Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

AGRINIOPRESS: Αγρύπνια για τον Άγιο Παΐσιο συν ένα… κάστανο!

    Πραγματικά τούτος ο λαός- και μαζί του κι ο κλήρος- μπορεί πάντα να σε αφήνει άναυδο με τις επιλογές του. Και το κακό δεν είναι μόνο τι ψηφίζει αλλά και τι θαυμάζει, πως γιορτάζει, πως λατρεύει τους Θεούς του.
     Λέμε “τους Θεούς του” διότι αποδεικνύεται ότι η αρχαία κληρονομιά δεν μπορεί να σβήσει εύκολα. Δεν λατρεύει έναν και μοναδικό, λατρεύει πολλούς και μικρούς. Και κάπου εκεί κάνει υπερβολές.
   Πως αλλιώς να περιγράψεις αυτό που συνέβη στον Άγιο Δημήτριο με την αγρύπνια για τον Όσιο (δεν είναι γέροντας anymore…) Παΐσιο;..............



       Δεν θέλει η στήλη να μπει στην κουβέντα γιατί το γεγονός έλαβε χώρα στον πλάτανο που μαρτύρησε ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης και γιατί η αγρύπνια για την μέρα που εκοιμήθη ο Όσιος και Θεοφόρος Πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης τελέστηκε με εικόνα του Οσίου αλλά με τα λείψανα του Αγίου του δικού μας ως guest star! Μάλλον κάτι έπρεπε να υπάρχει για να προσκυνήσουν οι πιστοί και η εικόνα δεν έφτανε.

    Αλλά… κάστανο; Συγγνώμη, κάστανο που έδωσε ο Όσιος στον πατέρα Κ. Καντάνη του Αγίου Δημητρίου όταν τον επισκέφτηκε ως φοιτητής πριν 27 χρόνια; Αναλλοίωτο στον χρόνο ακριβώς όπως τότε;
      Πάνω σε ένα τραπέζι οι πιστοί να προσκυνούν μια εικόνα, τα λείψανα του τοπικού Αγίου κι ένα κάστανο;
      Θα μου πεις, τι σε πειράζουν; Ενοχλούν κανένα; Όχι, αν δεν γεμίζουν το διαδίκτυο οι πιστοί με ψεκασμένες θεωρίες που δυσκολεύουν τη ζωή μας εξίσου με τους παλαβούς της πολιτικής ορθότητας κι αν δεν βλέπουν στα πάντα συνωμοσίες και το τέλος του κόσμου, όχι δεν με πειράζουν.
    Επίσης δεν μπαίνω στον… πειρασμό να αντιμετωπίσω το όλο θέμα ως μια μεγάλη μπίζνα ενός Οσίου που ήταν γέροντας και έλεγε περισσότερα εθνικοπατριωτικά τσιτάτα παρά λόγια αγάπης.
      Αλλά, ειλικρινά, ένας μοναχός που αφήνει για ένα χρόνο την μοναχική ζωή για να …παντρέψει τις αδερφές του δεν είναι έτσι κι αλλιώς ήρωας; Γιατί χρειάζεται να δώσει και ένα κάστανο που αντέχει στον χρόνο σε έναν ιερέα;
      Ένας Γέροντας που στον εμφύλιο είναι “ασυρματιστής του Θεού” και τον πιάνουν οι κομμουνιστές και του βάζουν στο κελί δυο αντάρτισσες σχεδόν γυμνές κι εκείνος με την χάρη του Θεού δεν αντιδρά καθόλου, τι άλλο χρειάζεται για να αποδείξει ότι είναι Άγιος; Ερώτηση κάνω.
Τούτων δοθέντων λοιπόν, θέλω να ξαναρωτήσω: Κάστανο; Σοβαρά τώρα;

η συντακτική εύπιστη μονάδα
http://www.agriniopress.gr

11 σχόλια:

  1. H χαζομάρα πάει σύννεφο σε αυτό το νομό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οπως και η ορθογραφια σου σε αυτο το "Νομό"

      Διαγραφή
  2. Είναι προφανές ότι εσείς που τα γράφετε αυτά δεν έχετε διαβάσει τον βίο του Αγίου Παϊσίου.Αν τον είχατε διαβάσει δεν θα γράφατε έτσι αυθαίρετα και ανυπόστατα πράγματα(με κίνδυνο μάλιστα την παραπληροφόρηση πολλών) ούτε θα αμφισβητούσατε την αγιότητα του Γέροντος Παϊσίου. Ο Άγιος Παΐσιος μίλησε ειδικά για την αγάπη και μάλιστα την πραγματική αγάπη. Υπάρχουν τόσα και τόσα βιβλία για τις διδαχές του οι οποίες είναι πνευματικός οδηγός για τον καθένα μας. Εύχομαι να φτάσουμε όλοι στο ύψος της αγιότητας του Γέροντος Παϊσίου. Μοιάζει και είναι όντως δύσκολο. Όμως αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας,(όσο περίεργο και αν ακούγεται) η αγιότητα και όχι η κατακριση,η ειρωνεία και η διαστρέβλωση της αλήθειας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συντακτική ομάδα είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΆΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΊΑ (τουλάχιστον την Ορθόδοξη Χριστιανική γιατί μπορεί να είναι σχετική με άλλες). Εν ταχει στην Ορθοδοξια όπου η Θεία Χαρις δρα η φύση εξαγιαζεται! Πχ ο Αγιασμος! Το απλό νερό μςτα την επίκληση και τις ευχές που διαβαζει ο Ιερέας γινεται αγιασμα. Άλλο παράδειγμα:Η Θεία Κοινωνία! Το κρασι και το ψωμί γινονται σωμα και αιμα Χριστού! Θα πει καποιος συγκρινεις τη Θεια Κοινωνία και τον Αγιασμο με ενα καστανο; Οπωσδήποτε όχι, αλλά δεν είναι ασυνηθες ότι έχει έρθει σε επαφή με εναν Αγιο να έχει και τη χάρη από τον Αγιο! Αυτό που σώζει ειναι η πίστη! Και η τιμή οταν ασπαζεσαι εστω και το καστανο δεν παει στο καστανο αλλά στο πρόσωπο! Δεν είμαστε ειδωλολατρες! Άλλοι είναι ειδωλολατρες! Δεν θυμάστε ή δεν γνωρίζετε το θαύμα με την φανρλα του Αγίου Νεκταριου που οταν τον άλλαξαν στο νοσοκομείο που νοσηλευοταν την έριξαν σε εναν ασθενή που ηταν διπλα του και εγινε καλα; Τα τεμάχια απο τις παντόφλες του Αγιου Σπυριδωνα που δίνουν για ευλογία στην Κερκυρα; Που παει η τιμή; Στην παντοφλα ή στον Αγιο Σπυριδωνα; Οπότε μην γραφετε οτι να ναι και απλά ετσι φανερωνετε την ασχετοσυνη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό είναι αυτό το άρθρο να το βγάλει αυτή η συντακτική ομάδα σε κόπιες και να το μοιράζει στους εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι τώρα προσκυνητές στο τάφο του, από την πρώην Σοβιετία και δορυφόρους της Ρουμανία Βουλγαρία Ουκρανία κλπ. Θα αποκτήσουν νέες ορθολογικές γνώσεις και θα πάρουν τον ίσιο δρόμο. Όσον αφορά την αναγκαστική κλήση του στον Ελληνικό Στρατό κατά τον εμφύλιο ως ασυρματιστής, όπως έλεγε αστειευόμενος κι ο ίδιος στο κελί του στη Παναγούδα του Αγίου όρους, παρέμεινε διαβιβαστής και μετά το στρατό. Μόνο που ετούτη τη φορά διαβίβαζε στον ουρανό τους πόνους και τα βάσανα, τα αιτήματα και τις παρακλήσεις των προσκυνητών που φτάνανε ώς το κελί του. Μετά τον πόλεμο δεν δέχθηκε να ιερωθεί μήπως και η δράση του έγινε αφορμή να χαθεί η ζωή κάποιου ανθρώπου, ας ήταν και από το αντίπαλο στρατόπεδο.Επίσης αυτός ο αμόρφωτος έγραψε τέσσερα βιβλία,Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης,ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης,Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα και Επιστολές. Περιέργως και χωρίς λογική βρέθηκαν εκατομμύρια βλάκες ανά την οικουμένη και τα διαβάζουν. Σιγά τα κάστανα θα λέγαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την Ορθοδοξία γράφεις. Γράψε και για τα πιλάφια ρύζι του Μωάμεθ να δούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην πατρίδα μας υπάρχει ανεξιθρησκεία ,ο καθένας πιστεύει όπου θέλει και αυτό αμέσως
    συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος σεβασμός!Τώρα,όσο βλάκες είναι αυτοί πιστεύουν στην Ορθοδοξία ή διαβάζουν Βίους Αγίων,άλλο τόσο βλάκες θα μπορούσαν να είναι και αυτοί που δεν πιστεύουν σε τίποτα ή πιστεύουν σε άλλους θεούς - δυνάμεις ή ακόμα όταν βλέπουν φρεάτια με το σύμβολο του Σταυρού στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου <> πάνω τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ψεκασμενες θεωριες και ολα τα βλακωδες σχολια που αναρτουνται απο εσας στο site σας αρεσουν? Ασχοληθειτε με αυτα λοιπον κι αφηστε τον ΑΓΙΟ ΠΑΙΣΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ να προσευχεται παρολα αυτα για τις ψυχες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...ΚΑΙ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...ΚΑΙ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά τώρα μην το ψάχνουμε ο παπάς έκανε γκάφα! Το κάστανο είχε μια συγκεκριμένη χρήση, το έδωσε ο Όσιος κέρασμα για να το φάει δεν το έδωσε για προσκύνημα. Ούτε ταιριάζει με τη ζωή του Παισιου. Έδωσε εντολή να μην ανοίξουν τον τάφο του και να μη βγάλουν τα λείψανά του για να μην προσκυνούνται πως θα νιώθει τώρα που βλέπει παντόφλες κουβέρτες και κάστανα σε λειψανοθήκες; Πρέπει να βγεί μια ανακοίνωση από τη Μητρόπολη να βάζει τα πράγματα στη θέση τους και ο παπάς να ζητήσει συγγνώμη για το σαλο που προκάλεσε. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες χωρίς αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο