Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ :ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.



Γράφει ο: Χρήστος Κολοβός
Ταξίαρχος ε.α.
Δημ. Σύμβουλος Ξηρομέρου


Σε συνέχεια προγενέστερου θέματος με την «αντι-κουνουπική» προστασία, πρέπει να  αντιμετωπισθεί και ένα άλλο πολύ σημαντικό σχετικό ζήτημα, για τα χωριά μας -οικισμούς, λόγω του καλοκαιριού που ήδη έχει έρθει.
     Ο χείμαρρος που περνά μέσα στο Βασιλόπουλο και στον Καραϊσκάκη, σε πολλά σημεία έχει στάσιμα βρώμικα νερά, καλαμιές κλπ. Απαιτείται ο άμεσος τοπικός καθαρισμός  του, για την υγεία των συμπολιτών μας, με τη διάθεση (και ανάλογα με το πρόβλημα και θέση), είτε μικρής Μπουλντόζας (προωθητή), είτε μικρού εκσκαφέα- φορτωτή τύπου  JCB, είτε δια χειρός. (Απαιτείται να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα και από τις υπάρχουσες πιστώσεις για τη τρέχουσα αντιπυρική προστασία, όπου είναι δυνατόν και εφικτό. Ούτως η άλλως τα καθαρισμένα ρέματα είναι εν δυνάμει ζώνες αντιπυρικής  προστασίας.) Η δαπάνη για τον αρχικό καθαρισμό είναι μικρή....
Σε μεταγενέστερο στάδιο προτείνω για το υπόψη ρέμα, να γίνει κλειστού τύπου τσιμεντένιος ή ανοικτού τραπεζοειδής οχετός σε δύο-τρία σημεία και να γίνει τσιμεντένια επένδυση πανταχόθεν  σε άλλα σημεία επί του ανοικτού ρέματος,  για αποφυγή παραμενόντων στάσιμων νερών, ανάπτυξη βλάστησης και καλαμιών καθώς και εύκολου μη χρονοβόρου και δαπανηρού καθαρισμού.
     Τα ίδια προβλήματα και ζητήματα  καθαρισμού ρεμάτων, (μικρότερα ή μεγαλύτερα), απαντώνται και σ’ άλλα χωριά μας και οικισμούς. Δεν είναι της παρούσης  να αναφέρω αναλυτικά  όλα τα προβλήματα που έχω διαπιστώσει  (πέραν της Δημοτικής ενότητάς μου), για ρέματα κυρίως  εντός των χωριών – οικισμών πχ ανατολική είσοδος Βάρνακα - Άνω Κανδήλα και έξω μέχρι Μύτικα – Αρχοντοχώρι- πόλη Αστακού και λοιπά χωριά της Δ.Ε. Αστακού, μέχρι και Παλαιομάνινα. Βέβαια τα περισσότερα ρέματα διέρχονται εκτός χωριών και οικισμών και μπορεί να έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο ο καθαρισμός, ανάλογα με τις προτεραιότητες από πλευράς βαθμού επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας και του βαθμού επικινδυνότητας δημιουργίας  πλημμύρας και καταστροφών . Για να λέμε και την αλήθεια σε πολλές περιπτώσεις φταίμε εμείς οι ίδιοι που μπαζώνουμε ρέματα-χείμαρους, ή πετάμε σκουπίδια και λύματα κλπ. Η φύση μια χαρά τα έχει προβλέψει, εμείς όμως….
       Επίσης είναι γνωστό ότι η ευθύνη γενικά καθαρισμού των ρεμάτων –μεγάλων χειμάρρων, ανήκει στη Περιφέρεια αλλά και στους δήμους υπό κάποιες προϋποθέσεις των νόμων και υπουργικών αποφάσεων. Για τα Περιφερειακά προγράμματα πρέπει να υπάρχουν έγκαιρα και οι αντίστοιχες αιτήσεις…. Αυτές τις μέρες Περιφέρεια και δήμος Αγρινίου κονταροχτυπιούνται για καθαριότητες και κλαδέματα στις Εθνικές οδούς για θέματα ασφάλειας.
      Τα ρέματα λοιπόν που είναι μέσα στους οικισμούς και σε πολλά υπάρχουν στάσιμα νερά-λύματα-σκουπίδια, πρέπει να καθαρισθούν. Δεν αναφέρομαι σε εκτεταμένες εργασίες εκβάθυνσης ή καθαρισμού πρανών κλπ, όλων των ρεμάτων που έχουμε και που απαιτεί ένα ολόκληρο προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά σε επιλεγμένα κατ αρχήν σημεία με στοχευμένες παρεμβάσεις που απαιτούν την άμεση  αντίδρασή μας και μεσοπρόθεσμα στον πλήρη καθαρισμό με τη πάροδο του χρόνου και τις δυνατότητες πιστώσεων, βάσει προγραμματισμού.  

      Οι πρόεδροι εύκολα μπορούν να καταγράψουν τις θέσεις και τα στοιχεία και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με την τεχνική υπηρεσία να ιεραρχήσουν τις απαιτούμενες δράσεις καθαρισμού,  αναλόγως της σοβαρότητας από πλευράς κυρίως υγείας και των πιστώσεων. Στη συνέχεια να προωθηθούν και οι σχετικές αιτήσεις προς τη Περιφέρεια. Για τα ρέματα εντός των χωριών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με προγραμματισμό και εργαζόμενοι στα 8μηνα επί των καθαριοτήτων, όπου απαιτούνται εργασίες χειρός, με εργαλεία χειρός και κατάλληλο εξοπλισμό (χορτοκοπτικά) και υποστήριξη, καθώς και εθελοντές από κάθε χωριό και πολιτιστικό ή περιβαλλοντικό σύλλογο. Επιβάλλεται και οι κατά τόπους αιρετοί να δώσουμε εθελοντικά το παρόν στις δράσεις που θα προκύψουν. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο