Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: Αποκατάσταση ιστορικού πηγαδιού στη θέση ΓΑΖΗ ΦΥΤΕΙΩΝ και τοποθέτηση μπαρών ασφαλείας σε οδούς

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: Προσπαθώντας για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ζητήματα καθημερινότητας
ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ιστορικού πηγαδιού στη θέση ΓΑΖΗ ΦΥΤΕΙΩΝ και τοποθέτηση μπαρών ασφαλείας σε οδούς  

Φυτείες 10 Μαϊ 2017 

ΠΡΟΣ: Δήμο Ξηρομέρου
-Κο Δήμαρχο
-Αντιδήμαρχο ΔΕ Φυτειών 
ΚΟΙΝ:-Τεχνική Υπηρεσία/Δήμου Ξηρομέρου   

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ιστορικού πηγαδιού και τοποθέτηση μπαρών ασφαλείας σε οδούς                                       

Αξιότιμε Κε Δήμαρχε 
Με την παρούσα επιστολή-αίτηση, κρίνω επιτακτική την ανάγκη να επαναφέρω προγενέστερη πρότασή μου  για το ζήτημα της παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για το οδικό έργο που εκτελείται ήδη μεταξύ Κουβαρά Φυτειών και Μπαμπίνης.

1.-Στη θέση ΓΑΖΗ ΦΥΤΕΙΩΝ, υπάρχουν από τον προηγούμενο αιώνα κάποια πηγάδια μεγαλοπρεπή, τα οποία αντιστέκονται στα στοιχεία της φύσης και στην εγκατάλειψη από τον άνθρωπο, που τα είχε κάποτε ανάγκη.......
           Η όδευση-κατασκευή του δρόμου, επηρεάζει ένα πηγάδι, το καλύτερο διατηρητέο και το πιο ονομαστό. Κατά τις εργασίες έχει γκρεμισθεί το μισό πέτρινο «πεζούλι» προς το πρανές επιχώματος της υπό κατασκευή οδού. Ευτυχώς δεν γκρεμίστηκαν τα «φιλιατρά» (πετρόχτιστο πάνω μέρος του πηγαδιού) για την ασφάλεια ανθρώπων, ζώων και καθαρότητας ύδατος..............



     Δεν γνωρίζω αν η Δημοτική αρχή έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία  με τους επιβλέποντες μηχανικούς, τους εργολάβους και τη Περιφέρεια, να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και προσοχή και να ενεργήσουν (εύκολο είναι), για την αποκατάσταση του χώρου του πηγαδιού που αποτελεί  πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. 
       Το πηγάδι αυτό είναι από τα «σήματα κατατεθέντα των Φυτειών, όπως είναι π.χ. ο ανεμόμυλος». Είναι εύκολη η παρέμβαση και ελαχίστης μηδαμινής θα έλεγα οικονομικής επιβάρυνσης για ενσωμάτωση του κόστους στον προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ του έργου. 
      Μία εφικτή λύση που είχα προτείνει πριν δύο έτη, (φαίνεται στις φωτογραφίες με πρόχειρη σχεδίαση), είναι η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης με πτερυγότοιχους και η επικάλυψη με φυσική πέτρα και η επισκευή- αναπαλαίωση του πηγαδιού. 
       Ούτως η άλλως δεν έχει γίνει μεγάλη μέχρι στιγμής καταστροφή και δεν φαίνεται (μετά από προχθεσινή επίσκεψή μου στο σημείο που βρίσκεται το πηγάδι), ότι θα επηρεαστεί περισσότερο. Έτσι ούτε ο δρόμος θα έχει πρόβλημα αλλά και το πηγάδι θα στέκεται εκεί περήφανο να θυμίζει στους νεώτερους τη πολιτιστική ιστορία και παράδοση του τόπου μας.  
      Παρακαλώ τώρα που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση η εξέλιξη της κατασκευής του έργου στον εκεί χώρο, να παρέμβετε δια της τεχνικής μας υπηρεσίας, για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. 
     Μετά την κατασκευή του τοιχίου και του δρόμου, προτίθεμαι να παρέμβω εθελοντικά μαζί με φίλους (μαστόρια) του χωριού μας και τους πολιτιστικούς μας συλλόγους να αποκαταστήσουμε το μισοκατεστραμμένο πέτρινο πεζούλι του πηγαδιού. 

2.-Πέραν των παραπάνω αναφέρω ότι:
α.-στον υπάρχοντα δρόμο Φυτείες-Κουβαράς και περί το 4ο χλμ, μετά το τέλος μίας μεγάλης κλίσης κατωφέρειας (και επικίνδυνης), έχουν καταστραφεί προ καιρού από εκτροπή αυτοκινήτου οι μπάρες ασφάλειας που προστατεύουν από πτώση σε μεγάλο γκρεμό. Το μήκος είναι μικρό (περίπου 18 μέτρα). (φωτό). 

β.-Σε αντίστοιχο σημείο (10 μέτρων μήκους) στο 3ο χλμ Παπαδάτος - Αγ Στέφανος, υπάρχει επίσης η ανάγκη για αρχική τοποθέτηση μπαρών σε επικίνδυνη στροφή (φωτό). 

      Αυτές τις μέρες συνεργεία της υπάρχουσας εργολαβίας τοποθετούν μπάρες ασφαλείας στον νέο δρόμο Κουβαράς – Μπαμπίνη. 
    Παρακαλώ για την έγκαιρη παρέμβαση  της Δημοτικής αρχής, να τοποθετηθούν μπάρες ασφαλείας στα δύο παραπάνω κρίσιμα από πλευράς ασφαλείας κυκλοφορίας οχημάτων σημεία, διότι και εδώ το κόστος είναι ελάχιστο. (Από τους παραπάνω δύο δρόμους κάθε μέρα διέρχονται εκατοντάδες συνδημότες μας και λοιποί διερχόμενοι.)                                                                                        
Με τιμή 
Χρήστος Κολοβός 
Ταξίαρχος ε.α, Δημοτ. Συμβ. Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο