Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Αρχίζουν και πάλι οι πλειστηριασμοί

Απελευθερώνονται και πάλι από σήμερα οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία της χώρας, καθώς οι συμβολαιογράφοι ανέστειλαν την αποχή τους.
Εδώ και 8 μήνες αρνούνταν να συμμετάσχουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με επισπεύδοντες τράπεζες, Δημόσιο και δήμους, ενώ πριν από δύο μήνες είχαν κάνει ένα βήμα πίσω, προσερχόμενοι σε πλειστηριασμούς κατοικιών άνω των 300.000 ευρώ

Οι συμβολαιογράφοι σε ανακοίνωση, αφού καυτηριάζουν το γεγονός ότι έμειναν απροστάτευτοι από την πολιτεία απέναντι στους προπηλακισμούς που δέχονταν κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα, ούτε όμως προχώρησε σε κάποια λύση για την πρώτη κατοικία.
«Από σήμερα θα εκτελούνται όλοι οι πλειστηριασμοί ανεξαρτήτως ποσού και αντικειμένου. Η πολιτεία και οι αρμόδιοι εκμεταλλεύτηκαν την αποχή μας και όλο αυτό το διάστημα δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους ώστε να βρουν μια λύση και να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της μοναδικής και της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο πρόεδρος συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γεώργιος Ρούσκας, μιλώντας στον Αθήνα 984.
Ο κ. Ρούσκας τόνισε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται μόνο για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και τόνισε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους ολιγώρησαν παρότι δικαιούνταν να ενταχθούν σε αυτόν. Πάντως, πρόσθεσε ότι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς ήταν κυρίως στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Πλειστηριασμοί για μικρά ποσά και πρώτη κατοικία γίνονται μόνο για αντιδικίες μεταξύ ιδιωτών», είπε και εκτίμησε ότι ακόμη και τώρα το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), οι τράπεζες και οι δήμοι θα παραμείνουν πολύ προσεκτικοί γύρω από το ποια ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί, προκειμένου να μην θίγονται όσοι είναι σε ανάγκη.
Αναφορικά με τις επιθέσεις εναντίον των συμβολαιογράφων στα ειρηνοδικεία ο κ. Ρούσκας τόνισε ότι ο κλάδος έμεινε απροστάτευτος από την πολιτεία που άφησε ανεξέλεγκτα τα διάφορα κινήματα που θεωρούσαν ότι οι συμβολαιογράφοι είναι υπεύθυνοι για τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Ρούσκας άφησε αιχμές κατά των κινητοποιήσεων αλληλέγγυων στα Ειρηνοδικεία, επισημαίνοντας ότι έδιναν δυναμικό παρόν μόνο σε περιοχές που υπάρχει κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, και μιλώντας για σκοπιμότητες πίσω από το κίνημα.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα τεθούν πλήρως σε εφαρμογή από το φθινόπωρο θα αντικαταστήσουν τα ειρηνοδικεία και έρχονται ως απάντηση, όπως έγινε σε Ισπανία και Πορτογαλία όπως είπε, απέναντι στο αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων κατά των πλειστηριασμών.
Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο