Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΤΙΝΟΣ: Οδοιπορικό στον Παλιό ΒΑΡΝΑΚΑ

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΒΑΡΝΑΚΑ





Γράφει ο Αντιπρόεδρος 
της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων,
Ντίνος Στυλιανός  

     Ανήμερα Πρωτομαγιάς ανεβήκαμε τα Ακαρνανικά όρη και μετά από έξι χιλιόμετρα εξαίσιας διαδρομής, φτάσαμε στον Παλαιό Βάρνακα, που γιόρταζε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, εορτή με το παλαιό ημερολόγιο.

      Εκτός από το οικοδόμημα του καμπαναριού, όλη η εκκλησία ήταν κατεστραμμένη. Με εργασία και  οικονομική προσφορά των κατοίκων, ξανακτίστηκε η εκκλησία, χρησιμοποιώντας όλο το δομικό υλικό της παλιάς πέτρας......





    Στο προαύλιο του ιερού ναού, με τον φίλο και συνεργάτη της Αμφικτιονίας, τον Παρασκευά. Όπως μας περιέγραψε ο Παρασκευάς, στην σύγκλιση των δύο βουνών που υπάρχουν πίσω μας, υπήρχε το χωριό Ασίνι και οι πηγές της παλαιάς υδροδότησης των χωριών της Αλυζίας. Για το Ασίνι, η Αμφικτιονία, έχει ένα πλούσιο υλικό και με την πρώτη ευκαιρία θα το παραδώσουμε στον φίλο μας τον Παρασκευά.

     Στο παλαιό Βάρνανα εντοπίσαμε και μια άλλη εκκλησία (σε πρώτο πλάνο της φωτογραφίας),  στοιχείο απόδειξης για κατοίκηση του παλαιού  Βάρνακα από δύο ή περισσότερες φάρες.

     Στην  ίδια φωτογραφία  και κάτω από την υψηλή οροσειρά, εκεί υπήρχε ο πιο παλιός  Βάρνακας, το χωριό του Γεώργιου Νικολού Βαρνακιώτη. Το εκεί χωριό είχε δεχθεί μια χωρίς δικαιολογία επίθεση και καταστροφή από τους ακόλουθους του Μαυροκορδάτου. Ηταν λίγοι μήνες μετά από την παγίδευση του Βαρνακιώτη (από τον Μαυροκορδάτο) με τα περίφημα «καπάκια». Παρά την αισχρή συκοφάντηση, ο Βαρνακιώτης κρατούσε την εξουσία του αρματολικιού. Η επίθεση των ορδών των Μαυροκορδάτου μπορεί να μην βρήκαν εκεί τον Βαρνακιώτη για να τον  «χαλάσουν», χάλασαν όμως το χωριό.
      Τις επόμενες μέρες ο Θεοδωράκης  του Δράκου Γρίβας, αναλαμβάνει δράση και αντίποινα για την επίθεση στον Βάρνακα. Στο Δραγαμέστο σφάζει τους Χασαπαίους.
       Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Θεοδωράκης Γρίβας και ο Γεώργιος Βαρνακιώτης είχαν πολλούς δεσμούς, θρησκευτικούς και συγγενικούς. Ο πατέρας του Γεώργιου Βαρνακιώτη είχε πάρει Γριβοπούλα, ενώ ο Γεώργιος Βαρνακιώτης είχε πάρει κόρη του Μπουκουβάλα (ο Μπουκοβάλας είχε νυμφευτεί την αδελφή του Θεοδωράκη Γρίβα). Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στα χρόνια της απελευθέρωσης, ο γιός του Θεοδωράκη Γρίβα και της Ελένης Μπουμπούλη (κόρη της Μπουμπουλίνας), ο Δημητράκης Γρίβας, νυμφεύτηκε την κόρη του Γεώργιου Βαρνακιώτη.

           Αρχοντικά του παλαιού Βάρνακα. Στο βάθος το βουνό « Μπούμστος».

     Ακολουθούν φωτογραφίες από παλαιά αρχοντικά. Παρακαλούμε δώστε προσοχή στην αρχιτεκτονική, στην εργονομία αλλά και την ευρυχωρία των δωματιών. Τα σπίτια κατά κύριο λόγο ήταν δίπατα.





Το αρχοντικό είχε δύο τζάκια.
      






Στο βάθος το βουνό «ψηλή κορφή»  το ψηλότερο σημείο της οροσειράς των Ακαρνανικών βουνών. Είναι ψηλότερη και από την γνωστή κορυφή «Περγαντί». 
   
Τα σπίτια του παλαιού Βάρνακα,  έστω και σαν απομεινάρια πέτρινων τοίχων, μας παρουσιάζουν την αρχοντιά και τον πολιτισμό μιας δύσκολης εποχής. 
     Είναι οι αποδείξεις για όσα ψευδώς κατασκεύασαν οι ξένοι διπλωμάτες και οι περιηγητές, για υπανάπτυκτες συνθήκες ζωής των κατοίκων της Ελλάδας στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα.

       Κάτω από ένα πυκνό ίσκιο πλατανιού, καθίσαμε  τιμώντας την εκδήλωση του τοπικού συλλόγου. Στο τραπέζι που καθίσαμε είχαμε και μια ευχάριστη έκπληξη. Ο συμ-πανηγυριώτης μας (ο κύριος με το μαύρο μπουφάν) είναι ο ιδιοκτήτης που κτιρίου που φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας. Το κτίριο αυτό ήταν το καφενείο του χωριού, το δούλευε ο πατέρας του,  και ήταν από τα τελευταία κτίρια που είχαν κατοίκηση.  

        Πρίν φύγουμε από το Παλαιό Βάρνακα, περάσαμε από την βρύση του χωριού, κάτω από την επιβλητική όψη της «ψηλής κορφής» των Ακαρνανικών. Ο φίλος και συνεργάτης μας, ο Παρασκευάς, μας κάλεσε στην γιορτή που γίνεται στο Παλαιό Βάρνακα, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου. Η συνεργασία της Αμφικτιονίας με τον Παρασκευά, άρχισε το 2012-2013 όταν  εργαζόμασταν στο Project «οι οκτώ κατηγορίες κατά Βαρνακιώτη- οι 8 υπερασπίσεις – τα οκτώ κεφάλαια της τότε  Ιστορίας». 
        Ηταν μια εργασία που για πρώτη φορά συγκέντρωσε τα στοιχεία και τα παρουσίασε στους κατοίκους του Βάρνακα. Τα ιστορικά του Βαρνακιώτη. Τα συμπεράσματα τα αφήσαμε να εξαχθούν από τους ίδιους τους κατοίκους. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στοιχείων για το project, είχαμε δεχθεί αρκετές αντιδράσεις από τους ενάντιους του Βαρνακιώτη. Σήμερα μας ευχαριστεί το γεγονός ότι αυτοί οι ενάντιοι, έχουν περάσει στο άλλο στρατόπεδο.
     Πρίν αναχωρήσουμε, ευχαριστήσαμε τον Παρασκευά και δώσαμε ευχή:
«πάλι να συναντηθούμε σε χαρές».

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο