Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Πέρασε από Μύτικα ο Γιώργος Αμυράς και εντόπισε νεκρή μια καρέτα-καρέτα

Ο γνωστός παρουσιαστής και νυν βουλευτής Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκε τον Μύτικα όπου τον περίμενε μια δυσάρεστη εξέλιξη… Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, μετά από την επίσκεψή του στην Ήπειρο πέρασε από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας όπου και στη παραλία βρήκε μια χελώνα καρέτα νεκρή.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έγραψε τα εξής:
 «Επιστρέφοντας από Ήπειρο είπαμε να ρίξουμε μια βουτιά στην εκπληκτική παραλία του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία. Κάτι είδαμε στο βάθος να επιπλέει περίεργα, ήταν μια χελώνα καρέτα νεκρή. Περιμέναμε να τη φέρει το κύμα στην άκρη, την τραβήξαμε έξω κ ειδοποιήσαμε Λιμενικό κ την οργάνωση Archelon Volunteer .
Η χελώνα δεν φαινόταν να έχει κάποιο εξωτερικό τραύμα. Πανέμορφο κ πανάρχαιο ζώο η καρέτα, εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια διπλή πρωτιά:
– τις περισσότερες φωλιές ωοτοκίας του είδους (το 70%) άρα μεγάλη ευθύνη
– την καλύτερη προστασία παγκοσμίως κ παρακολούθηση του είδους από έλληνες επιστήμονες.
η καρέτα είναι μυθικό πλάσμα, φτάνει τα 100 χρόνια κ το εκπληκτικό είναι ότι μόλις βγουν απ´τ´ αυγό τα μεν αρσενικά χελωνάκια δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην ξηρά, τα δε θηλυκά χελωνάκια αφού γίνουν 30 ετών κ ζευγαρώσουν στα βάθη της θάλασσας με τα περιπλανώμενα εύκαιρα αρσενικά -ένα ζευγάρωμα που κρατά τρεις βδομάδες όλο φλερτ, ερωτοτροπίες, δαγκώματα, σκουντήματα κλπ κλπ- θα γυρίσουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα δικά τους αυγά κ αυτό θα το κάνουν κάθε 2-3 χρόνια.
Υπάρχει κάτι να τις βοηθήσουμε να χαίρονται τον έρωτά τους;
Το γνωστό: όχι σακούλες σε θάλασσα κ ακτές.
Οι χελώνες τις περνάνε για μέδουσες που είναι η αγαπημένη τους τροφή, τις τρώνε, δεν μπορούν να τις χωνέψουν, φράζει το στομάχι τους κ έτσι πεθαίνουν απο ασυτία!»


 http://iaitoloakarnania.gr

1 σχόλιο:

  1. Η φωτογραφία πάντως , από το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας ΔΕΝ είναι.Από Μύτικα Πρεβέζης μοιάζει περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο