Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αιτωλοακαρνανία: Πεντακάθαρες παραλίες χωρίς «Γαλάζια Σημαία»!

Τι δηλώνουν στη «Σ» οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας, Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου  
Καμία παραλία δεν βραβεύτηκε στους συγκεκριμένους Δήμους
Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες από άποψη ποιότητας θαλάσσιων υδάτων και προσφοράς υπηρεσιών στους λουόμενους, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Μάλιστα φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.......


Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι φέτος η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Στους τρείς νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απονεμήθηκαν συνολικά 18 Γαλάζιες σημαίες.

Συγκεκριμένα 7 στην Αχαΐα: στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας στην παραλία της Καλογριάς/Kalogria Beach, στα Νιφορέικα στην παραλία της Λακκόπετρας/Lakopetra Beach στην Τηγάνια του Δήμου Αιγιαλείας στην Αλυκή, στα Διγελιώτικα και στην Πούντα.

Η Ηλεία έλαβε 8 συνολικά Γαλάζιες σημαίες που θα κυματίζουν στον Δήμο Ήλιδας στην Κουρούτα, στον Δήμο Πηνειού στο Αρκούδι, τον Βαρθολομιό, την  Γλύφα, στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης στο Κάστρο και την Χρυσή Ακτή 2/Robinson Club Kyllini Beach Λουτρά Κυλλήνης 1/Grecotel Olympia Riviera Oasis, στα Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel Olympia Riviera Thalasso.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι βραβευμένες παραλίες με «γαλάζια σημαία» είναι στον Δήμο Ναυπακτίας, η παραλία της Ψανής, του Κρυονερίου (νεοεισερχόμενη) και της Κάτω Βασιλικής, έναντι δύο που ήταν πέρσι.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει αμέτρητες κατάλληλες και πεντακάθαρες παραλίες, ζηλευτές από κάθε επισκέπτη, αλλά και από παραλίες άλλων περιοχών ανά τη χώρα που έλαβαν χωρίς όμως να λαμβάνουν «Γαλάζια Σημαία»! Οι παραλίες του Δήμου Ξηρομέρου, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και του Δήμου Αμφιλοχίας κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν χιλιάδες λουόμενους από κάθε περιοχή, ακόμη και τουρίστες από το εξωτερικό.

Το γεγονός ότι οι παραλίες αυτές παρόλο που είναι πεντακάθαρες δεν διαθέτουν «γαλάζια σημαία», όπως εξηγούν οι Δήμαρχοι δεν σημαίνει κάτι από την στιγμή που οι τιμές από την δειγματοληψία που γίνεται σε ανύποπτο χρόνο από την Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας είναι άριστες.


 Απόστολος Κοιμήσης
Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης τόνισε: «Δεν υπάρχει νόημα να υπάρχει γαλάζια σημαία σε κάποια παραλία. Δεν σημαίνει κάτι. Σχεδόν κάθε χρόνο οι γαλάζιες σημαίες εναλλάσσονται, συνεπώς, όταν δεν αποδίδεται σε μια παραλία τότε ο κόσμος αναρωτιέται για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό και μετά από ένα χρόνο παρατηρείται πτώση στην επισκεψιμότητα της παραλίας. Όλες οι παραλίες του Δήμου μας είναι πεντακάθαρες. Κατά την δειγματοληψία της Διεύθυνσης Υγιεινής το ποσοστό των ρίπων ήταν μηδενικό»!

Γιώργος Αποστολάκης
Ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης επεσήμανε: «η απόκτηση γαλάζιας σημαίας σε μια παραλία έχει πολύ μεγάλο κόστος. Πέραν αυτού, δεν αρκεί μόνο το καθαρό νερό και η καλή παραλία, αλλά χρειάζονται και συγκεκριμένες υποδομές με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Εμείς διαθέτουμε καθαρά νερά και όμορφες παραλίες. Το κόστος για τη απόκτηση γαλάζιας σημαίας είναι υπέρογκο ίσως και δυσβάσταχτο για κάποιους δήμους».

Ερωτόκριτος Γαλούνης
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης σχολίασε: «Ο Δήμος μας διαθέτει πολύ καθαρές και όμορφες παραλίες. Για να έχει κάποια παραλία ή κάποιος Δήμος έστω και μια γαλάζια σημαία εκτός από το καθαρό νερό πρέπει να διαθέτει και συγκεκριμένες υποδομές. Στο παρελθόν στον πρώην Δήμο Αλυζίας διαθέταμε γαλάζια σημαία. Ωστόσο δεν μας ζητήθηκε από τους αρμόδιους να κάνουμε κάποιες υποδομές ώστε να το πράξουμε και να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, οι παραλίες μας είναι όμορφες, πεντακάθαρες και αυτό το διαπιστώνουν οι πολίτες μόνοι τους κάθε χρόνο».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

5 σχόλια:

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ...ΤΩΡΑ ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ .Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ¨..ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΗ Η Δ. ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝ.ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καρυ για σουβλακια εδω στυην πλαγια καλος εισαι τις παραλιες θα κοιταξεις τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΑΙΟΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΜΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΡΤΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΕΥΤΗΧΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΗΜΑΡΧΗ ΤΟΥ ΞΙΡΟΥΜΕΡΟΥ ΗΣΙ ΠΑΣ ΝΑ ΚΟΥΛΙΜΠΗΣΙΣ ΗΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΗ ΤΑ ΟΥΧΘΥΟΥΤΡΟΥΦΙΑ ΤΣΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΣΑΛΥΖΙΑΣ ????
    ΚΗΧΑΝ ΤΣΥΒΛΟΓΙΕΣ ΣΟΥ. Ε' ΠΑΣ ΗΔΕ ΜΠΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΙΚΙΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΙ ΔΕΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ

    ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΥΛΑΚΙΑ

    ΦΤΑΙΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο