Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Οι δακτυλιώσεις των Λευκών Πελαργών σε συνεργασία με την ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο Ακτίου- Βόνιτσας .


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας δακτυλίωση λευκών πελαργών. Η εργασία έγινε από τους εθελοντές της ομάδας της κ. Εύας Στετς, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού, με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Νούλα.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΔΔΗΕ Λευκάδας με την παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου. (Έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο μας για τις φωλιές των πελαργών που τοποθετεί η ΔΕΗ, δες εδω)
Το δαχτυλίδι τοποθετείται πάνω από το γόνατο του πουλιού και επιλέγονται μόνο νεοσσοί. Οι νεοσσοί λαμβάνονται από την κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονται στο έδαφος και τοποθετούνται ξανά αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκεί από 15 ως 20 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών. Ο χρόνος είναι σημαντικός στην όλη διαδικασία δεδομένου ότι δεν μπορεί να διαταραχτεί η ισορροπία της ζωής του νεοσσού.


Με την δακτυλίωση επιτυχάνεται η παρακολούθηση της μετανάστευσης των πελαργών. Στα ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την μετανάστευση των πουλιών συλλέγονται μαρτυρίες και καταχωρούνται σε τράπεζες δεδομένων (data bank), οι οποίες περιέχουν τον αριθμό του δαχτυλιδιού που είχε ο πελαργός, το φύλο, την ηλικία, δεδομένα σχετικά με την αναπαραγωγή και διάφορες άλλες πληροφορίες για τον πελαργό.
Έτσι αν ένα πουλί δακτυλιωθεί στην Ευρώπη σε κάποιο σταθμό δακτυλίωσης, και βρεθεί στην Αφρική, θα δώσει την δυνατότητα στους επιστήμονες από τα στοιχεία του δακτυλιδιού να βγάλουν διάφορα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το πουλί, την περιοχή όπου βρέθηκε και κάτω από ποιες συνθήκες, αν είχε ξαναπιαστεί πριν, την πορεία που ακολούθησε και άλλα.
Επειδή οι πελαργοί είναι πολύ χαρακτηριστικά πουλιά και εύκολα αναγνωριζόμενα, υπάρχει ένα ποσοστό επανεύρεσης δακτυλιωμένου ατόμου που φτάνει το 20 έως 25 %, που είναι υψηλό για ένα πουλί.





Ευχαριστώ τον Διευθυντή της ΔΕΗ κ. Κατωπόδη καθώς και τον κ. Νούλα για τις πληροφορίες και τις εικόνες.

 http://aromalefkadas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο