Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Δύο (2) τελικά ήταν τα σπάνια Όρνια, που εντοπίστηκαν νεκρά στα Ακαρνανικά (Περγαντή-περιοχή Θυρρείου)

      Με επιστολή του ο Νίκος Μπούκας-Ανέστης, εθελοντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο οποίος βρέθηκε προχθές στα Ακαρνανικά και ήταν παρόν στο περιστατικό με τα δηλητηριασμένα όρνεα, αφού πρώτα μας διευκρινίζει ότι τα σπάνια νεκρά πουλιά ήταν είδος Όρνιο (Gyps fulvus) προστατευόμενο είδος γύπα και όχι Γυπαετός (Gypaetus barbatus), μας επισημαίνει ότι τα νεκρά όρνια ήταν τελικά (2) δύο. 
Αναλυτικά: 

     Ονομάζομαι Νίκος Μπούκας-Ανέστης και μαζί με την Τόνια Γαλάνη είμαστε τα δύο άτομα που βρήκαν αρχικά τα νεκρά ζώα. 
      Σας γράφω με αφορμή το ποστ σας: (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) για την περίπτωση δηλητηρίασης των όρνιων και λοιπών ζώων. Ως ειδικός ορνιθολόγος και παρόν στο περιστατικό θα ήθελα να τονίσω δυο λάθη/παρερμηνείες που υπάρχουν στο κείμενο και καλό είναι να διορθωθούν.
    Πρώτον μιλάμε για το είδος Όρνιο (Gyps fulvus) και όχι τον Γυπαετό (Gypaetus barbatus), το οποίο είναι άλλο είδος.
    Και τα δύο ανήκουν στους γύπες της χώρας μας, αλλά είναι δύο διαφορετικά είδη. Μόνο στην πρώτη πρόταση αναφέρεται λάθος, κατά τα αλλά στο υπόλοιπο κείμενο όλα είναι σωστά.
    Και δεύτερον τα νεκρά όρνια ήταν 2 και όχι 1. Το δεύτερο όρνιο το βρήκαμε αφού ανεβήκαμε δεύτερη φορά στο βουνό, την ίδια μέρα, μετά από πληρηροφορία βοσκού. Στο δεύτερο όρνιο είμασταν μόνο η Τόνια και εγώ, γιατί την απόφαση να ξανανέβουμε την πήραμε, αφού είχαμε χαιρετηθεί με τον πρόεδρο, τους θηροφύλακες και το δασοφύλακα και είχαμε σκοπό να επιστρέψουμε Γιάννενα. Αλλά θέλοντας να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία του βοσκού, αποφασίσαμε τελευταία στιγμή να πάμε και για το δεύτερο όρνιο. Φυσικά το δασαρχείο έχει παραδόσει δείγματα για εξετάσεις και από τα δύο όρνια που βρέθηκαν.
     Κατά τα άλλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για το κείμενο σας, καθώς εκτός του ότι γνωστοποιεί το γεγονός, είναι και γραμμένο πολύ προσεγμένα. 
    Θέλω να τονίσω πως οι επισημάνσεις μου δεν γίνονται κακοπροαίρετα, αλλά με κάθε καλή διάθεση. 

Με εκτίμηση,
Νίκος Μπούκας-Ανέστης...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο