Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ: Οραματικό ή Οφθαλμαπάτη το ΕΚΑΒ στον Αστακό!!!

Με αφορμή το 7ο θέμα της ημερησίας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου με θέμα: "ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ", ο γιατρός και πρώην δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάϊκος τοποθετείται: 

Οραματικό ή Οφθαλμαπάτη το ΕΚΑΒ στον Αστακό .!!!

       Δεν μπορώ να φανταστώ την ενόραση αυτού, που εισηγήθηκε να γίνει από τον Δήμο Ξηρομέρου το ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ.!!!
       Καλά πιστεύει κανείς, ότι με τα χάλια που έχει η Χώρα και ενώ δεν παίρνουν δύο οδηγούς στο Κέντρο Υγείας Αστακού, για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες, στο οποίο συχνά ακούς: δεν έχουμε οδηγό, πως θα κάνουν παράρτημα του ΕΚΑΒ στον Αστακό;
Ασφαλώς εγώ δεν το πιστεύω και θα χαρώ να διαψευσθώ.............



       Το οραματικό και το εφικτό εγώ το έδειξα και είναι η αγορά από τον Δήμο ενός Ασθενοφόρου, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να είναι καινούργιο και να διαθέσει ο Δήμος 130.000 ευρώ, αλλά μπορεί να βρει και μεταχειρισμένο με 30.000 ευρώ, το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές του ΕΚΑΒ, για να πάρει πινακίδες.!!!
        Έτσι εγώ θα χαρώ, εάν μάθω πως ήρθε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για αγορά Ασθενοφόρου, το οποίο θα είναι πρωτοπορία πολύ σημαντική, την οποία θα χειροκροτήσουμε!!!
Αναμένουμε!!!

Περνούν οι νύχτες,
τα δευτερόλεπτα βαριά
στους λεπτοδείκτες
ζητώντας κάτι
που να μη γίνεται ουρλιαχτό
κι οφθαλμαπάτη

Αστακός 19/5/2017
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Παναγιώτης Στάϊκος
Πρώην Δήμαρχος Αστακού

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Στάικο,

    επέτρεψέ μου να διαφωνήσω μαζί σου. Η ίδρυση σταθμού του ΕΚΑΒ στο δήμο Ξηρομέρου (την οποία κι εγώ είχα προτείνει επίσημα και δημόσια παλιότερα) είναι αναγκαία και επείγει. Δε χρειάζεται να υπενθυμίσω τη γεωγραφική απομόνωση του Δήμου και την απόσταση του από τις δευτεροβάθμιες δομές υγείας που όλοι ξέρουμε.
    Η οικονομική κρίση, ιδίως σε εποχές που συνεχίζουν και κατασπαταλούνται τόσα λεφτά σε δημοτικές εκλογές, αναθέσεις, κλπ , δε μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια πραγματική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Τουναντίον μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης του κατακερματισμού που επικρατεί σήμερα και σε βελτίωση της αποδοτικότητας (που εν προκειμένω σημαίνει ζωές που σώζονται) Να υπενθυμίσω πως οι υπάλληλοι ΤΟΥ ΕΚΑΒ δεν είναι απλοί οδηγοί, αλλά εκπαιδευμένοι διασώστες που ξέρουν πώς να προσεγγίζουν τον άνθρωπο που πάσχει. Πρέπει επιτέλους τα κέντρα υγείας να αποδεσμευθούν από τα καθήκοντά του ΕΚΑΒ και να συγκεντρωθούν στο πραγματικό τους έργο, που είναι η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στον πληθυσμό ευθύνης τους. (Εσύ ,ως παλιότερος, πέτυχες και την εποχή του λεφτά υπάρχουν όπου γίνονταν διορισμοί κηπουρών κλπ στα κέντρα υγείας...). Πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος πρώτων βοηθειών, ιδίως σε μια χώρα σαν την δικιά μας με πολλές δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές. Δίπλα σε αυτό το σύστημα θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα ν'αναπτυχθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδίως όσον αφορά τις τακτικές διακομιδές. Αν κάτι αναγνωρίζω στον πρώην υφυπουργό υγείας κ.Σαλμά είναι ότι συνέβαλλε στη δημιουργία ΕΚΑΒ στην Αμφιλοχία που ήταν απαραίτητο λόγω του μεγάλου αριθμού τροχαίων κλπ της περιοχής.
    Δυστυχώς για όλο τον πολιτικό κόσμο, οικονομική κρίση σημαίνει περικοπές κι όχι πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους που ήταν η πραγματική αιτία της. Λεφτά για να κερδηθούν εκλογές και για διορισμούς των δικών μας υπάρχουν... Αν το κράτος δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία για όλον τον πληθυσμό, ας έχουν το σθένος να βγουν να το πουν και τότε ο σώζων εαυτώ σωθήτω!
    Στη Γαλλία, απ'ότι έχω δει, στα περιστατικά πάει πρώτα το ασθενοφόρο της πυροσβεστικής με εκπαιδευμένο προσωπικό, και μόνο αν είναι υπερεπείγον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ(SAMU) με γιατρό επειγοντολόγο. Δίπλα σε αυτά υπάρχουν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα.
    ΥΓ. Να δώσεις χαιρετίσματα στον Γιώργο.

    Με τιμή
    Παναγιώτης Κούστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου Παναγιώτη
    Εάν είχες προσέξει περισσότερο το κείμενο μου ,ίσως να μην διαφωνούσες .
    Άλλο το ευκταίο -ιδεατό και άλλο το ρεαλιστικό .
    Δεν φαντάζομαι να σου πέρασε από το μυαλό , ότι εγώ έχω διαφωνία , στο να γίνει όπως ακριβώς λες: Η ίδρυση σταθμού του ΕΚΑΒ στο δήμο Ξηρομέρου είναι αναγκαία και επείγει.
    Όμως επειδή βλέπω τα πράγματα πιο ρεαλιστικά , δεν πιστεύω ότι αυτό το κράτος ( τα ίδια έκανε εδώ και πολλά χρόνια), θα κάνει τώρα σταθμό ΕΚΑΒ στον Αστακό , όταν δεν τον έκανε σε χρόνια καλά , έχει φθάσει δε να στηρίζει την λειτουργία του ΚΥ στον πατριωτισμό των γιατρών και των άλλων εργαζομένων, ότι θα το κάνει σήμερα.
    Μακάρι να το κάνει και ας διαψευστώ. Θα είναι πολύ ευχάριστο κάτι τέτοιο για μένα.
    Μην κάνεις τι λάθος και συγκρίνεις την λειτουργία του συστήματος υγείας της Γαλλίας με την διαχείριση της δικής μας χρεοκοπίας σε πολλά επίπεδα .
    Εάν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα λειτουργούσε με το ιδεατό και το ευκταίο , ούτε εσύ ,αλλά ούτε και ο γιός μου θα ήσασταν στην Γαλλία τώρα , αλλά ούτε και εγώ που έφυγα από το Κ.Υ Αστακού πριν από 11 χρόνια, θα είχα φύγει.
    Γι’ αυτό εγώ κατανοώντας πλήρως το τραγικό σημείο , στο οποίο βρίσκεται η Χώρα προτείνω λύσεις αυτοοργάνωσης , όπως η αγορά ασθενοφόρου από τον Δήμο .
    Σε πληροφορώ λοιπόν ,ότι στα πλαίσια της αυτοοργάνωνσης, επειδή γνωρίζω πολύ καλά την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας του ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση, αγόρασα ένα αυτοκίνητο , το οποίο όταν θα είναι έτοιμο, θα λειτουργεί ως ασθενοφόρο , αλλά όχι ως ιδιωτικό όπως αναφέρεις , ότι συμβαίνει στην Γαλλία , αλλά ως ασθενοφόρο της Κοινωνίας στο οποίο δεν θα πληρώνει κανένας τίποτα, όταν θα το χρειαστεί , πιστεύοντας ότι είναι το ελάχιστο , που μπορεί να κάνω στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης της κοινωνίας, στην οποία χρωστάω πάρα πολλά ως άνθρωπος και επιστήμονας .
    Με θερμές ευχές να περνάτε καλά με τις οικογένειές σας και εσύ και ο γιός μου σε αυτή την ευλογημένη Χώρα , η οποία σας καλοδέχθηκε.
    Παναγιώτης Στάικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλαχιστον δε τα δινουν σε ιδιωτη να μη πεθαινει ο κοσμος σα το σκυλι σταμπελι. Ολο προτασεις και ουσια τιποτα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7:50 τον ιδιώτη κάποιος πρέπει να τον πληρώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο