Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλ/νία αποκάλυψε ο Π. Παπαγεωργίου

Για ένα αυτόνομο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε επίπεδο νομού Αιτωλοακαρνανίας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι.
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται τον Ιούλιο και αφορά στην προσπάθεια αναδόμησης και διόρθωσης των λαθών του σχεδίου «Αθηνά». Η προσπάθεια αυτή όμως πέρασε και μέσα από τα Ευρωπαϊκά όργανα με τα οποία η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε μέχρι να καταλήξει στο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απαραίτητη παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, την μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για αλλαγές σε σχολές και τμήματα, κλπ., ενισχύοντας την μεταλυκειακή εκπαίδευση.


Πρωταρχικό για την δημιουργία των νέων Ιδρυμάτων είναι η βιωσιμότητα και για το λόγο αυτό ο κ. Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στην Αιτωλοακαρνανία, υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι ο νομός δεν έχει παράδοση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να στηριχθούμε στο αύριο που θα σημάνει ότι από τη στιγμή που υπάρχει το ΤΕΙ Μεσολογγίου από το 1983, θα αποτελέσει το υπόβαθρο και το υλικό, το οποίο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, αλλά να καλουπωθεί πάνω στις ανάγκες όπου θα βασιστεί το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.
Το Ίδρυμα το οποίο θα δημιουργηθεί στην Αιτ/νία θα εναρμονίζεται με τις ανάγκες της και με την αναπτυξιακή στρατηγική και όχι να καλύπτει τις πολιτικές ανάγκες. Έτσι με βάση τις υποδομές που υπάρχουν σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο θα «χτιστεί» το νέο Ίδρυμα. Σε ερευνητικό επίπεδο το Αγρίνιο διαθέτει τις υποδομές και εκεί θα δημιουργηθεί το Ερευνητικό Κέντρο, το οποίο θα μπορεί να απορροφά πόρους για να στηρίζεται το Ίδρυμα.
Σε ότι αφορά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, θα απαιτηθεί να δημιουργηθούν Τμήματα και ενδεχομένως μια Σχολή με κατεύθυνση την αγροτοδιατροφική οικονομία δηλαδή γεωπονική, μιας και ο νομός έχει τις δυνατότητες.
Ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του σχεδίου θα είναι πολύ κοντά για την δημιουργία του νέου Ιδρύματος το οποίο θα απορροφήσει από 8.000 έως 12.000 φοιτητές. Εξηγώντας ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι θα ενταχθεί στο μηχανογραφικό του 2018.
Η τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου απογοήτευσε τους Μεσολογγίτες που περίμεναν να ακούσουν για άμεση αυτονόμηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, μετά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί εδώ και μήνες. Για την πόλη η επαναφορά του ΤΕΙ στην κατάσταση που ήταν μετά το επονείδιστο σχέδιο «Αθηνά» θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και βέβαια το ίδιο ακριβώς αποτελούσε και την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί παρότι έκλεισε 2,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας.
Ουσιαστικά δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στις ανακοινώσεις του τονίζοντας ότι η πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση και τα κριτήρια υλοποίησής της θα είναι καθαρά ακαδημαϊκά. Επί της ουσίας πάντως απ’ ότι φάνηκε θα πρόκειται για ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα επιπέδου ΤΕΙ. Απαντώντας και σε ερώτηση του δημάρχου Ν. Καραπάνου για την περίπτωση διαφωνίας της Συγκλήτου των ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Πάτρα είπε ότι αυτή θα παρακαμφθεί με νομοσχέδιο.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
aixmi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο