Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: "Καυτά" θέματα που θέλουν απαντήσεις ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στη ΒΟΝΙΤΣΑ

       Ο Κώστας Τριαντακωνσταντής με επιστολή του ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στη Βόνιτσα, την  Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 και ώρα 11.00 π.μ. στο «SOZOS INN HOTEL», ζητά απαντήσεις σε κρίσιμα και καυτά ζητήματα που απασχολούν τους δημότες Ακτίου βόνιτσας.
Αναλυτικά:

"Πολλά θέματα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας  που ζητούν απαντήσεις. Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και Δήμος να αναλάβουν τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες που τους αναλογούν".

-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ από  ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
      Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, Αντπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτ/νιας κα Σταρακά, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αχαΐας και ΠΕ Ηλείας, Κυρίες και Κύριοι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
       Σας καλωσορίζουμε στο τόπο μας. Χαιρόμαστε για τη συνεδρίαση σας στη Βόνιτσα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνεδρίαση σας και σίγουρα θα φύγετε από το τόπο μας ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ και ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ. Ευχόμαστε  να έχουμε ΚΑΛΑ ΝΕΑ  για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ευελπιστούσατε και ταυτόχρονα ζητάμε πειστικές απαντήσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα σε ζωτικής σημασίας ζητήματα που άπτονται και των αρμοδιοτήτων σας.............


      Ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός, η Αποκέντρωση και η Περιφερειακή Ανάπτυξη  αποτελούν πυξίδα της πολιτικής μας και ταυτόχρονα οράματα που δυστυχώς ξεχάστηκαν. Ωστόσο αποτελούν  αναγκαίες προϋποθέσεις εξόδου της χώρας μας από το σημερινό τέλμα που έχει περιέλθει. Οι ικανές συνθήκες δεν μπορεί να προέλθουν από το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Χρειάζεται αναδιάταξη του, που αργά ή γρήγορα ΕΡΧΕΤΑΙ.
     Είστε ένα πολιτικό όργανο που παίρνετε πολιτικές αποφάσεις. Η σημερινή σας πολιτική πράξη, αυτή η αμφίδρομή επαφή -επικοινωνία με τη τοπική κοινωνία, κρίνεται ως ΘΕΤΙΚΗ από τη μεριά μας,   ας ελπίσουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη περιοχή μας και δεν θα είναι ένα επικοινωνιακό σώου –σωσίβιο της Δημοτικής μας Αρχής που διέρχεται τη χειρότερη πολιτική φάση της θητείας της. Έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες. Βρίσκεται σε τροχιά πολιτικής κατάρρευσης.

          Ερχόμενοι στη Βόνιτσα είδατε μπροστά σας τη παραλία της, το νησάκι τη Κουκουμίτσα, το Κάστρο. Θαυμάσια πρώτη εικόνα. Φυσικά προχωρώντας απογοητευτήκατε όπως όλοι μας. Ολόκληρα σημεία της πόλης είναι ακριβώς όπως το 1977 που αποφοίτησα από το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο. 
        Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας είναι ένας θαυμάσιος συνδυασμός θάλασσας, πεδιάδας και βουνού. Είναι δηλαδή ένα άριστο πεδίο για την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής. Δυστυχώς οι μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές και των τριών πρώην Καποδιστριακών  Δήμων (Ανακτορίου, Κεκροπίας- Παλαίρου, Μεδεώνος) από τους οποίος προέκυψε ο Καλλικρατικός Δήμος Ακτίου Βόνιτσας, η δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον  πρώην αποτυχημένο Δήμαρχο κ Σολδάτο και η  τωρινή δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον κ Αποστολάκη (βαδίζει στα ίδια χνάρια της αποτυχίας) δεν στάθηκαν ούτε στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν έγιναν, ούτε γίνονται κατανοητά,  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής.

           Με τα πολιτικά και δημοτικά δρώμενα ασχολούμαι από το 1977 και στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος μου για το Δήμο, από τον οποίο κατάγομαι (είμαι από τη Πογωνιά) έχω κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα και έχω επισκεφθεί και τον μικρότερο οικισμό πολλές φορές. Έχω κάνει κουβέντες με πολλές εκατοντάδες δημότες, έχω κάνει ανοιχτές ομιλίες και παρακολουθώ σχεδόν πάντα τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τουλάχιστον από το 2013 και μετά.  Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων σε 17 διαφορετικές πόλεις ανά την επικράτεια. Συνεπώς η σχέση μου είναι βιωματική .

Θα σας παρουσιάσω τα προβλήματα μας (κατά τη γνώμη μου) και ταυτόχρονα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Θα ξεκινήσω από το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.
         Στη Πάλαιρο υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Τόπος θρησκευτικής λατρείας και σημείο αναφοράς για τη περιοχή. Ο δρόμος προς το Μοναστήρι είναι σε άθλια κατάσταση. Ο Ναός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Υπάρχει πλήρης μελέτη. Χρειάζεται συντήρηση. Θεωρώ τη  άμεση παρέμβαση σας απαραίτητη. Η ένταξη σε πρόγραμμα  χρηματοδότησης θεωρώ ότι λύνει το πρόβλημα.
         
     Περάσατε και είδατε το δρόμο καρμανιόλα Αμφιλοχία-Βόνιτσα. Το ίδιο ισχύει και για  το δρόμο Βόνιτσα- Λευκάδα. Σχεδόν καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα. Σε απόσταση 2.000 μέτρων περίπου από το σημείο που συνεδριάζετε υπάρχει βοηθητικός δρόμος που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα. Ο βοηθητικός δρόμος δεν διαθέτει προστατευτικές μπάρες ασφαλείας παρότι έχει ύψος 3μ από το έδαφος που υπήρχε ο παλιός δρόμος. Ο βοηθητικός αυτός δρόμος δόθηκε στη κυκλοφορία το 2013 προσωρινά έλεγε η αρχική απόφαση. Τώρα είναι 2017. Βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Είναι μια παγίδα θανάτου και χρειάζεται  άμεσα η τοποθέτηση προστατευτικών  μπαρών. 
         Αν και δεν είναι Δημοτικό έργο πρέπει να αναφέρουμε τη κατάσταση στο δρόμο Αμβρακία – ΄Ακτιο. Έχει καταντήσει το γιοφύρι της Άρτας. Πρέπει το ταχύτερο να ολοκληρωθεί. 
     Ο δρόμος ΄Ακτιο- Πάλαιρος, που είναι η πρώτη εντύπωση των ξένων επισκεπτών μας, παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.
       Περιφεριάρχη κ Κατσιφάρα έχετε το λόγο. Τι ακριβώς συμβαίνει; Αναμένουμε απαντήσεις και σχέδιο ολοκλήρωσης των δρόμων.
……………………………………………..

         Το φιλέτο του Δήμου μας (περιοχή Παλαίρου, Πογωνιάς, Βαρκού-Βαθυαβάλι- Πλαγιά) για τη τουριστική ανάπτυξη και όχι μόνο, δεν έχει κατάλληλο νερό προς πόση και δρόμο που θα συνδέσει τη Πογωνιά με τη Πλαγιά-Περατιά και Λευκάδα.
      Το θέμα του νερού αντιμετωπίστηκε με προκλητική αδιαφορία από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή και με άστοχες παρεμβάσεις από τη τωρινή. Αναγκάστηκα να μαζέψω (246) υπογραφές,  και στη Πογωνιά πραγματοποιήθηκε  λαϊκή συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων παρουσία του Δημάρχου και παρόντων των μισών Δημοτικών Συμβούλων. Ήταν πράγματι μια γιορτή της Δημοκρατίας. 
       Πάρθηκε μια ομόφωνη απόφαση ρεαλιστική, δίκαιη, που ανακουφίζει τους κατοίκους και λύνει οριστικά το πρόβλημα.     Κάτω από αυτή τη πίεση της πρωτόγνωρης Λαϊκής συμμετοχής δρομολογήθηκε η λύση του προβλήματος.
     Καλώ το Δήμαρχο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να σεβαστούν την ομόφωνη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης. Είναι απαράδεκτο η περιοχή που αποτελεί αιχμή του  δόρατος  για την ανάπτυξη, όχι μόνο του Δήμου αλλά της Αιτ/νιας ολόκληρης,  να μην έχει κατάλληλο και υγιεινό πόσιμο νερό . 
     Φυσικά ζητάμε να υδροδοτηθεί η περιοχή με νερό Κορπής. Ενώ η λαϊκή συνέλευση και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν  ανάμεσα στα άλλα να υδροδοτείται δωρεάν  η περιοχή με νερό Κορπής από βυτιοφόρα τούτο έγινε στην αρχή και μετά σταμάτησε. Ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης προφορικά μου είπε, τούτο έγινε γιατί θα έκαναν μήνυση οι κάτοχοι βυτίων στο Δήμο. Βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
      Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι οι μόνοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που στάθηκαν στο πλευρό μου στον αγώνα αυτό είναι ο κ Μωραΐτης Νίκος και ο κ Βίτσας Δημήτριος. Οι υπόλοιποι του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και του τωρινού νόμιζαν ότι με εμπαίζουν. Τα τοπικά Συμβούλια Παλαίρου και Πογωνιάς προηγούμενα και τωρινά ΑΦΑΝΤΑ.
       Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω την ανθρώπινη και όχι μόνο αντιμετώπιση του θέματος τόσο από το Περιφερειάρχη κ Κατσιφάρα, όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη  κ  Σταρακά. Έπραξαν το αυτονόητο και το καθήκον τους.
       Το βιβλίο που ετοιμάζω, που Θεού θέλοντος και όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά μου, θα κυκλοφορήσει στο κατάλληλο χρόνο, γράφω πολλές λεπτομέρειες. Μερικοί πρώην και νυν Δημοτικοί άρχοντες  δεν θα αισθανθούν για τη πολιτική  συμπεριφορά τους και τόσο άνετα. Οψόμεθα.
      Τελικά αρχές Ιουνίου 2017  θα δημοπρατηθεί το έργο που θα υδροδοτήσει τη περιοχή.  Από καρδιάς εύχομαι να λύσει το πρόβλημα σε βάθος δεκαετιών. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ο Δήμος μας να βρίσκεται στους πρόποδες των Ακαρνανικών και να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό. Αυτό και μόνο αρκεί να χαρακτηριστούν οι Δημοτικές Αρχές ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ.

Επόμενο θέμα που θέλω να δείξω είναι τα τρία έργα 
1)-Δρόμος Πογωνιάς- Πλαγιάς 
2)-ΧΥΤΑ της 3ης Γεωγραφικής  Ενότητας της ΠΕ Αιτ/νιας 
3)-Εγκαταστάσεις, υποθαλάσσιος  αγωγός και αποχετευτικό  Παλαίρου_-ΔΕΠΟΣ-_Πογωνιάς. 

      Τρία έργα που αποτέλεσαν για δεκαετίες πολιτική εκμετάλλευση τόσο σε νομαρχιακό επίπεδο όσο σε επίπεδο πρώην Δήμου Κεκροπίας- Παλαίρου.  Είμαστε από τους οικούντες (και όχι παροικούντες) την Ιερουσαλήμ και γνωρίζουμε πολλά. Η χρηματοδότηση των έργων ήταν εξασφαλισμένη. Αυτό ισχυρίζονταν οι της Δημοτικής και όχι μόνο αρχής. Για να δούμε τι έγινε:

ΕΡΓΟ 1)-Ο αναπτυξιακός δρόμος Πογωνιά- Πλαγιά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Για να ολοκληρωθεί απαιτούνται πολλά χρήματα. Κάθε δημοτικές εκλογές η ίδια προπαγάνδα. Σε έξι μήνες ο δρόμος τελειώνει. Δεν τελείωσε ποτέ.
   Τι ακριβώς έγινε κ Περιφερειάρχη; Αναμένουμε απαντήσεις και σχέδιο ολοκλήρωσης του έργου.


ΕΡΓΟ 2)ΧΥΤΑ 3ης Γεωγραφικής Ενότητας της ΠΕ Αιτ/νιας και όχι ΧΥΤΑ Παλαίρου που σκόπιμα ονομάζεται είναι μια χωματερή πολυτελείας. Άφρονες και κοντόμυαλες πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια χωματερή πολυτελείας –ΧΥΤΑ  ανάμεσα σε δύο κόλπους τον Αμβρακικό και τον όρμο Παλαίρου, μερικά χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο του Ακτίου που είναι μία πύλη εισόδου για τη Δυτική Ελλάδα και πλησίον  γεωτρήσεων που υδρεύεται η Πάλαιρος και αναμένεται η ευρύτερη περιοχή από τις γεωτρήσεις που θα δημιουργηθούν. Επιπρόσθετα η περιοχή είναι σεισμόπληκτη. Αν αυτό δεν αποτελεί εκτροπή από τη λογική και σαφώς αντιαναπτυξιακό έργο τότε η σημασία των λέξεων έχει χαθεί.

      Στο μόνο σημείο και Δήμο της Αιτ/νιας που δεν έπρεπε να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ είναι αυτό που έγινε. Τη στιγμή που δεν λειτουργούσε ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ, το σύστημα βιοαερίου, ενδεχόμενα το σύστημα πυρασφάλειας έγινε λέει δοκιμαστική λειτουργία και δόθηκε άδεια λειτουργίας. Σε ερωτήσεις παρουσία ποιών και πότε από τη τεχνική υπηρεσία του Δήμου έγινε η δοκιμαστική λειτουργία απάντηση δεν πήραμε ποτέ. Τα συμπεράσματα δικά σας
      Από μία τεράστια επιγραφή που υπήρχε παραπλεύρως της εισόδου του ΧΥΤΑ της 3ης Γεωγραφικής  Ενότητας της ΠΕ Αιτ/νιας αντιγράψαμε  πριν χρόνια τα εξής:
Τίτλος συνολικού έργου: Διαχείριση στερεών αποβλήτων  Αιτ/νιας  22.842.659  ευρώ.
Τμήμα έργου:  Κατασκευή ΧΥΤΑ 3ης Γεωγραφικής Ενότητας της ΠΕ Αιτ/νιας- Αποκατάσταση χωματερής Αμφιλοχίας και κατασκευή ΣΜΑ Αμφιλοχίας- Αποκατάσταση χωματερής Αστακού και κατασκευή ΣΜΑ Αστακού 6.279.615 Ευρώ.
     Η επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου πρόσφατα  απεφάνθη: 
   "Ελλείψεις και ουσιώδη ελαττώματα στο ΧΥΤΑ της 3ης ΓΕ ου βρίσκεται στη Πάλαιρο. Διεκόπη  η προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου. Ανεστάλη η έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής". 
     "Η εν λόγω αναστολή, ισχύει μέχρις ότου αποκατασταθούν από τον ανάδοχο οι ανωτέρω ελλείψεις-ελαττώματα".

ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στην πρώτη σελίδα του παρακάτω εγγράφου έχουμε:
     Η Δ/ντρια Τ.Ε της Π.Ε Αιτ/νιας , ως "Προϊσταμένη Αρχή" του έργου που αναφέρεται, έχοντας υπόψη ………1,2,3,4, έγγραφα (παρακαλώ προσέξτε) το 5 έγγραφο .
    Το από 27/01/2017 έγγραφο της αναδόχου Κ/ξιας, που αφορά σε επιστροφή του από 24/01/2017 Πρωτοκόλλου Προσωρινής Και Οριστικής παραλαβής, που του κοινοποιήθηκε νομίμως την 24/01/2017 με δήλωση ΑΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ. 
Σχόλιο: Το τι σημαίνει η άρνηση αυτή είναι εύκολο να καταλάβει κανείς και τι Ασκός του Αιόλου ανοίγει. ΟΨΟΜΕΘΑ.

Ιδού η δεύτερη σελίδα του  σχετικού εγγράφου:

Επιπρόσθετα έχουμε τις παρακάτω δηλώσεις:
ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ: Δημοτική Παράταξη Μείζονος Αντιπολίτευσης εφημερίδα Ακαρνανικά Νέα, ΙΟΥΝΙΟΣ 2015:   "Ο ΧΥΤΑ μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως μια Χωματερή που μολύνει το περιβάλλον, την γεωργοκτηνοτροφική μας υποδομή και το χειρότερο μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της Παλαίρου". 
      Είναι η παράταξη που το 2012 , ως Δημοτική Αρχή, έθεσε σε λειτουργία το ΧΥΤΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ.Κατσαμπίρης (εφημερίδα Ακαρνανικά Νέα ,Ιούλιος 2015). "Το σύνολο του έργου δεν λειτούργησε όπως προβλέπει η μελέτη κατασκευής και οι περιβαλλοντικοί όροι". 

Πρώην Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ Κασόλας (εφημερίδα Ακαρνανικά Νέα, Αύγουστος 2015). "Έτσι, οποιαδήποτε προβλήματα τα οποία προέκυψαν ή θα προκύψουν μελλοντικά μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου ( σχόλιο δικό μου, προφανώς ήξερε πολλά), η οποία ακόμη δεν έχει λάβει χώρα, αυτά θα πρέπει να επισημανθούν και επιλυθούν πλήρως από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο του ΦΟΣΔΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δε, να μην παραληφθεί το έργο.

Δήμαρχος κ Αποστολάκης: (εφημερίδα Ακαρνανικά Νέα, Απρίλιος 2016): "Ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ουδέποτε λειτούργησε σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατασκευής του, όχι με δική μας ευθύνη, και έχει αναλυθεί το θέμα διεξοδικά στα Δημοτικά Συμβούλια και τον τοπικό τύπο".

 Σχόλιο δικό μου: Αυτό Δήμαρχε κ Αποστολάκη δεν σας εμπόδισε να φέρετε τα σκουπίδια από το Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία. Σας παραδίδω στη κρίση των Δημοτών.

     Κατόπιν δικής μου αίτησης –αναφοράς και δύο άλλων πολιτών τους οποίους δεν γνωρίζω, ταυτόχρονα συγχαίρω δημοσίως,  στις 13 Αυγούστου 2015 έγινε έλεγχος στο χώρο του ΧΥΤΑ. 
      Είναι γνωστό σε όλους ότι το  κομμάτι του έργου  που αφορά το Δήμο μας δεν ήταν κατά τη διοικητική  παραλαβή και δεν είναι, όπως φάνηκε από το πρόστιμο μετά το παραπάνω έλεγχο που υπεβλήθηκε στο ΦΟΣΔΑ, ολοκληρωμένο. Απλή απόδειξη η μη  λειτουργία τότε του βιολογικού του ΧΥΤΑ και θα φανεί και  από τα παρακάτω.
Το πρόστιμο υπεβλήθη 
1)-Μη ικανοποιητικής απόδοσης της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων
2)-Μη χρήσης του μετεωρολογικού σταθμού
3)-Μη λήψης στοιχείων για τον ολοκληρωμένο έλεγχο των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
4)-Μη λήψης μετρήσεων για το παραγόμενο βιοαέριο 

Βασικά ερωτήματα: 
-1) Έγινε και πότε δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ με πραγματικό φορτίο;  
-2) Ποιος από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας παραβρέθηκε στην δοκιμαστική λειτουργία και τη διοικητική παραλαβή; Αυτά εύκολα μπορεί να βρεθούν από το αρχείο του Δήμου , της Τεχνικής Υπηρεσίας , του ΦΟΣΔΑ. 
-3) Ποιος από το Δήμο ελέγχει τι είδους απορρίμματα εισέρχονται στο ΧΥΤΑ; 
-4) Τι αφορούσε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αν έγινε με τον ανάδοχο  και   αρχικά  λειτουργούντα τον  ΧΥΤΑ; 
-5) Τι από τα παραπάνω   που υπεβλήθη το πρόστιμο έχει αποκατασταθεί και ποιος ευθύνεται για τις ελλείψεις;

       Έχω χαρακτηρίσει το ΧΥΤΑ ως χωματερή πολυτέλειας ρισκάροντας πολλά πράγματα. Δεν το έκανα τυχαία. Γνώριζα πολύ καλά τι έγραφα. Αισθάνομαι πλήρως δικαιωμένος και ταυτόχρονα περήφανος γιατί έκανα το καθήκον μου απέναντι στους συνδημότες  μου και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Κυρίες και Κύριοι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, παρακαλώ προσέξτε τα παρακάτω ΠΕΡΙΕΡΓΑ, ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ:
        Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΣΔΑ (μέλη ο Κατσαμπίρης, ο κ Στούπας, και ο κ Λαϊνάς) την 14η Φεβρουαρίου 2017 ενέκριναν το προϋπολογισμό του ΦΟΣΔΑ για το 2017 και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΣΔΑ την 15η Φεβρουαρίου 2017 (μέλη ο κ Κατσαμπίρης, ο κ Στούπας ο κ Κασόλας που ήταν παρόντα και ο κ Γαλούνης, ο κ Λαϊνάς  απουσίαζαν, αποφασίστηκαν τα παρακάτω με θετικές τις ψήφους του κ. Κατσαμπίρη και του κ Στούπα και την αρνητική ψήφο  του κ. Κασόλα σε σχέση με το Τεχνικό πρόγραμμα του ΦΟΣΔΑ για το 2017:
Περίεργα, καταπληκτικά, πρωτοφανή πράγματα:  
        Ενώ η Επιτροπή αποφάσισε τη διακοπή της παραλαβής και την  αναστολή της έγκρισης του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου και έδειξε ως υπεύθυνο για τις ελλείψεις και τα ελαττώματα τον ανάδοχο, ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ Κατσαμπίρης και το μέλος του ΔΣ ΦΟΣΔΑ, Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών  κ Στούπας Θεόδωρος , πρότειναν και ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ ΤΟ 2017 ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ .!!!!!!!

Παρακάτω είναι ο προϋπολογισμός του ΦΟΣΔΑ  για το 2017.

Το ποσό είναι αρκετά μεγάλο.

        Την  21 Απριλίου 2017 ημέρα Παρασκευή συνήλθε σε συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΣΔΑ που αποτελείται από το κ Κατσαμπίρη Γεώργιο, το κ Στούπα Θεόδωρο και το κ Λαίνα Κων/νο από το Δήμο Ξηρομέρου.
ΘΕΜΑ: Περί ψήφισης και διάθεσης πίστωσης  ΑΔΑ : ΨΒ9ΝΟΞΚΚ-Μ5Ν 
ΟΜΌΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΊΖΕΙ μεταξύ των άλλων

-1)-Εγκρίνει και διαθέτει πίστωση 9.500 ευρώ για "Πρόστιμο τμήματος Περιβάλλοντος"
Ερώτηση: κ. Κατσαμπίρη  αποκαταστάθηκαν οι ελλείψεις που είχαν επισημανθεί κατά τον έλεγχο;

-2)-Εγκρίνει και διαθέτει πίστωση 8.000 ευρώ για  "Ανόρυξη γεωτρήσεων ελέγχου υδάτων"
Παρατηρήση:  
κ. Κατσαμπίρη ένας από τους λόγους που εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία διαφωνούσαμε και διαφωνούμε στην κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ στη περιοχή μας ήταν η επίδραση του υδροφόρου ορίζοντα. Θα γνωρίζετε ασφαλώς το έγγραφο που υπογράφετε εσείς ο ίδιος με Αριθ πρωτ 119 και ημερ 02/11/2019 που στείλατε ως απάντηση εγγράφου του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Αιτ/ν ιας όπου το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εξέτασε δείγμα νερού από γεώτρηση την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε ο κ. Κασόλας όπως είπε στο ΔΣ, όπου έχουμε ένα πίνακα με παραμέτρους της ποιότητας του νερού και συμπέρασμα.
ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΠΟΣΗ.
      Δήμαρχε κ Αποστολάκη, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εδώ είναι ένα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ που οφείλετε να πάρετε σοβαρά υπόψη. 
-3)-Εγκρίνει και διαθέτει πίστωση 87.000 ευρώ για "Οφειλή βάσει διαταγής πληρωμής στη ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ"
Ερώτηση: κ. Κασόλα και κ. Κατσαμπίρη τι οφειλή είναι αυτή; Πως προέκυψε;
       Δύο φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ Κατσαμπίρης είπε ότι δεν βρήκε αρχείο λειτουργίας του ΧΥΤΑ για τα έτη 2012, 2013, 2014 όταν ανέλαβε το Γενάρη του 2015.!!!!!!!!! Τότε με τι στοιχεία έγινε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός; 

-4)-Εγκρίνει και διαθέτει πίστωση 86.000 για "Οφειλή βάσει πληρωμής στη ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ".
Ερώτηση:  κ. Κατσαμπίρη τι οφειλή είναι αυτή; Πως προέκυψε; Η τιμή ανά τόνο είναι καθορισμένη, τα σκουπίδια οφείλουν να ζυγίζονται. Ποια η απαίτηση της εταιρείας και γιατί;

-5)-Εγκρίνει και διαθέτει πίστωση 12.300 ευρώ  για "Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων"
Παρατήρηση: Με κάθε υπευθυνότητα εδώ νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά. Αναφέρομαι στην επίδραση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και δεν υπονοώ κάτι άλλο ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ.  Αυτά που σκέπτομαι δεν έχω στοιχεία τεχνικά να τα στηρίξω και για αυτό το λόγο ΣΤΑΜΑΤΩ.   Εύχομαι να μην χρειασθεί να επανέλθω.

-6)-Στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών  μεταξύ ΦΟΣΔΑ και αναδόχου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ στις υποχρεώσεις της εταιρείας έχουμε:

       Από τη διαύγεια του ΦΟΣΔΑ έχουμε: "Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους Εβδομήντα Τρείς Χιλ. ευρώ (73.000,00 €) σε βάρος του ΚΑ 10-6211. του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 για Αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος". Υπογράφει ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ Κατσαμπίρης.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ και ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.  

         Τι δεν έγινε  ολοκληρωμένα από τον ανάδοχο του έργου και τι πρέπει να γίνει, τι οφείλει να κάνει ο Δήμος μέσω του ΦΟΣΔΑ ένεκα της λειτουργίας που ανέλαβε κακώς κατά τη γνώμη μου το 2012 μια και το έργο ΔΕΝ ΔΕΙΧΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. Τούτο ομολογούν και συμφωνούν οι πάντες και από τα παρακάνω είναι προφανές.
     Η προσέγγιση του θέματος από τη πλευρά μου γίνεται από πολιτική σκοπιά. Μηχανικός ή εργολάβος δεν είμαι. Πολιτικά διαπιστώνω περίεργα πράγματα που χρειάζονται απαντήσεις. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη αυτός που υποχρεούται να αποκαταστήσει τα ουσιώδη ελαττώματα του έργου και να  φροντίσει για τις ελλείψεις του έργου είναι ο ανάδοχος. Πάντως σε καμία περίπτωση οι Δημότες.

         Δυστυχώς δεν έφταναν όλα αυτά. Με αποφάσεις του ΔΣ ήρθαν σκουπίδια από το Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία της ΠΕ Ηλείας και σύντομα εκτιμώ ότι θα έρθουν από ολόκληρο τη νήσο τη Λευκάδας  και πιθανολογώ και από αλλού.
       Η περιοχή Παλαίρου – Πογωνιάς μετατρέπεται δυστυχώς με διαχρονική την ευθύνη των Δημοτικών αρχών σε σκουπιδότοπο μεγάλου μέρους της Δυτικής Ελλάδας. Εναντιωθήκαμε, φωνάξαμε για αυτή τη καταστροφική πολιτική. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. 
      Καλούμε τους αρμόδιους του Δήμου να πάρουν όλα τα μέτρα τουλάχιστον να λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα που πολλές φορές τονίσαμε στις παρεμβάσεις μας στο ΔΣ,  όταν μας δίνονταν ο λόγος ύστερα από ισχυρή πίεση .
     Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και δυστυχώς τέτοιες πρακτικές ταλανίζουν τη χώρα μας. Δεν έχει να κάνει με φυσικά πρόσωπα αλλά με πολιτικές που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τη ζωή μας.
  Περιφεριάρχη κ Κατσιφάρα έχετε το λόγο. Τι ακριβώς συμβαίνει; Αναμένουμε απαντήσεις και σχέδιο ολοκλήρωσης του έργου. Φαντάζομαι,  θα συμφωνείτε  με τις σημερινές συνθήκες προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Για το Δήμαρχο κ Αποστολάκη:
Τι συζήτησε ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης μαζί με το Δήμαρχο Λευκάδας παρουσία του αρμόδιου υπουργού στην Αθήνα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με εξακριβωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες; Έγινε ναι ή όχι συζήτηση για το ΧΥΤΑ;

ΕΡΓΟ 3)-Εγκαταστάσεις, υποθαλάσσιος  αγωγός και αποχετευτικό  Παλαίρου_-ΔΕΠΟΣ-_Πογωνιάς. 
ΠΡΟΣΟΧΗ  ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!!!!!!
       Το περιβάλλον ως γνωστό ανήκει σε μας και κυρίως στις επόμενες γενιές. Το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές, δεν έχουμε δικαίωμα να το καταστρέψουμε. Η διαφαινόμενη κατάληξη  των  λυμάτων μετά από επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού Παλαίρου αποτελεί κατά την γνώμη μας εκτροπή από την κοινή λογική.
      Υπάρχει επιστημονικά αποδεκτός τρόπος έστω και τώρα τα λύματα μετά την επεξεργασία να μην καταλήγουν στο κλειστό όρμο Παλαίρου-Πογωνιάς που φυσάνε κυρίως το χειμώνα σφοδροί νότιοι άνεμοι. Η μακροχρόνια κατάληξη στη θάλασσα  θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες.
    Ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας είναι ο όρμος Παλαίρου- Πογωνιάς. Δυστυχώς κοντόμυαλες πολιτικές  του πρόσφατου παρελθόντος είχαν σαν αποτέλεσμα στο κέντρο περίπου του παραλιακού τόξου του όρμου μερικές δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα να δημιουργηθούν τα κτίρια του βιολογικού καθαρισμού.  Πίσω από τη δημοτική επιχείρηση!!!!! και πίσω από μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα!!!!!! .
       Δημοτικέ Σύμβουλε κ Κατσαμπίρη Γιώργο οριστήκατε από το Δημοτικό Συμβούλιο ως μέλος της επιτροπής για τη διοικητική παραλαβή του έργου Αποχετευτικό δίκτυο, υποθαλάσσιος αγωγός και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής Παλαίρου ΔΕΠΟΣ, και Πογωνιάς.   Σας εφιστώ τη προσοχή. ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.  ΠΡΟΣΕΞΤΕ τι ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ.  ΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.
     Το φάκελο που αποδεικνύει τον ανωτέρω  ισχυρισμό  μου τον έχω στείλει στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Σας συνιστώ να τον μελετήσετε.
     Η παρακάτω βεβαίωση δόθηκε  ενώ η κατάληξη του υποθαλασσίου  αγωγού  δεν ήταν ούτε στο προβλεπόμενο βάθος, ούτε στη προβλεπόμενη απόσταση από την ακτή. Στη βεβαίωση αυτή απουσιάζει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Τα συμπεράσματα δικά σας.

        Προσέφυγα στους αρμόδιους της συντεταγμένης πολιτεία  προς έλεγχο. Τελικά η κατάληξη του αγωγού πρέπει να πήγε στο προβλεπόμενο βάθος και τη προβλεπόμενη απόσταση από την ακτή.
       Αλήθεια οι γνωρίζοντες τη περιοχή και οι αναγνώστες που έτυχε να μη τη γνωρίζουν συμφωνούν ναι ή όχι ότι αυτή η κατάληξη των λυμάτων και η θέση των κτιρίων αποτελεί υποβάθμιση της περιοχής; Προσπάθησα   να τεθεί το θέμα στο ΔΣ προς συζήτηση. Τούτο με ευθύνη πρώην και νυν δημοτικής αρχής δεν έγινε. 
      Ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης δημοσίως έχει χαρακτηρίσει το έργο κολοβό. Ρωτήστε τον, τι εννοεί. Δυστυχώς την δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που επικράτησε να λέγεται λογοδοσία του Δημάρχου ΤΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ. Δεν την έχει κάνει ποτέ. Εκεί φυσικά το θέμα θα το θέταμε.
      Περιφερειάρχη κ Κατσιφάρα έχετε το λόγο. Τι ακριβώς συμβαίνει; Αναμένουμε απαντήσεις και σχέδιο ολοκλήρωσης του έργου.
………………………………………………

Το επόμενο θέμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Βόνιτσας 
      Η κεντρική πλατεία Ανακτορίου της Βόνιτσας είχε μετατραπεί για πολλά χρόνια σε σταθμό στάθμευσης αυτοκινήτων με την ανοχή, άγνωστων λόγων, της προηγούμενης και της τωρινής Δημοτικής Αρχής. Ευτυχώς το θέμα λύθηκε.
     Η όψη  που παρουσιάζει το κέντρο της Βόνιτσας είναι απαράδεκτη. Υπάρχει μια δικαστική διαμάχη Δήμου και εργολάβου ( άγνωστο πότε θα τελειώσει) με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι Δημότες και οι επισκέπτες στη πόλη. Σαφώς υπάρχει υποβάθμιση της πόλης και πρέπει τάχιστα να λυθεί το θέμα. 
   Η Βόνιτσα και όχι μόνο είναι γεμάτη λακκούβες και σκουπίδια διαχρονικά. Παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της καθημερινότητας των Δημοτών.
       Ένα σημαντικό πρόβλημα αναπτυξιακού χαρακτήρα είναι η έλλειψη βασικών υποδομών στο τουριστικό τομέα. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μαρίνα σύγχρονων προδιαγραφών στη Πάλαιρο. Παράλληλα λειτουργεί μαρίνα ιδιωτικών συμφερόντων στη Πάλαιρο πάνω από δύο δεκαετίες. Η δημιουργία της μαρίνας θα απογειώσει το τουρισμό στη περιοχή. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται σωστή παρέμβαση στην άθλια εικόνα του λιμένα της Πογωνιάς. Χρειάζεται η δημιουργία λιμένα στη Πλαγιά και αλιευτικά καταφύγια στα παραλιακά χωριά του Δήμου που βρέχονται από τον Αμβρακικό κόλπο.  
         Το κομμάτι του Δήμου που βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο ανήκει στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο με έδρα την Αμφιλοχία, το κομμάτι του Δήμου που βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος ανήκει σε ένα λιμενικό ταμείο αγνώστου σε μένα έδρας (προσπάθησα να μάθω) που έχει Πρόεδρο κάποιον κύριο από τη Πάτρα που έχει παραιτηθεί. Αυτά τα είπε ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης. Τα περαιτέρω  λόγια περιττεύουν.
…………………………………………………

       Όλα τα παραπάνω θα συνδέσουν τη περιοχή με τη τουριστικά κορεσμένη Λευκάδα. Χρόνια το λέμε , συζητήσεις ατέλειωτες έχουν γίνει , έμειναν όμως σχεδιασμοί επί χάρτου. Τουριστικά σκάφη δεν έχουν που να αράξουν λόγο έλλειψης των υποδομών που αναφέραμε. Πολλές χιλιάδες επιπλέον  κόσμου θα είχε τουλάχιστον στη περιοχή παραθεριστική κατοικία ή θα είχε εγκατασταθεί μόνιμα. Η αγορά γης, η οικοδομή  θα έφερναν την ανάπτυξη. 
     Δυστυχώς όλα αυτά δεν φρέναραν μόνο  λόγω της οικονομικής κρίσης. Έμειναν πίσω και από την μη ύπαρξη αναπτυξιακής πολιτικής εκ μέρους των Δημοτικών αρχών. 
       Για παράδειγμα το Μοναστηράκι μαζί με το Θύρρειο θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο του χειμερινού τουρισμού του Δήμου. Η αξιοποίηση των πηγών Κορπής θα ήταν χρήσιμη στην αύξηση του τουρισμού λόγω των γνωστών ιδιοτήτων. Η σωστή εκμετάλλευση των λουτρών Τρύφου θα έφερνε κόσμο και επενδύσεις στη περιοχή.
        Η δημιουργία Κέντρου  Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Βόνιτσα είναι έργο άμεσης προτεραιότητας. Η ιστορία του τόπου μας,  ο  υγροβιότοπος του Αμβρακικού, η Λίμνη Βουλκαριά, τα Κάστρα Βόνιτσας, Κεχροπούλας, Πλαγιάς, Περατιάς, η περιοχή της Νήσσας, το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στη Πάλαιρο, ο ναός του Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα, ο υδάτινος πλούτος και ο καταρράκτης στο Μοναστηράκι και άλλα πολλά που θα προταθούν  θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς  και να συμπεριληφθούν στις δραστηριότητες του Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τα Δημοτικά διαμερίσματα στη Πάλαιρο  είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που εντασσόμενα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως σημεία διανυκτέρευσης επισκεπτών θα απογείωναν την επίσκεψη  της περιοχής όλο το χρόνο. Ταυτόχρονα οι επισκέπτες – επιμορφωμένοι θα ήταν εν δυνάμει φυσικοί διαφημιστές του Δήμου μας.

Πάμε σε ένα άλλο θέμα. Αν εξαιρέσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του πρώην Δήμου Ανακτορίου που αρδεύεται οι υπόλοιποι κάμποι του Δήμου έχουν πρόβλημα άρδευσης. Το θέμα είναι μέγιστο. Ο κάμπος για παράδειγμα Παλαίρου- Πογωνιάς στα παιδικά μου χρόνια ήταν καταπράσινος. Παρήγαγε. Σήμερα είναι σε μεγάλο κομμάτι του κατακίτρινος. Ο καπνός που αποτελούσε πηγή πλούτου στο πρώην Δήμο Μεδεώνος αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο, πρέπει να αντικατασταθεί με νέες  καλλιέργειες. Φυσικά αυτό είναι ζήτημα γενικότερης πολιτικής. Η βοήθεια όμως από τη πλευρά της περιφέρειας θεωρώ είναι απαραίτητη.  
 Η μη ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών, η μη λειτουργία των σφαγείων της Κατούνας παρά τις υποσχέσεις, η μη λειτουργία και η κατάσταση στα λουτρά Τρύφου είναι βασικά ζητήματα άμεσης και χρηστικής αντιμετώπισης. Η άθλια εικόνα του δρόμου που συνδέει τα χωριά είναι έργο άμεσης προτεραιότητας.
……………………………………

OIKONOMIKH ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Τα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής του Δήμου από συστάσεως μέχρι σήμερα είναι:
1)-Πανάκριβες αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις. Ο όρος αδιάβλητος διαγωνισμός ήταν και είναι σχεδόν άγνωστος.
2)-Η μη είσπραξη των οφειλών των Δημοτών που ανάγεται σε βάθος χρόνου προ κρίσεως. Το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε 5.500. 000 ευρώ !!!!!! . Τεράστιο ποσό για το Δήμο μας που ο προϋπολογισμός του 2017 είναι περίπου 17.000.000 ευρώ. 
      Μόνο στο πρώην Δήμο Παλαίρου έχουμε : "Οι τριάντα τρεις (33) οφειλέτες με τα μεγαλύτερα ποσά που εδρεύουν ή έδρευαν στο πρώην Δήμο Παλαίρου οφείλουν το ποσό των 469.979, 80 ευρώ!!!!!!! συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήδη έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση που ήταν ή είναι σε ισχύ (βεβαιωτικοί κατάλογοι από το 1995 έως και σήμερα)". Αυτό το στοιχείο είναι του 2015.
        Και ενώ συμβαίνουν αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο με πρόσφατη απόφαση του μειώνει τη τιμή του νερού για το πρώην Δήμο Ανακτορίου (σωστά) και αυξάνει!!!!! τη τιμή του νερού στο πρώην Δήμο Μεδεώνος και πρώην Δήμου Παλαίρου (πλην Πογωνιάς λόγω ακαταλληλότητας προς πόση).
3)-Η κατασπατάληση πόρων του ΕΣΠΑ.
4)-Ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης σε συνέντευξη του δήλωσε ότι παρέλαβε την 1-9-2014 που ανέλαβε Δήμαρχος χρέος του Δήμου σε εργολάβους και προμηθευτές 3.000.000 ευρώ και άλλα 3.000.000 ευρώ απαιτήσεις από δικαστικές διαμάχες. Πλήρωσε έχει πει χρέος προς τη ΔΕΗ 800.000 ευρώ, τη στιγμή που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκανε απευθείας αναθέσεις πακτωλό χρημάτων. Αυτό είναι ισχυρή απόδειξη πλήρους αποτυχίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Λεπτομέρειες για τα προηγούμενα:

       Έχουμε απευθείας αναθέσεις που γίνονται διαχρονικά στο Δήμο μας και αφορούν έργα, προμήθειες και υπηρεσίες. Πακτωλός χρημάτων με απευθείας αναθέσεις πήγε σε μέλη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις και εταιρείες  που έχουν άμεση οικονομική σχέση με  μέλη του ΔΣ, στενοί συγγενείς του ίδιου του σημερινού  Δημάρχου (ο κουνιάδος του Δημάρχου εισέπραξε από 1-9-2014 μέχρι 31-12-2016 περίπου 187.000 ευρώ)  και Αντιδημάρχων, στενοί συγγενείς μελών του ΔΣ, κουμπάροι  μελών του ΔΣ, συμπέθεροι μελών του ΔΣ, φίλοι μελών του ΔΣ, πολιτικοί φίλοι μερικών μελών  του ΔΣ, χαμαιλέοντες πολιτικοί ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο γύρο, προμηθευτές και εργολάβοι έξω από τα γεωγραφικά όρια του Δήμου και γενικά στο περιφερόμενο θίασο προεκλογικά πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που ονομάζεται δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας.
        Τέσσερις Δημοτικοί Σύμβουλοι που εξελέγησαν στις εκλογές του 2014 ύστερα από καταγγελίες μου αρμοδίως έχουν παραπεμφθεί για τα περαιτέρω στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΟΤΑ Α και Β βαθμού. Τρείς από τη πλειοψηφία και ένας από τη μείζονα Αντιπολίτευση. Ρωτήστε το Δήμαρχο κ Αποστολάκη και θα μάθετε.
        Ο Δήμος μας δεν έχει Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, αποχέτευσης και πρασίνου. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τυχαίο. Το κάνει για να μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους. Με αυτό τον τρόπο εξαργυρώνει πολιτικά τη ψήφο που πήρε στις εκλογές που πέρασαν και προετοιμάζει στις  επόμενες εκλογές την επανεκλογή της. Με το Δημόσιο και Δημοτικό χρήμα κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια ενώ σκόπευση της θα έπρεπε να ήταν η ανάπτυξη. 
       Η Δημοκρατία, όμως στο βάθρο της που θα έπρεπε να είναι η Αυτοδιοίκηση, δεν λειτουργεί. Δεν έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες. Το Δημόσιο χρήμα το κατασπαταλούν σε πανάκριβες απευθείας αναθέσεις. Δεν διστάζουν να λένε ότι δεν κάνουμε αδιάβλητους διαγωνισμούς για να ενισχύουμε τη Δημοτική αγορά τη στιγμή που πολλές φορές αναθέτουν σε μαγαζιά εκτός Δήμου και εργολάβους εκτός Δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προηγούμενη δημοτική αρχή ανέθεσε σε μαγαζί με έδρα τη Νίκαια Αττικής τους τελευταίους 20 μήνες της θητείας της προμήθειας αξίας 165.000!!!!! ευρώ. Η τωρινή δε αναθέτει συνολικά σε προμηθευτές και εργολάβους , εκτός Δήμου, εκατοντάδες χιλιάδες!!!! Ευρώ. Οι Δημότες γνωρίζουν από την αρθογραφία μου.
       Φυσικά με τη συμπλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων δεσμεύομαι να σας  τα στείλω για να λάβετε γνώση. Το αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει ανομία, δεν σημαίνει  μη σεβασμό του Δημόσιου χρήματος.
      Πολλοί συνδημότες χρωστάνε διαχρονικά με ευθύνη και των δύο Δημοτικών αρχών τεράστια ποσά. Την ίδια ώρα που πουλάνε το νερό, που εκμεταλλεύονται τους Δημοτικούς χώρους ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
        Οι δύο αυτές πολιτικές των απευθείας αναθέσεων και της μη είσπραξης των οφειλών καταργούν κάθε έννοια ισοπολιτείας και ισονομίας. Κρατούν πολιτικά  και όχι μόνο  ομήρους τους Δημότες. Διαμορφώνουν επί σειρά ετών εκλογικά αποτελέσματα. Έτσι στο ένα βάθρο της Δημοκρατίας ( τα άλλα δύο το Κοινοβούλιο και ο συνδικαλισμός) που είναι η Αυτοδιοίκηση , η Δημοκρατία πριονίζεται και καταργείται. 
         Πρώην και νυν Δημοτικοί άρχοντες όταν τα κάνουν οι ίδιοι το θεωρούν λάφυρο ως νικητές των εκλογών, όταν τα κάνουν οι αντίπαλοι κάνουν κριτική με παχιά λόγια. Αυτά προεκλογικά. Στη διάρκεια της Δημοτικής περιόδου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε κοκορομαχίες σε διαδικαστικά θέματα και ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ επί της ΟΥΣΙΑΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΗΘΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ κατά το ποιητή, Περιφερειάρχη κ Κατσιφάρα και Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πάμε τώρα στη κατασπατάληση των πόρων του ΕΣΠΑ.
1)-Χωράφι στη Κατούνα.
          Η αγορά χωραφιού (άνοιξη του 2013) αντικειμενικής αξίας 36.000 ευρώ και ενώ υπήρχε  συμφωνητικό ιδιοκτητών και πρώην Δημάρχου για αξία 80.000 ευρώ έγινε με απόφαση του ΔΣ έναντι 214.000 ευρώ!!!!! με το επιχείρημα της απένταξης και η μη αγορά θα σήμαινε δίωξη των μελών του ΔΣ!!!!!!. Ένας από τους ιδιοκτήτες του χωραφιού ήταν ο τότε και σημερινός ειδικός ταμίας του Δήμου. Το χωράφι θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της Κατούνας. Έκανα αναφορά στον Γενικό  Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Δήμο ήρθε το παρακάτω έγγραφο:

    Δηλαδή ένα χωράφι με αντικειμενικής αξία τριάντα έξι χιλιάδες ευρώ, οι Δημότες θα το πληρώσουμε  214.000 +177.535,46= 391.535,46 ευρώ !!!!!      .

       Ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης  σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ  Απρίλιος 2016 λέει στο κομμάτι που αναφέρεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Κατούνας: "Έγινε η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος βιολογικού Κατούνας. Όπως ήδη ανέφερα, η τιμή αγοράς του οικοπέδου εγκατάστασης του βιολογικού έχει απορριφτεί και ο δήμος καλείται να επιστρέψει 177.500 ευρώ. Γνωστή η ιστορία και η αρνητική  θέση για τη τιμή και ΤΗ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Αυτά μας κληρονομούν όσοι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η διοίκηση αλλά και δεν ακούν κανένα."

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ: Η υπόθεση αυτή της αγοράς του χωραφιού είναι μια θλιβερή υπόθεση για τη τοπική αυτοδιοίκηση. 

2)-Η εταιρεία "ERGOLOGIG A.E.B.E" ήταν  ανάδοχος του έργου "Ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας"
Εισέπραξε 386.426,69  ΕΥΡΩ. !!!!!!!

Απόσπασμα από συνέντευξη του πρώην Δημάρχου κ Σολδάτου στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ.
Ερώτηση της δημοσιογράφου κ Βάσως Βήττα: 
-Κατηγορηθήκατε ότι διαθέσατε υπερβολικά ποσά για ένα τέτοιο  ψηφιακό έργο…
-Απάντηση του πρώην Δημάρχου. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ και δεν πρόκειται για κατασκευή ιστοσελίδας του Δήμου. Η ιστοσελίδα του δήμου μας είχε στοιχίσει 100 ευρώ. Εδώ πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών εξυπηρέτησης των κατοίκων του δήμου και των 20 τοπικών κοινοτήτων και οικισμών. Το κακό θα ήταν αν ο δήμος δεν είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Ερώτηση δική μου:
     Είδατε  και εξυπηρετηθήκατε, εσείς αγαπητοί Δημότες την 31 Αυγούστου 2014 που παρέδωσε ο πρώην Δήμαρχος από τις υπηρεσίες που αναφέρει; 
      Είδατε και εξυπηρετηθήκατε από τις υπηρεσίες  από τότε που ανάλαβε ο κ Αποστολάκης μέχρι σήμερα;
Υπάρχει μια ιστοσελίδα του Δήμου. Τι άλλο υπάρχει;

3)-ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Για δύο παιδικές χαρές πληρώσαμε 240.396,12 ΕΥΡΩ.!!!!!!!

        Την Δευτέρα 7  Ιουλίου 2014, μετά τις εκλογές του Μάη
(είναι το διάστημα που ετοιμάζεται να παραδώσει στο Δήμαρχο κ Αποστολάκη)  ο τότε Δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας κ Σολδάτος  υπογράφει Σύμβαση Προμήθειας ποσού 240.396,12 Ευρώ με την εταιρεία ΙΝΤΕC AE για την υλοποίηση του υποέργου "Προμήθεια και Εγκατάσταση Οργάνων και Ελαστικών Πλακιδίων Ασφαλείας Παιδικών Χαρών στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας" της πράξης "Ανάπλαση Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας προς Αγιο Δημήτριο Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας".
      Την 23-12-2015 και την 29-12-2015 ο Δήμος με δύο χρηματικά εντάλματα συνολικής αξίας 240.396,12 ευρώ !!!!!!και δικαιούχο την εταιρεία INTEC AE , συνοδευόμενα προφανώς από τα απαραίτητα παραστατικά πληρώνει την εταιρεία.
        Συνδημότες η μια Παιδική χαρά είναι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Βόνιτσα. Η άλλη ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης είπε μέσα στο ΔΣ είναι σε ένα νηπιαγωγείο.

       Για τα δύο παραπάνω έργα έκανα αίτηση προς το Δήμο και ζητούσα πληροφορίες για το προϋπολογισμό, τη παραλαβή, τη καλή εκτέλεση των έργων.
      Μου απάντησε ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης που με νοηματικούς ακροβατισμούς και επικαλούμενος την μη ύπαρξη νομίμου συμφέροντος μου αποφαίνεται το εν θέματι αίτημα σας τυγχάνει απορριπτέο.
     Μήπως το εν θέματι αίτημα σας τυγχάνει απορριπτέο για το λόγο αυτόν, θυμίζει άλλες εποχές και υποκρύπτει ενοχές πολιτικές και όχι μόνο Δήμαρχε κ Αποστολάκη; 
      Τα άρθρα 4 και 5 του ΚΔΔ που επικαλείστε δεν σας δίνει το δικαίωμα να επικαλείστε το έννομο συμφέρον μου. Λένε όποιος ενδιαφέρεται για μια πληροφορία,  η αρχή απαντά. Μιλάνε,  αρκεί το εύλογο ενδιαφέρον ενός Δημότη για κάποιο θέμα και είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να απαντήσει.
 Και σας ρωτώ, όταν δεν μπορώ, να επωφεληθώ ως Δημότης των υπηρεσιών, που πλήρωσα ως φορολογούμενος,  έχω ή δεν έχω έννομο συμφέρον; Βεβαίως και έχω και ΑΠΑΙΤΩ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ και  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
          Είναι ή δεν είναι υπερβολή Δήμαρχε κ Αποστολάκη να πληρώσουμε για δύο παιδικές χαρές 240.396,12 ευρώ !!!!!!
Περιφερειάρχη κ Κατσιφάρα και Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τα συμπεράσματα δικά σας.

4)-ΠΟΔΗΛΑΤΑ
"Προμήθεια αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας". 
   Μας ενημέρωσαν  και σας ενημερώνουμε  ότι στο διαγωνισμό συμμετείχε μια επιχείρηση, η οποία αναδείχτηκε μειοδότρια με το ποσό των 168.694,50 ευρώ (με το Φ.Π.Α 23%) και ο αριθμός των ποδηλάτων είναι 40.
    Περιφερειάρχη κ Κατσιφάρα, Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου 
Εδώ τι κάνουμε; Κλαίμε, γελάμε ή και τα δύο.



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:
         Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται άμεση και επιτακτική η ανάγκη για τη διενέργεια Διαχειριστικού και Οικονομικού Ελέγχου στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας από συστάσεως του μέχρι σήμερα. Να αποδοθούν,  τα τω Καίσαρι στον Καίσαρα και τα τω Θεώ στο Θεό. Φυσικά ο έλεγχος από μόνο του δεν ενοχοποιεί ποτέ κανέναν. Τα αποτελέσματα του ελέγχου  είναι άλλο θέμα.
Βέβαια η αρμοδιότητα αυτή δεν είναι δική σας.  Επιβάλλεται όμως να γνωρίζετε τα συμβαίνοντα.


************************
        Κλείνω με προτάσεις που αφορούν το νέο νομικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση που σύντομα πρέπει να γίνει νόμος του Κράτους.
     Βασικά συστατικά του νέου νομικού  πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και ενός συνολικού πλαισίου δράσης, παρέμβασης  και πρωτοβουλιών για την Αυτοδιοίκηση θα πρέπει  είναι:
•-Ολοκληρωμένος οικονομικός –διαχειριστικός έλεγχος στους ΟΤΑ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Πλήρης απόδοση ευθυνών σε λογικό χρονικό διάστημα και πορεία εξυγίανσης τους.
•-Πλήρης, ολοκληρωμένος έλεγχος  της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων Δημοτικών Επιχειρήσεων της τελευταίας εικοσαετίας.
•-Καθιέρωση  των δύο θητειών των Δημάρχων. Είναι ικανός πολιτικός χρόνος προσφοράς και υλοποίησης του οράματος του οποιοδήποτε Δημάρχου για το Δήμο.
•-Επανακαθορισμός του ρόλου του "νέου δήμου" ιδιαίτερα όσον αφορά την παρέμβαση του στα θέματα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ώστε να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγική, θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. 
•-Στήριξη των κοινωνικών δομών, δράσεων και παρεμβάσεων των Δήμων, ώστε να είναι σε θέση να κρατήσουν όρθια την κοινωνία, τους κοινωνικά αδύναμους, τους άνεργους. Αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης όλου αυτού του πλαισίου δράσης για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης ομπρέλας κοινωνικής αλληλεγγύης . 
•-Νέοι θεσμοί διασφάλισης της διαφάνειας, της χριστής διοίκησης και διαχείρισης, ενίσχυσης του ανοίγματος της Αυτοδιοίκησης στους πολίτες. Λαϊκές συνελεύσεις λογοδοσίας, ανάδειξης προβλημάτων, και εξεύρεση λύσεων  με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά προβλήματα.
•-Ανακατανομή αρμοδιοτήτων Δημάρχου-Δημοτικού Συμβουλίου-Συλλογικών Οργάνων, με τρόπο που να μειωθεί σε πρώτη φάση αυτό το προκλητικό Δημαρχοκεντρικό Σύστημα, που τροφοδοτεί συχνά φαινόμενα αλαζονείας και αδιαφάνειας. 
Τούτο απαιτεί τη καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων. Κατάργηση των 3/5 που πάει στο πρώτο συνδυασμό. Με αυτό τον τρόπο ο δημοκρατικός διάλογος, η κοινωνική συναίνεση στα προβλήματα που δεν έχουν χρώμα παίρνει σάρκα και οστά στις τοπικές κοινωνίες.  
•-Η εκλογή του Δημάρχου γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία  ( 50 +1) είτε τη πρώτη Κυριακή είτε μεταξύ των δύο πρώτων τη δεύτερη Κυριακή σε επαναληπτική ψηφοφορία.
•-Ένας  Αντιδήμαρχος υποχρεωτικά να ορίζεται από την Αντιπολίτευση.
•- Στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή  Ποιότητας Ζωής, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου  να συμμετέχουν υποχρεωτικά αναλογικά όλες οι Δημοτικές παρατάξεις.
•-Το Δημοτικό Συμβούλιο έτσι μετατρέπεται σε όργανο χάραξης πολιτικής και διοίκησης του Δήμου.
•-Στις Δημοτικές Κοινότητες να θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική και να καταργηθεί το ποσοστό προσκύρωσης των 3/5 στον επιτυχόντα συνδυασμό. 
•-Στις τοπικές Κοινότητες να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων. Ο πλειοψηφών  να εκλέγεται Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. Δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα να εκτεθούν στη ψηφοφορία κοινωνικές δυνάμεις άξιες που δεν θέλουν το πολιτικό παιχνίδι να παίζεται με τους σημερινούς όρους.  Προτείνεται η υποχρεωτική παρουσία των Προέδρων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με δυνατότητα λόγου σε όλα τα θέματα και δικαίωμα ψήφου σε θέματα της Τοπικής Κοινότητας.
•-Μετάδοση απευθείας μέσω του διαδικτύου των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των επιτροπών.
•-Περιορισμός των απευθείας αναθέσεων στο πολύ 15% των πόρων του Δήμου και σε έκτακτες ανάγκες. Πραγματοποίηση αδιάβλητων διαγωνισμών στα έργα και τις προμήθειες.
•-Βήματα απογαλακτισμού της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση με αποσαφηνισμένους τους πόρους που θα πάρει, όπως και το μερτικό της στο νέο ΕΣΠΑ  για να μπορεί να εργαστεί για έργα ουσίας και όχι έργα βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων. Ούτε σε έργα εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων.
•-Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου με προοπτική αύξησης  των ιδίων πόρων. Στοχευόμενες παρεμβάσεις στο παραγωγικό δυναμικό του Δήμου. Δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων με στόχο το κέρδος. Η τυχόν αποτυχία των επιχειρήσεων αυτών στο παρελθόν οφειλόταν στη διαχείριση τους. Ορθός προγραμματισμός, διάφανη διαχείριση και στήριξη από επιστημονικό προσωπικό εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία τους.
•-Κάθετη ρήξη με το σύστημα πελατειακών σχέσεων, διαφανείς και νόμιμες προσλήψεις.
•-Δραστικός περιορισμός  στα κυλιόμενα στο μέλλον ελλείμματα. Νοικοκύρεμα και ορθολογισμός εσόδων-εξόδων. Δάνεια  μόνον για παραγωγικές επενδύσεις ή έργα υποδομών (εντελώς απαραίτητων) και όχι για κατανάλωση.
•-Κατά τη παράδοση- παραλαβή της νέας Δημοτικής Αρχής από την απερχόμενη να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των Δημοτών. Υποχρεωτική ανάρτηση στη διαύγεια όλων των ικανών μεγεθών, των δικαστικών εκκρεμοτήτων, των συνεχιζόμενων έργων, των μελετών, των δανείων κλπ.
•-Σεβασμός του περιβάλλοντος, τήρηση των διεθνών συμβάσεων και υποχρεώσεων. Το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές. Χρέος μας είναι να το σεβαστούμε, να το διαχειριστούμε σωστά. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μία από τις αιχμές του  δόρατος της ανάπτυξης μας.
•-Η πολιτιστική παρέμβαση είναι υποχρέωση της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι  σπατάλη πόρων. Είναι επένδυση στις συνειδήσεις ς των δημοτών. Τα οφέλη της έχουν βάθος χρόνου. Είναι ασπίδα προστασίας από ξενόφερτους τρόπους ζωής. 
     Αυτά  είναι κατά τη γνώμη μου τα αναγκαία χαρακτηριστικά μιας Αυτοδιοίκησης του μέλλοντος μας.  
     Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας των παραπάνω στόχων είναι όλοι μας να ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και ΟΧΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ  ΥΠΗΚΟΟΙ. 
     Με τις σκέψεις αυτές και κάθε εκτίμηση και σεβασμό  στα πρόσωπα σας και στο θεσμό που υπηρετείτε θεωρώ ότι κοιτώντας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κατάματα τη πραγματικότητα οφείλουμε τούτο τον υπέροχο τόπο να τον πάμε μπροστά.
   Έχουμε υποχρέωση στους εαυτούς μας και στις επερχόμενες γενιές να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και να ακολουθήσουμε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.



16 σχόλια:

  1. Πλήρης πολιτική πρόταση για το τόπο μας. Ντοκουμέντα πειστικά που περιγράφουν μια θλιβερή πραγματικότητα. Δεν πάει άλλο με τους πρώην και με τους νυν. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή στα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαγοπότια μεγάλα και από τους δύο. Δάσκαλε βγάλτε όλα στο ξέφωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αίτημα σας τυγχάνει απορριπτέο φανερώνει νοοτροπία φασιστική και συγκάλυψη ευθυνών. Κώστα καλύπτονται μεταξύ τους. Τα νούμερα που γράφεις είναι προκλητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά γίνονται με τη Διαύγεια. Φανταστείτε τι γινόταν πριν τη διαύγεια. Η απλή αναλογική χρειάζεται. Τα φαινόμενα αυτά θα περιοριστούν πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δήμαρχε Αποστολάκη από τη στιγμή που δημοσίως λες ότι στη τιμή πώλησης του χωραφιού έγινε πιθανή μεθόδευση πρέπει να πας στον εισαγγελέα τουλάχιστον τον Σολδάτο, το Φερεντίνο, το Τομαρά. Διαφορετικά τους συκοφαντείς και πρέπει να σε πάνε αυτοί. Σε κάθε περίπτωση βρώμα και δυσωδία. ΄Ακου αντί 36.000 ευρώ να πληρώσουμε 391.500 ευρώ. Εδώ χρειάζεται αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντιδήμαρχε Οικονομικών Στούπα Θεόδωρε επί των ημερών σου το 2015 πληρώσαμε για δύο παιδικές χαρές 240.000 ευρώ. Κοιμάστε ήσυχα τα βράδια Λάκια; Ποιος τις παρέλαβε από τους Δημοτικούς Συμβούλους; Κοιμάστε ήσυχα τα βράδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΗΝ ΧΑΛΙΕΣΕ ΔΑΣΚΑΛΕ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΕΊΝΑΙ ΠΡΌΒΑΤΑ,ΕΚΕΊ ΘΑ ΞΑΝΑΨΙΦΗΣΟΥΝ.ΤΟ ΦΑΓΟΠΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΆΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατσαμπίρη αφού δεν βρήκες αρχείο για τη περίοδο που ήταν η Δαίδαλος στο ΧΥΤΑ πριν το 2015 που ανέλαβες, τότε πως το 2017 έκανες εξωδικαστικό συμβιβασμό; Τι τα πέρασες τα χρήματα των Δημοτών; Γιωργάκη δεν μας τα λες καλά. Δήμαρχε κάτι τρέχει εδώ πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θύμιο Φερεντίνο δεν κάνεις Αντιπολίτευση στον Αποστολάκη γιατί έχεις τη φωλιά σου λερωμένη. Είναι δυνατόν ο κουνιάδος του Δημάρχου να έχει πάρει 187.000 ευρώ και συ να μην μιλάς καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε, τσάμπα φωνάζεις, ο λαός είναι κατευθυνόμενος...δυστυχώς..."""///₩

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κώστας Τριαντακωνσταντής: O άνθρωπος “Καθαρά Χέρια”
    Σε ευχαριστουμε κώστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κουνιάδε του Αποστολάκη ζεις εσυ μας οδηγεις!!!!! Χαιρε Δήμος απυθμενος που βολευει το σόϊ, τους κουμπάρους, τα ξαδέλφια, και διωχνει τον καθε ικανο και αριστο Δημότη στην Αθήνα και στο εξωτερικο.
    Φερτε τα λεφτα μας πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα 387.000 ευρώ για τη ψηφιακή σύγκλιση Στούπα Λάκια που κατέληξαν; Ποιοι τα χαίρονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γειά σου Κώστα ! Σιγά μη φοβηθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατ’ αρχήν δάσκαλε , να σε διορθώσω Σας καλωσορίζω, σας εύχομαι, κλπ και όχι καλωσορίζουμε, κλπ, γιατί δεν εκπροσωπείς κανέναν πλην του εαυτού σου και η χρήση πληθυντικού είναι εκ του πονηρού (συνήθεια ; ). 2ον Από όσα λες, φαίνεται ότι συνδημότες σου σε γνωρίζουν καλά. Τώρα, γιατί δεν σε ψηφίζουν, αυτό ψάξτο ο ίδιος.3ο Αναφέρεσαι στο δρόμο καρμανιόλα. Μετά Χριστόν προφήτης, γιατί δεν δικαιολογείται να αγνοείς ότι το έργο ήδη έχει εγκριθεί. Οπότε δεν μπορείς να επικαλεσθείς «δι’ ενεργειών μου» (γνωστή επαναλαμβανόμενη τακτική). 4ο. Όσο για το νερό της πολύπαθης Πογονιάς , αγνοείς (σκόπιμα;) όλες τις ενέργειες των δημοτικών αρχών που είχαν προηγηθεί για την επίλυση του προβλήματος. Έχω δε ακούσει το δήμαρχο να λέει ότι με σωστή διαχείριση του νερού Κορπής, φτάνει για όλους και περισσεύει. Εντάξει, η λαϊκή συνέλευση αποτέλεσε μοχλό επιτάχυνσης. Σιέστα όμως και σταματώ. Θα σε παρακολουθώ γιατί μου φτιάχνεις τη μέρα μου , και το έχω ανάγκη στους χαλεπους καιρούς που περνάμε όλοι μας (πλην δημοσίων)
    ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνδημότη 2:10 χαίρομαι που διαβάζετε τα άρθρα μου και τις απόψεις μου. Θα βελτιωθούν οι πνευματικοί σας ορίζοντες και φυσικά τούτο επιδιώκω. Αν σας βοηθήσω να προβληματιστείτε θα έχω πετύχει ένα από τους σκοπούς του αγώνα μου.

    Μπορείτε να μου πείτε ,επώνυμα θα προτιμούσα, σε ποιόν Δήμαρχο ή ποια Δημοτική Αρχή αναφέρεστε για το νερό της Πογωνιάς- Στενού και ευρύτερης περιοχής; Θυμάστε σας παρακαλώ τις ενέργειες τους; Για το έργο αυτό ετοιμάζω βιβλίο που Θεού θέλοντος και όταν μου επιτρέψουν τα οικονομικά μου θα κυκλοφορήσει. Δεσμεύομαι να σας χαρίσω ένα δωρεάν.

    Η Λαϊκή συνέλευση ήταν μια Γιορτή της Δημοκρατίας και μια ξεχωριστή μέρα για τη Πογωνιά και το Δήμο μας. Εύχομαι να γίνουν συνελεύσεις και στα άλλα χωριά. Βγείτε να μαζέψετε 247 υπογραφές και 30 άλλες προφορικές συμπαραστάσεις μετά την κατάθεση της αίτησης με τις υπογραφές.
    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο