Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Δημόσιο ΙΕΚ Αμφιλοχίας Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας

ΙΕΚ Αμφιλοχίας, μια ιστορία που τραβά στον χρόνο, Οδύσσεια ανέλπιδη χωρίς Ιθάκη, μόνο με πολλούς σκοπέλους και εμπόδια. Οι παροικούντες την τοπική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν, βέβαια, ότι ο ασκός του Αιόλου δεν έβγαλε ποτέ ούριο άνεμο, για να προχωρήσει το έργο αυτό: παρόλο που θα επρόκειτο για έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας στο τοπικό οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.......
Οι παροικούντες γνωρίζουν, ακόμη, ότι για όσους Δήμους δεν ευημερούν οι ένοχοι για το κακό τους ριζικό δεν βρίσκονται πάντα σε ante portas «κακόβουλα στίφη», αλλά, συχνότερα, στους εντός των πυλών εκλεκτούς. Από το 2014 έχει εκδοθεί ΦΕΚ για την ίδρυση Δ.ΙΕΚ στην Αμφιλοχία, από το 2014 οι εντός των πυλών βαλτώνουν με κάθε μέσο την τελεσφόρηση της διαδικασίας. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησης των διαδικασιών αυτών από τα στελέχη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, αφήνοντας ελπίδες στην κακογραμμένη τούτη Οδύσσεια για πιο αίσιο τέλος.
     Η δημιουργία και λειτουργία Δημοσίου ΙΕΚ με αντικείμενο τη Γαλακτοκομία και την Τυροκομία αποτελεί, άλλωστε, κάτι περισσότερο από επιτακτική υποχρέωσή μας απέναντι στην αδιαμφισβήτητη δυναμική ανάπτυξης, που οι κλάδοι αυτοί είχαν διαχρονικά στην περιοχή μας. Με κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφικό προσανατολισμό, ο Δήμος μας διέθετε πάντα ένα πλούσιο σε αριθμό και ποιότητα ζωικό κεφάλαιο, το οποίο συνεισέφερε και συνεισφέρει τα μέγιστα στα υψηλής στάθμης προϊόντα που παράγονται από τις τοπικές τυροκομικές μονάδες. Είναι, άλλωστε, κοινή παραδοχή ότι πρόκειται για προϊόντα με εγνωσμένο κύρος, και συναγωνιζόμενα επί ίσοις όροις κάθε αντίστοιχό τους στην αγορά. Σ’ αυτήν την άρρηκτη αλυσίδα συνεργασίας μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, η απουσία μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής «κυψέλης», η οποία θα αναλάμβανε με εξειδικευμένα εργαλεία και επιστημονική επάρκεια να καταρτίσει τους νεότερους, μοιάζει με τραγική παραφωνία.
     Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, λόγω της αδυναμίας των υπευθύνων δημοτικών αρχών να διεκδικήσουν με οργανωμένη στρατηγική και όραμα τα αυτονόητα για τον τόπο μας, έχουμε απεμπολήσει, έως τώρα, το δικαίωμά μας για ισότιμη συμμετοχή στον ευρύ αυτόν χώρο της παροχής κατάρτισης. Ίσως μόνο στη σφαίρα του παραλόγου μπορούν να αναζητηθούν οι αιτίες που ο Δήμος Αμφιλοχίας, με συγκριτικά πλεονεκτήματα μοναδικά στο πεδίο του γάλακτος και των παραγώγων του, δεν έχει ποτέ επιδιώξει τη δημιουργία σχετικού Δ.ΙΕΚ. Τα εχέγγυα επιτυχίας του υπήρχαν και υπάρχουν: πού αλλού, άλλωστε, εκτός από την Αμφιλοχία, όπου διαθέτουμε και την παράδοση και την τεχνογνωσία και, το σημαντικότερο, τη δυνατότητα άμεσης σύζευξης μεταξύ της εμπειρικής και θεωρητικής πλευράς της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πότε, εάν όχι τώρα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου οι νέοι αναζητούν αγωνιωδώς διεξόδους αποκατάστασης στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πόσο μάλλον, που οι κλάδοι της γαλακτοκομίας και τυροκομίας χαρακτηρίζονται για τον δυναμισμό και τη συνολικότερη ανοδική πορεία τους, προσελκύοντας κάθε χρόνο και περισσότερους σπουδαστές.
     Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να αναζωογονηθεί μια χειμαζόμενη οικονομικά κοινωνία, εάν δεν αναδιατάξει τους στόχους και τις κατευθύνσεις της, εάν δεν επιδιώξει την εξεύρεση καινούργιων πηγών αιμοδότησής της. Περισσότερα περιθώρια απώλειας χρόνου δεν υπάρχουν. Ο αγώνας για την ίδρυση Δημοσίου ΙΕΚ στην Αμφιλοχία είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Κι όχι μόνο διότι το Δ.ΙΕΚ θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή μας, εντάσσοντας τον Δήμο Αμφιλοχίας στον χάρτη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά, κυρίως, διότι θα αποτελέσει το επιστημονικό μοντέλο ανάπτυξης ενός κεντρικού άξονα γύρω από τον οποίο θα αναδειχθούν και θα εξελιχθούν νέες παράμετροι επιχειρηματικότητας, οικονομικών δράσεων και δημιουργικότητας.

Βασίλης Νάκας, Δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο