Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Απ. Κατσιφάρας: Διαβούλευση με τους Δημάρχους για την αγροτική οδοποιία

Ανοικτή διαβούλευση με τους Δημάρχους για την προετοιμασία των Δήμων σχετικά με την υποβολή προτάσεων έργων για ένταξη και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στο πλαίσιο της Δράσης «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, που είχε αποστείλει και την πρόσκληση, δεσμεύτηκε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει, όπως γίνεται πάντα, πριν βγει κάθε πρόσκληση, να κάνει τη σχετική διαβούλευση με τους δικαιούχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της καλύτερης προετοιμασίας.
«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ρουσφέτια ή να εξυπηρετήσουμε τοπικισμούς. Έχουμε ένα πρόγραμμα με στρατηγική και κανόνες και η ένταξη των έργων γίνεται με αντικειμενική αξιολόγηση και κριτήρια. Θέλουμε να υπάρχει σωστή προετοιμασία για να προχωράμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις διαδικασίες και να αποφεύγουμε καθυστερήσεις», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.
Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα καθαρά ανταγωνιστικό πρόγραμμα και οι προτάσεις θα αξιολογηθούν. Προτεραιότητα για εμάς παραμένει ο πρωτογενής τομέας και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ανδραβίδας – Λεχαινών Ναμπίλ Μοράντ, Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι των Δήμων Πατρέων, Αμφιλοχίας, Ακτίου – Βόνιτσας, Πύργου, Ναυπακτίας, Ήλιδας, Ξηρομέρου, Ι.Π. Μεσολογγίου.
«Πρέπει να τρέξουμε το πρόγραμμα. Οι Υπηρεσίες μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια. Δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι και σε αυτή τη συγκυρία, εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και με τα λίγα να πετύχουμε περισσότερα. Από τους ελάχιστους πόρους που έχει εκχωρήσει το Υπουργείο, είμαστε ανάμεσα στις τρεις περιφέρειες που παίρνουν τα περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε και στον αγροτικό εξηλεκτρισμό, σημειώνοντας πως σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης, που ο αγροδιατροφικός τομέας είναι προτεραιότητα, διεκδικούμε, επίσης, ένα στοχευμένο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού, αφού το Υπουργείο δεν το ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας δεσμεύτηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να χαμηλώσει το κατώτατο όριο προϋπολογισμού πράξης, αλλά και να μπορεί να περιέχει περισσότερα υποέργα, έτσι ώστε με λιγότερα χρήματα να γίνονται περισσότεροι και μικρότεροι σε μήκος αγροτικοί δρόμοι σε πιο κρίσιμες περιοχές.
Τέλος, από τη διαβούλευση προέκυψε η ανάγκη και για τη δασική οδοποιία. Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως θα εξεταστεί η δυνατότητα, στην πρόσκληση που θα εκδοθεί για την δασική οδοποιία, να μπορούν να ενταχθούν τέτοιου είδους έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί από τις προηγούμενες περιόδους.
«Όπως είναι εγκαταλελειμμένη η αγροτική και δασική οδοποιία, σε λίγο δε θα περνά ούτε πυροσβεστικό όχημα. Το είδαμε στις πρόσφατες πλημμύρες που οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να πάνε με τα αυτοκίνητά τους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους για να σώσουν τα υπάρχοντά τους. Η αγροτική οδοποιία είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας, καθώς έχουν χιλιάδες χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων και δυστυχώς ο προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

Προϋποθέσεις και κριτήρια της Δράσης
Την παρουσίαση της Δράσης, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων ένταξης έκανε το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Θανάσης Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ποσό των 4,1 εκατ. ευρώ που έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το ΠΑΑ 2014-2020, ποσοστό 10,4% που αντιστοιχεί στον συνολικό προϋπολογισμό της χώρας, που φέρνει την Περιφέρειάς στις πρώτες που λαμβάνουν τα περισσότερα χρήματα.
Αφορά, παράλληλα, όπως τόνισε, την κατασκευή έργων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με υποχρεωτική την ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση, με τη διαφορά από την «κοινή» οδοποιία να είναι πως ως κύριο ωφελούμενο έχει το γεωργό – κτηνοτρόφο και στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής του στην αγροτική εκμετάλλευση ή τη μεταποιητική του μονάδα.
Σημείωσε, δε, πως δεν είναι επιλέξιμη η συντήρηση υφιστάμενων δρόμων που εξυπηρετούν το γενικό πληθυσμό ή ενώνουν οικισμούς.
Η πρόσκληση, όπως τονίστηκε, θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα και αναμένεται να παραμείνει ανοικτή μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.
Εκτός των προαναφερθέντων, συμμετείχαν στη σύσκεψη οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Άλκηστις Σταθοπούλου, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας, ΤΟΕΒ και της ΕΥΔ/ΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο