Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Βοσκοτόπια: Έρχεται νέα κατανομή σε επίπεδο δήμων


Η κατανομή των βοσκοτόπων, θέμα που άμεσα συνδέεται με τις ενισχύσεις, αποδείχθηκε περισσότερο δύσκολη υπόθεση απ’ όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί. 

Και η λεγόμενη «τεχνική λύση» ήταν εξ αρχής καταδικασμένη: Μια εντελώς πρόχειρη δουλειά του ποδαριού, που απολύτως καμία σχέση δεν έχει με το τι στην πραγματικότητα ισχύει. 

Πρόκειται για μια συμφωνία ανοχής ενός καθολικού ψεύδους.

 Και είναι αμέτρητα τα παραδείγματα κτηνοτρόφων που βόσκουν τα κοπάδια τους στην ίδια περιοχή, αλλά ο ένας εμφανίζεται στη δύση και ο άλλος στην ανατολή. 

Αμέτρητα τα παραδείγματα κτηνοτρόφων οι σταβλικές εγκαταστάσεις των οποίων είναι η μια δίπλα στην άλλη, ωστόσο στη μηχανογράφηση τους «μετέφεραν» εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Προβλήματα με την εξισωτική, προβλήματα με το ΟΣΔΕ, προβλήματα με το σύνολο των προγραμμάτων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μπορεί μεν να έδειξε ανοχή για πολιτικούς καθαρά λόγους, δεν είναι διατεθειμένη όμως να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια. 

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει από Σεπτέμβριο σε νέα κατανομή, σε επίπεδο Δήμων. Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά αναγκαίο. Αρκεί… να μην έχει την τύχη που είχαν τα περιβόητα «διαχειριστικά σχέδια».


 Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Αγρινίου, που το 2015 ηγήθηκε της προσπάθειας για να μη χαθούν τελικά τα δικαιώματα σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους που η σύνδεση του ζωικού κεφαλαίου με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων τους έθετε αυτομάτως εκτός πληρωμών, παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να συμβάλει στον εξορθολογισμό του συστήματος και στην σωστή, δίκαιη και βασισμένη σε πραγματικά μεγέθη κατανομή, που θα διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών και τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία. 

Υπενθυμίσουμε ότι στην ΚΥΑ που εξεδόθη την άνοιξη του 2015, η πολιτεία «ξέχασε» να εντάξει τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, με αποτέλεσμα τα ¾ των βοσκοτόπων του νομού Αιτωλοακαρνανίας να μείνουν εκτός, έδωσε δε προτεραιότητα στα αγροπεριβαλλοντικά, κατά τρόπο που να μένουν εκτός βασικής ενίσχυσης χιλιάδες κτηνοτρόφοι. 


Έτσι, χρειάστηκε ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, ώστε να οδηγηθούν τα βοσκοτόπια της Βιολογικής Κτηνοτροφίας σε μη επιλέξιμα. 

Ωστόσο, αυτό που ξεπερνά κάθε φαντασία και καταλήγει σε τραγέλαφο είναι το γεγονός ότι στο νέο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας η «τεχνική λύση» και λεγόμενος «κόφτης natura» οδήγησαν στο πρωτοφανές γεγονός της συνολικής ακύρωσης του προγράμματος, καθώς, μεταξύ άλλων, τα βοσκοτόπια σε περιοχή natura εμφανίζονταν κατειλημμένα όχι από τους κτηνοτρόφους που πραγματικά εκεί βόσκουν τα ζώα τους, αλλά από άλλους, που έχουν τα κοπάδια τους στην άλλη άκρη της χώρας! 

Η «τεχνική λύση» ήρθε, όχι για να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, αλλά για να «εφεύρει» βοσκοτόπια και να τα κατανείμει σε ένα μηχανογραφικό σύστημα ομηρίας των ίδιων των παραγωγών, αλλά και της χώρας.

 Αυτή τη φορά η λύση θα πρέπει να είναι πραγματική, οριστική και δίκαιη. 

 http://www.e-ea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο