Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ελιές: Προστασία από τη Μαργαρόνια

Οι προνύμφες προσβάλλουν την ακραία τρυφερή βλάστηση µε καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των νεαρών δέντρων. Εκτός από τη νεαρή βλάστηση, αυτή την περίοδο παρατηρούνται φαγώματα και στους πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς.

Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται τον Απρίλιο και εναποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες στα τρυφερά φύλλα και στις βλαστικές κορυφές της ελιάς. Οι προνύμφες έχουν την τάση να συνδέουν με μετάξινα νήματα δυο γειτονικά φύλλα και να τρέφονται τρώγοντας την κάτω επιδερμίδα και το παρέγχυμά τους. Αργότερα τρέφονται τρώγοντας μεγάλα κομμάτια ή και ολόκληρα τα φύλλα και τους μίσχους.
Οι νύμφες εγκαθίστανται ανάμεσα στα συνενωμένα φύλλα ή σε ρωγμές του φλοιού. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ενήλικα της νέας γενιάς και ο βιολογικός κύκλος επαναλαμβάνεται.
Η Μαργαρόνια συμπληρώνει 5 γενεές τον χρόνο, δύο την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο και άλλες τρεις το καλοκαίρι - φθινόπωρο. Οι προνύμφες των θερινών γενεών προσβάλλουν τον καρπό, από τον οποίο τρέφονται. Όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, ανοίγουν οπή εξόδου και εξέρχονται από τον καρπό για να νυμφωθούν.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγρινίου, στους ελαιώνες της Αιτωλοακαρνανίας είναι σταθερή και έντονη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του εντόμου.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Προκαλεί ζημιές κυρίως στους νεαρούς βλαστούς, ενώ στα δένδρα εμφανίζονται φαγώματα στα φύλλα στα οποία αρχικά δημιουργούνται κηλίδες όπου έχει παραμείνει μόνο η επιδερμίδα της πάνω επιφάνειας. Στη συνέχεια από τα φύλλα λείπουν ολόκληρα κομμάτια. Συχνά λείπουν τμήματα από τους νεαρούς βλαστούς από τα οποία έχουν τραφεί οι προνύμφες. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε νεαρά δένδρα σε φυτώρια ή νέους ελαιώνες καταστρέφοντας φύλλα, οφθαλμούς ή εμβόλια. Οι ζημιές στους καρπούς δεν είναι πάντα συχνές και γι' αυτό αυτοί επηρεάζονται λιγότερο.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Βιολογική Καταπολάμεση: Σοβαρή μείωση του πληθυσμού του εντόμου προκαλούν οι φυσικοί εχθροί όπως το ωοφάγο Υμενόπτερο Trichogramma sp. και τα παράσιτα, επίσης Υμενόπτερα Apanteles laevigatys και A. Lacteicolor και το Δίπτερο Ctenophorocera pavida.
Χημική Καταπολέμηση: Για τη χημική καταπολέμηση όταν είναι απαραίτητη, οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται εναντίον των νεαρών προνυμφών και των πρώτων ακμαίων την άνοιξη.
Αυτή την περίοδο: Συστήνεται προστασία κυρίως των νεαρών δέντρων στα φυτώρια και στους νέους ελαιώνες και των ελαιοδέντρων που έχουν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης. Στα παραγωγικά δέντρα όπου διαπιστώνετε σοβαρές προσβολές στη βλάστηση ή και στους καρπούς χρειάζεται επίσης αντιμετώπιση κατά των προνυμφών µε εγκεκριμένα σκευάσματα.
Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται έγκαιρα γιατί οι προνύμφες προστατεύονται µμέσα στα τυλιγμένα φύλλα και όσο µμεγαλώνουν είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.
Πηγή: e-ea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο