Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Σκορπιός: Τα προβλήματα της οικογένειας Ριμπολόβλεφ με την… Πολεοδομία

 Η οικογένεια του Ρώσου μεγιστάνα θέλει να κατασκευάσει ένα σπίτι για τους ίδιους αλλά και δύο ή τρεις κατοικίες για τους φιλοξενούμενους στο νησί του Ωνάση
Η εκδοχή εκείνη της κοινωνίας που βασίζεται στην καλή γειτνίαση, κερδίζει,  στην περίπτωση των Λευκαδιτών του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ και της κόρης του Κάτιας, ιδιοκτητών του Σκορπιού.

 Το να έχει, λοιπόν, κανείς γείτονα τους Ριμπολόβλεφ, έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Και σύμφωνα με την πλειοψηφία των Λευκαδιτών, τα θετικά, υπερτερούν των αρνητικών.

Είναι καλό να έχεις για γείτονα τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αφού το νοσοκομείο του νησιού απέκτησε σύγχρονο ασθενοφόρο, ενώ τα παιδιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης με Αναπηρίες έχουν αποκτήσει το δικό τους ειδικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Είναι καλή η γειτνίαση, αφού σε λίγα 24ωρα ο διεθνής ποδοσφαιριστής Ραδαμέλ Φαλκάο της Μονακό θα βρεθεί με τη σύζυγό του Λορελάι Ταρόν στο Νυδρί για να παίξει ποδόσφαιρο και να διδάξει κάποια μυστικά στους μικρούς ποδοσφαιριστές του Οδυσσέα Νυδρίου, ομάδα με την οποία η αντίστοιχη της Μονακό έχει αδελφοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο.

Οι Ριμπολόβλεφ γνώριζαν, όταν έκαναν το deal για το Σκορπιό με την Αθηνά Ωνάση, πως για να μπορούν να κινηθούν στην περιοχή ανενόχλητοι και αθόρυβα, όπως προστάζει το οικογενειακό τους μότο, θα πρέπει να τα έχουν καλά με την τοπική κοινωνία.
Έτσι, όσα έργα ανακατασκευής και συντήρησης έχουν γίνει στο Σκορπιό έχουν γίνει από Λευκαδίτες, ενώ και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αγοράστηκαν από το νησί και τις γύρω περιοχές.
Η αδελφοποίηση της Μονακό, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο κ. Ριμπολόβλεφ, με εκείνη του Οδυσσέα Νυδρίου, έγινε πριν ένα χρόνο, όταν κατά τη διάρκεια του γάμου της Κάτιας Ριμπολόβλεφ, οι υπεύθυνοι της ομάδας, που ήταν μεταξύ των καλεσμένων, έριξαν την ιδέα στο γαμήλιο τραπέζι. Η Κάτια και ο πατέρας της Ντμίτρι δεν αρνήθηκαν και σε χρόνο dt ο εκπρόσωπος της οικογένειας Σεργκέι Τσερνίτσιν με τον εκπρόσωπο της Μονακό προχώρησαν την αδελφοποίηση των δυο ομάδων.
Μέχρι σήμερα ο Οδυσσέας Νυδρίου έχει κερδίσει, φανέλες, φόρμες, μπάλες και αθλητικό υλικό, ενώ την ερχόμενη Τρίτη ο ίδιος ο Ραδαμέλ Φαλκάο με την οικογένειά του θα βρεθεί στο νησί για να γιορτάσει τον έναν χρόνο αδελφοποίησης των δυο ομάδων.
Η γειτνίαση του Ριμπολόβλεφ με τους Λευκαδίτες έχει φέρει και άλλα καλά στο νησί. Εκτός από το ασθενοφόρο που κόστισε περίπου 50.000 ευρώ, ο ρώσος επιχειρηματίας έκανε δώρο ένα φορτηγό στο δήμο Λευκάδας, ένα στο δήμο Μεγανησίου, συνολικής αξίας περίπου 80.000 ευρώ και τα δυο, ένα πολυμηχάνημα, αλλά και ένα ειδικό αυτοκίνητο για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Επίσης δώρισε ένα ταχύπλοο σκάφος στο Λιμενικό μήκους δέκα μέτρων αξίας περίπου 100.000 ευρώ.

Σημαντική ήταν η προσφορά του, όταν έμαθε πέρυσι πως το νησί έχει έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό την καλοκαιρινή περίοδο που αυξάνεται ο κόσμος, δίνοντας 20.000 ευρώ στον ιατρικό σύλλογο του νησιού που εξασφάλισε την πρόσληψη γιατρών με την ιδιότητα των επιστημονικών συνεργατών που έκαναν εφημερίες και βοήθησαν το νησί για αρκετούς μήνες και όχι μονάχα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Και αν τα παραπάνω ποσά σε αυτές τις φιλανθρωπικές δράσεις του Ριμπολόβλεφ εμφανίζονται ελάχιστα, σε σχέση με την οικονομική του επιφάνεια, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εργασίες στο Σκορπιό για την συντήρηση κτιρίων και ανακατασκευή χώρων έχουν κοστίσει πάνω από δέκα εκατομμύρια τα οποία ξοδεύτηκαν στην τοπική κοινωνία.
Βέβαια, δεν είναι μονάχα ο κ. Ριμπολόβλεφ  που έχει κάνει παραχωρήσεις, αφού στα αρνητικά της γειτνίασης με τους Λευκαδίτες, έχει καταγραφεί η ακριβής εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που ίσχυαν- αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί, σύμφωνα με κατοίκους- κατά την περίοδο που το νησί ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Έτσι η πολιτεία έχει δημιουργήσει απαγορευμένες θαλάσσιες ζώνες για όσους επιθυμούν να περάσουν με το σκάφος τους από το Σκορπιό, πράγμα που είχε ζητήσει η οικογένεια του Ρώσου μεγιστάνα για να έχει την ησυχία της. Απαγορεύσεις, με οχτάμηνη ισχύ και για όποιον τις παραβιάσει να πληρώνει τσουχτερό πρόστιμο.
Εδώ και ένα χρόνο όμως, η καλή γειτνίαση, φαίνεται να σκοντάφτει στην αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα όποιον επενδυτή θέλει να ξοδέψει τα χρήματά του στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τις διαδικασίες να κατασκευάσει κάποιες σύγχρονες και πολυτελείς κατοικίες στο Σκορπιό.
Παρόλο που στα πρώτα σχέδια της οικογένειας δεν ήταν να κατασκευαστεί κάποιο ακίνητο  εν τούτοις στις αρχές Ιουνίου του 2015 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έφθασε στο νησί όπου συναντήθηκε με αρχιτέκτονες του διεθνούς οίκου Denniston Architects & Planners οι οποίοι ανέλαβαν να εκπονήσουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανάπλαση του Σκορπιού. Οι αρχιτέκτονες τράβηξαν φωτογραφίες και είδαν το νησί.
Σκοπός της οικογένειας είναι να κατασκευάσουν ένα σπίτι για τους ίδιους αλλά και δύο ή τρία σπίτια για τους φιλοξενούμενους. Άλλωστε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ όταν έρχεται μένει στη θαλαμηγό του, ενώ η Κάτια μένει στο σπίτι που ανήκε στην Χριστίνα Ωνάση. Αν και οι σχετικοί φάκελοι έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες η αρχή για την κατασκευή των κατοικιών έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολεοδομία του νησιού αφού πρέπει να εξεταστούν οι όροι δόμησης προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως.
Η χρονοβόρα εξέταση του φακέλου για την κατασκευή έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος δεν περίμενε, παρόλο που είχε ακούσει για άλλες επενδύσεις, όπως αυτή του Εμίρη του Κατάρ στην Οξυά και στην Κέρκυρα, πως θα αντιμετωπιζόταν από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές με παρόμοιο τρόπο.
Δυσαρέσκεια όμως υπάρχει και σε Έλληνες εργολάβους, κυρίως της Λευκάδας,  οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της οικογένειας πως θα αναλάμβαναν τα έργα, συνολικής αξίας άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ και περιμένουν εδώ και ένα χρόνο για τις υπογραφές από τα αρμόδια γραφεία. Φυσικά οι φορείς επισημαίνουν από την πλευρά τους πως οι φάκελοι πρέπει να εξεταστούν και πως όλα θα γίνουν νόμιμα, ενώ εμφανίστηκαν θετικοί στο γεγονός πως τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα υπάρχουν θα έχουν ξεπεραστεί τους ερχόμενους μήνες και πριν φύγει το 2017.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο