Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Παρέμβαση από την Εισαγγελέα Αμαλιάδας για την ‘Μπλε Φάλαινα’

Παρέμβαση από την Εισαγγελέα Αμαλιάδας για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», μετά και την σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας κα Αρετή Τέγου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η οποία κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, στον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας, στον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, στους διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων της περιφέρειας της Εισαγγελίας, στον Επιμελητή Ανηλίκων Αμαλιάδας, στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ηλείας και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

Εφιστά την προσοχή
Με την ανακοίνωσή της αυτή εφιστά την προσοχή στους ανηλίκους, ιδίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του ‘παιχνιδιού’ «Μπλε Φάλαινα» και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν ή ακόμη και να οδηγηθούν στον θάνατο.
Υπογραμμίζει ότι ο διαχειριστής του παιχνιδιού αυτού έρχεται σε επαφή με ανηλίκους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ζητά τα προσωπικά τους στοιχεία. Στην συνέχεια ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών- προκλήσεων, διάρκειας 50 ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο που καλείται «επικεφαλής». Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες και δυσκολεύουν σταδιακά, μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στον θάνατο. Κάθε φορά δε που ολοκληρώνεται μία τέτοια δοκιμασία, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει φωτογραφία ή video, για να αποδείξει ότι ολοκλήρωσε την δοκιμασία. Σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει την συμμετοχή του στο παιχνίδι, δέχεται απειλές από τον διαχειριστή με στόχο να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα.
Περίπου 130 παιδιά στην Ρωσία έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία, απ’ όπου ξεκίνησε το παιχνίδι, και ο διαχειριστής έχει στόχο την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που χρησιμοποιούν internet και επιδιώκει όπως επισημαίνει η Εισαγγελέας την χειραγώγησή τους, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους.
Επικοινωνία με τις Αρχές
Για την αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Αμαλιάδας, η κα Εισαγγελέας καλεί τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν στην επιμέλειά τους ανήλικα, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες να επικοινωνήσουν αμέσως με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε με το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας, είτε με το κατά τόπους αστυνομικό τμήμα, είτε με τον Επιμελητή ανηλίκων είτε με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.
Προτρέπει δε τους ανηλίκους, σε περίπτωση που έχουν δεχθεί τέτοιου είδους πρόσκληση- πρόκληση, να απευθύνονται άμεσα στους γονείς τους ή σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης ή στις αστυνομικές αρχές, καθώς και στον Επιμελητή Ανηλίκων και την Εισαγγελέα, τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας.
Παρακαλεί επίσης τους διευθυντές των δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας Αμαλιάδας , μέχρι να λήξει η σχολική χρονιά να ενημερώσουν με κάθε μέσο τους ανήλικους μαθητές και τους γονείς τους για τους ψυχολογικούς και σωματικούς κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι από την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι. \
Και η Δίωξη
Στο μεταξύ, και η Διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση και ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το διαδικτυακό φαινόμενο « Blue Whale Challenge » (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες.
Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).
Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων.
Καλεί λοιπόν τους γονείς, σε περίπτωση που υποπτευθούν ότι το παιδί τους σχεδιάζει να προβεί σε δοκιμασία ‘Μπλε Φάλαινα’ ή σε κάτι παρόμοιο, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:
* Τηλεφωνικά: 11188
* Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
* Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
* Μέσω twitter: @ CyberAlertGR
Πηγή: patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο