Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

«Επιδρομή» μεδουσών και στην Αιτωλοακαρνανία;

Πατραϊκός και Κορινθιακός γέμισαν με μέδουσες, ενώ οι παραλίες της περιοχής μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί λόγω ρευμάτων
«Επιδρομή» μεδουσών και στην Αιτωλοακαρνανία;
Τι επισημαίνουν στη «Σ» οι επιστήμονες της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας


Σε έξαρση βρίσκεται η έντονη εμφάνιση μεδουσών στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο, με τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους και τους φορείς να αναζητούν λύση.
Οι μέδουσες, μέχρι στιγμής, έχουν επηρεάσει τις παραλίες της Αχαΐας. Καθαρά λόγω ρευμάτων – για την ώρα- τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας, όπως επισημαίνουν στη «Σ» οι επιστήμονες της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί. Μάλιστα, λόγω των ρευμάτων, οι μέδουσες έχουν κάνει την παρουσία τους και στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας!      
Όπως δήλωσαν στη «Σ» επιστήμονες του αρμόδιου τμήματος της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας «οι μέδουσες είναι οργανισμοί που αναπτύσσονται και τρέφονται από το νερό, ενώ αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές αναπτύσσονται περαιτέρω. Σχετίζονται με τα ρεύματα που είναι διαφόρων ειδών, ανεμογενή, παλίρροιας κ.α., εκ των οποίων άλλα είναι πιο μόνιμα και άλλα πιο προσωρινά. Κατά το παρελθόν υπήρξαν πολλοί που προσπάθησαν να συνδέσουν την ύπαρξη μεδουσών με λύματα, κάτι που μέσω επιστημονικών ερευνών αποδείχθηκε πως δεν ίσχυε. Οι μέδουσες σχετίζονται με τις γενικές καιρικές συνθήκες και τα ρεύματα, αλλά και τον καιρό κάθε περιοχής όπου παρουσιάζονται».
Ταυτόχρονα οι επιστήμονες μίλησαν και για την υγεία των λουόμενων που έρχονται σε επαφή με τις μέδουσες, τονίζοντας την περίπτωση του αλλεργικού λουόμενου. «Ορισμένες από τις μέδουσες διαθέτουν καυστικό υγρό με το οποίο ναρκώνουν τη λεία τους. Αν μια μέδουσα τσιμπήσει έναν αλλεργικό λουόμενο, τότε θα πρέπει άμεσα να κινηθεί και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία του σπεύδοντας στο νοσοκομείο. Αν πάλι ο λουόμενος δεν είναι αλλεργικός τότε απλά έχει τη δυσάρεστη εμπειρία να έρθει σε επαφή με μέδουσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κινδυνεύει η ζωή του. Οι μη αλλεργικοί λουόμενοι πρέπει απλά να συμπεριφερθούν όπως σε κάθε απλό τσίμπημα».
Πέραν όμως του γεγονότος που η Αιτωλοακαρνανία, καθαρά ίσως από θέμα τύχης, λόγω ρευμάτων, δεν επηρεάστηκε από τις μέδουσες, οι φορείς της Αχαΐας έχουν κινητοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό, ενώ το ζήτημα έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή!
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «προκειμένου να καταστεί δυνατή η γρηγορότερη λύση του προβλήματος, κατά την άποψη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα πρέπει να εξεταστεί η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας σε αυτόν, τουλάχιστον για ένα χρόνο. Επίσης, πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για την εκπαίδευση των αλιέων (επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών) αλλά και στελέχωση των λιμενικών αρχών ώστε να μπορούν αν προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους. Μόνο με την λήψη παρόμοιων μέτρων μπορούμε όλοι να βγούμε ωφελημένοι», ενώ το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε Πελοποννήσου εκπέμπει S.O.S. Κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί στην διοίκησή του σχετικά με την ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού μεδουσών το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε Πελοποννήσου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «από το καλοκαίρι του 2016 στην περιοχή του Λουτρακίου, αλλά και σε πολλές βόρειες παραλίες του Κορινθιακού κόλπου (Βοιωτία), υπήρξε έντονο το φαινόμενο της εμφάνισης μεδουσών και πιο συγκεκριμένα του είδους Pelagia noctiluca – της μόνης μέδουσας που ταυτόχρονα είναι και τσούχτρα και μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή. Παρά τις καταγγελίες των κατοίκων δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία, έγιναν μάλιστα αναφορές σε περιοδικότητα του φαινομένου που εμφανίζεται κάθε δέκα περίπου χρόνια και έχει κύκλο 1-2 έτη, οπότε το πρόβλημα, για κάποιους, θα λυνόταν από μόνο του. Δυστυχώς το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά φέτος το φαινόμενο επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος των νότιων ακτών του Κορινθιακού, φθάνοντας μέχρι και στα προάστια των Πατρών, στα σύνορα με τον Πατραϊκό κόλπο, με ό,τι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες δημιουργούνται».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο