού

Την περασμένη Δευτέρα ήρθα αντιμέτωπος, κ Παπαναστασίου, με το νομαρχιακό ΚΤΕΛ της Αιτωλοακαρνανίας. Γνωρίζω ότι αυτό, δεν σας απασχολεί ιδιαιτέρως, αφού εσείς καμιά ευθύνη δεν έχετε, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο ο συγκεκριμένος οργανισμός λειτουργεί, ούτε πια είναι η δική μου άποψη γι’ αυτό.
του Λευτέρη Τηλιγάδα |   | red line
Επειδή όμως προχτές αντιμετώπισα μια συμπεριφορά τύπου «τα παράπονά σου στο Δήμαρχο», είπα κι εγώ σήμερα να σου τα πω, μπας και φιλοτιμηθεί «η πεθερά» να ακούσει, όσα πρόκειται να πω στη «νύφη». Βέβαια εσύ νύφη δεν είσαι, αλλά επειδή πολλοί στενοί σου συγγενείς, υπήρξαν από τους πρωτεργάτες των μαζικών μεταφορών στο νομό, ίσως χρειαστεί να μεσολαβήσουν μπας και φιλοτιμηθεί η διοίκηση του ΚΤΕΛ ή κάποιοι μέτοχοι για να πάψει ο συγκεκριμένος οργανισμός να λειτουργεί ως αρπακτικό.
Όπως έχω ξαναγράψει, κ. Παπαναστασίου, στην Ελλάδα ζούμε έναν ιδιότυπο και περίεργο καπιταλισμό. Νότιο βαλκανικό τον αποκαλώ, αφού θεωρώ ότι σε κανένα άλλο σημείο του κόσμου δεν υφίσταται ο καπιταλισμός με τον τρόπο που υφίσταται στη χώρα μας.
Το ΚΤΕΛ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι μια ιδιωτική εταιρεία που σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς διατηρεί ένα σημαντικό μονοπώλιο. Το μονοπώλιο των οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς του πληθυσμού από την μια περιοχή στην άλλη, από την πόλη στο χωριό και το αντίστροφο. Εξ αυτού λοιπόν και με το πλεονέκτημα που του δίνει αυτός ο παραλογισμός, ασελγεί ασύστολα και κατά κόρον πάνω στο επιβατικό κοινό της περιοχής μας με κάθε τρόπο και μέσο. Εξυπηρετεί μόνο περιοχές που το βολεύουν, μόνο με τα δρομολόγια εκείνα, που του επιτρέπουν τα συμφέροντά του, «στήνει δόκανα» στους ταξιτζήδες που μεταφέρουν εκτός νομού επιβάτες, υπερασπιζόμενο το μονοπώλιό του και άλλα πολλά τα οποία είναι γνωστά σε όλους.
Προχθές τη Δευτέρα όμως, βίωσα με τη σύντροφό μου τον πιο αυθαίρετο παραλογισμό αυτής της ιστορίας.
Η μοίρα μου το έφερε, να χρειαστεί να οδηγήσω το ιδιωτικό αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούμουν προς Πάλαιρο, σε ένα συνεργείο στη Βόνιτσα μετά από βλάβη που έπαθε και δεν επιδιορθωνόταν αυθημερόν. Αποφασίσαμε λοιπόν να επιστρέψουμε στο Αγρίνιο με λεωφορείο.
Στον σταθμό της Βόνιτσας φθάσαμε ακριβώς στις 15:20, για να βρεθούμε μπροστά σε ένα κλειστό πρακτορείο. Από κάποιες ανακοινώσεις κολλημένες στο τζάμι πληροφορηθήκαμε ότι το επόμενο δρομολόγιο για Αγρίνιο έφευγε από την Βόνιτσα στις 19:00. Τρεισήμισι ώρες αναμονή.
Γύρω στις 17:30 ο υπάλληλος του ΚΤΕΛ ήρθε και άνοιξε το μαγαζί............


Βγάλαμε δύο εισιτήρια για Αγρίνιο και εκεί συνειδητοποίησα, ότι αν θες να έρθεις από τη Βόνιτσα στο Αγρίνιο, είναι συμφέρον σου να έρθεις με το ιδιωτικό σου αυτοκίνητο. Αν μάλιστα βρεις και κάποιον για να τον πάρεις μαζί σου με την υποχρέωση να σου καταβάλλει το αντίτιμο του εισιτηρίου που θα πλήρωνε στο ΚΤΕΛ, όχι μόνο θα σου στοιχίσει λιγότερο η διαδρομή, αλλά θα σου μείνει και κάτι στην τσέπη σου, για να πιεις έναν καφέ.
Δεν πέρασαν πέντε λεπτά και με το τηλέφωνο ενημερώθηκα από το συγγενικό μου περιβάλλον, το οποίο γνώριζε την ταλαιπωρία μας, ότι ο ανιψιός μου βρίσκεται στη Βόνιτσα και έρχεται προς Αγρίνιο με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο. Επικοινώνησα μαζί του και κανόνισα να περάσει να μας πάρει για να φτάσουμε δυο ώρες νωρίτερα σπίτι μας.
Σηκώθηκα λοιπόν με πολύ φυσικό τρόπο και ζήτησα από τον υπάλληλο του ΚΤΕΛ να ακυρώσει τα δύο εισιτήρια, που μόλις είχαμε βγάλει έναντι 17 ευρώ και 60 λεπτών και να μας επιστρέψει τα χρήματα.
Ομολογώ, πως με μεγάλη συγκατάβαση άκουσα τον υπάλληλο να μου λέει, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
«Ωραία, ποιο είναι το ποσοστό επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση έγκυρης ακύρωσης του εισιτηρίου», τον ρώτησα.
«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», μου απάντησε, αφήνοντας με εμβρόντητο.
Αν αυτό, κ. Παπαναστασίου, δεν είναι τσαμπουκαλίδικη αρπαγή χρημάτων από μια υπηρεσία που υποτίθεται ότι ικανοποιεί την βασική ανάγκη της μαζικής μετακίνησης του πληθυσμού, τότε μπορεί κάποιος από όλους αυτούς που καπηλεύονται μονοπωλιακά τις μετακινήσεις, να μου εξηγήσει, τι είναι;
Ρωτώ για να μάθω… και θα επανέλθω.

Υ.Γ. Στην τοπική μας κοινωνία αυτά τα «ζητηματάκια», κ. Παπαναστασίου, λύνονται με κάποιον γνωστό και ανάλογα φυσικά με την δουλειά που κάνεις. Αν για παράδειγμα έπαιρνα τα δύο εισιτήρια την ώρα που φθάσαμε Αγρίνιο και τα πήγαινα σε έναν φίλο μου μέτοχο του ΚΤΕΛ, αυτός θα με έπαιρνε από το χέρι και θα με πήγαινε στον Πρόεδρο των αστικών συγκοινωνιών στο νομό, στον οποίο θα με σύστηνε με τα καλύτερα λόγια. Είναι σίγουρο ότι το κόστος των εισιτηρίων θα μου το επέστρεφαν στο ακέραιο (ας είναι και δεκαδικός)  και όλοι θα νοιώθαμε περήφανοι που «κάναμε τη δουλειά μας». Ο Πρόεδρος που έδειξε κατανόηση, ο μέτοχος που «πούλησε» υπηρεσίες για την καλή εικόνα της υπηρεσίας (είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι με την έξοδό μου από το γραφείο του Προέδρου θα «στόλιζε» το «στόμα» μου με τόσο αιμοβόρικα επίθετα που μόνο ένας διάολος θα μπορούσε να τα συναγωνιστεί) και τέλος εγώ που ένα μπουκαλάκι νερό, το οποίο πρόλαβα και αγόρασα στο ΚΤΕΛ της Βόνιτσας δεν μου στοίχισε 18 ευρώ και 10 λεπτά.
Το ζήτημα όμως δεν είναι να λυθεί δια της μεσολαβήσεως το όποιο προσωπικό «θεματάκι» υπάρχει. Πρέπει επιτέλους αυτό το κράτος και τα συμφέροντα που το στηρίζουν να αποφασίσουν τι θέλουν. Θέλουν καπιταλισμό και ελεύθερη αγορά ή «κρατικό προστατευτισμό των συντεχνιών».  Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.
Πηγή: http://redlineagrinio.gr/

15 σχόλια:

  1. που έμπλεξες ρε άνθρωπε,δεν ήξερες δε ρώταγες για το ΚΤΕΛ και τους υπαλλήλους του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poio ktel to monopolio tis vonitsas kai tou agriniou pou to exei o sintaksiouxos stin paragka sto kentro tis vonitsas kai den mila o dimarxos gia to xali tou.Exoume etos 2017 kai to ktel einai mono gia na pernei to paketo kai kamia eksipiretisi....ftiaxte ena kainourgio stathmo kai doulepste...akouei o dimarxos.. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό, άνοιξε το μαγαζί ο υπάλληλος του ΚΤΕΛ.Ποιός το άνοιξε για να μας πει;Τα μνημόνια τελικά δεν μας κάνουν τίποτα,αυτά τα μονοπώλια θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.Το ΚΤΕΛ της Βόνιτσας είναι στην τελευταία γραμμή του νομού και θέλει εκσυγχρονισμό και άλλα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΤΕΛ και ΠΑΣΟΚ μαζί στο ίδιο κτήριο.Το ένα απ επάνω το άλλο απο κάτω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Giana doume otan litourgisei i amvrakia odos i vonitsa pos tha eksioeretithi apo to ktel tou agriniou.Na foume kai pos tha pigenoume tote sto agrinio.Akouei o dimarxos h tha erthei mono gia ta psifakia.Dimarxe koitakse kai tin kathimerinotita tou politi !To ktel prepei na mpei sto etos 2017 den einai monopolio kanenos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει μέσο μεταφοράς που επιστρέφει χρήματα πίσω;

    Ούτε αεροπορικές,ούτε ακτοπλοϊκές μα ούτε και σιδηροδρομικές επιστρέφουν χρήματα!
    Γιατί θα πρέπει να το κάνει το Κτελ;;

    Η κατάντια της χωρας είναι ότι ο πολίτης -επιβάτης θεωρεί ότι έστω και με μέσον θα πάρει τα λεφτά του πίσω απο τον μετοχο του ΚΤΕΛ.

    Τελικά όπως είπε και ο Αϊνστάιν η βλακεια δεν έχει όρια....ενω για το Συμπαν δεν είναι σίγουρος!!

    ΥΓ
    Μήπως ήθελε και το μπουκαλάκι με το νερό να το πάρει τζάμπα;;

    ΥΓ2
    Το Κτελ είναι κάτω από το γραφείο του ΠΑΣΟΚ ...αρα...αρα τι;;
    Το Κτελ είναι Πασοκ....η το Πασοκ...ειναι Κτελ.!!
    Ληγμένα περνούν κάποιοι σχολιαστες εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα δυο έκλεισε ο κύκλος τους...

      Διαγραφή
    2. Έκλεισε ο κύκλος τους;
      Από που προκύπτει αυτό;
      Χιλιάδες γαλαζπρασινοι κομματικοί τενεκέδες διοριστήκαν από Πασοκ ΝΔ.
      Κάποια στιγμή ..δεν μπορεί τα κομματόσκυλα θα ανταποδοσουν το δώρο.
      Κατά τα άλλα έχουμε πληροφόρηση εάν το ΚΤΕΛ ανεστειλε την λειτουργία του;
      Και πως θα μετακινούμαστε με τον Αγρινιώτη που θέλει να βάλει το αυτοκίνητο του σαν δημοσίας χρήσεως;

      Διαγραφή
  7. ΑΓΡΙΝΙΟ –ΒΟΝΙΤΣΑ:
    (Δευτέρα έως Παρασκευή):
    05.00-08.00-10.30-16.45-19.30(chngebus Αμφιλοχία)
    (Σάββατο):
    05.00-09.15-16.45
    (Κυριακή):
    06.00-09.15-16.45-19.30(chngebus Αμφιλοχία)
    .................................................................
    ΒΟΝΙΤΣΑ – ΑΓΡΙΝΙΟ:
    (Δευτέρα έως Παρασκευή):
    06.30-15.15-19.00
    (Σάββατο –Κυριακή):
    06.30-15.15-19.00
    διαβαστε τα δρομολογια σχετη ταλαιππωρια και 5-6 στασεις στο δρομο και αυτο σημαινη
    χασιμο χρονου γιατι ο οδηγοσ καθυστερει και με την εκδοση των εισητηριων
    υπαρχη προβλημα μεταξυ βονιτσης και αγρινιου
    ειδικα τωρα με την εφορια που παμε αγρινιο
    απο την αλλη πλευρα το κτελ ασ πουμε οτι εχει και δικιο διοτι η βονιτσα
    δεν ειναι προσοδοφορα διοτι η εδρα της εταιριασ ειναι στο αγρινιο και ειναι ασυμφορη η γραμμη.
    για τους λογους αυτους θα επρεπε να αναζητησουν αλλες λυσεις με συνεργασιες με τα γειτονικα κτελ λευκαδασ και πρεβεζας και ετσι θα ειχαν αποδειξη οτι σεβωνται τουσ πολιτες της περιοχης βονιτσας και για το λογο αυτο το κρατος τους εχει κατοχυρωσει αυτο το μονοπολιο.
    δεν ειναι τυχαιο οτι ολοι μας προτιμαμε τα κτελ λευκαδος και πρεβεζας
    αντι να γραφετε μονο ανωνυμες επιστολες γραψτε και προτασεις
    διαπιστωνο οτι το θεμα κτελ αιτωλοακαρνανιας μπηκε το νερο στο αυλακι και καπου θα τελειωση και το τμημα λουτρακι-αμβρακια και τοτε θα ειναι ακομη πιο ασυμφορη η κατασταση για το κτελ αιτ/νιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τόσα χρόνια που ζουσες ρε άνθρωπε;Σε άλλον πλανήτη;Εμείς έτσι το έχουμε και σε όποιον αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ ΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
    ΚΑΙ ΜΟΑΝ ΜΠΛΟΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΤΑΙ
    ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΙΝΗ ΜΕΣΑΣΤΗΝ ΠΟΛΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ. ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΕΚΕΙ
    ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΕΙΝΑ 40 ΜΕΤΡΑ.
    ΦΤΑΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαχαχα....Πολλοί οι τραγικοί,μικρή η Επίδαυρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάρτετο χαμπάρι,στο έτος 2017 είμαστε και θα πρέπει να πάμε μπροστά,δεν μας φταίει κανένα μνημόνιο,ούτε ο Σόιμπλε,μόνοι μας χαράζουμε την ιστορία μας!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χέρι χέρι Πασόκ και κτέλ😤😤😤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φτιάξτε ένα καινούργιο σταθμό εκεί στην Βόνιτσα.Σε όλη την Ελλαδα τα κτελ έχουν μεταφερφεί εκτός πόλης σε νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.Θέλετε μόνο τα ωραία λεφτά του πελάτη και τα υπόλοιπα δεν σας νοιάζουν,ντροπή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο