Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών αποκάλυψαν το… “μυστικό” της Παλιοβούνας (φωτο)

 Η σχισμή στο βουνό έφερε στο φως της έρευνας ένα μικρό πολύχρωμο σπήλαιο Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών που κάνει εξερευνήσεις εδώ και αρκετές μέρες στην Παλιοβούνα, «ανακάλυψε» ένα σπήλαιο και μαζί με αυτό το… μυστικό της.


Κάνοντας περιήγηση στο βουνό της Κλόκοβας και μετά από παρατήρηση του Παναγιώτη Καρούτσου  για μία σχισμή που υπάρχει εκεί, η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνα για να δει αν αυτή συνεχίζει σε σπήλαιο.
Προχωρώντας σε έρευνα και κάνοντας αναρρίχηση εσωτερικά της σχισμής, η ομάδα των ερευνητών, ήρθε αντιμέτωπη με ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.
Ένα πολύχρωμο μικρό σπήλαιο με σχεδόν όλα τα είδη σπηλαιοδιάκοσμου, «ελικτίτες», «κουρτίνες», «γκουρ», «κουνουπίδια», «αυγά», να επικοινωνούν με στενά ανηφορικά περάσματα.

Το σημαντικό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι στο σπήλαιο διακρίνεται για την σχεδόν πλήρης έλλειψη των ζωντανών  οργανισμών, ενώ υπάρχει έντονη οσμή υδρόθειου που προέρχεται από ρήγματα σε διάφορα σημεία του δαπέδου.
Από εκεί προφανώς προέρχεται και το φαινόμενο των ατμών που ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες τυλίγει το βουνό της Παλιοβούνας, κάτι που είναι διακριτό, ακόμα και απέναντι, από την Πάτρα. Η έρευνα του σπηλαίου συνεχίζεται και η ομάδα πιστεύει πως θα προκύψουν πολλά σημαντικά ευρήματα, γεωλογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος.


www.patrasevents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο