Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Γιώργος Καραμητσόπουλος: Άνιση μεταχείριση εργαζομένων με το σχέδιο νόμου για την επιλογή διευθυντών σχολείων

Άνιση μεταχείριση εργαζομένων με το σχέδιο νόμου για την επιλογή διευθυντών σχολείων

     Κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου το σχέδιο νόμου για την επιλογή των διευθυντών των σχολείων.
    Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις διατάξεις σχετικά με τη μοριοδότηση των κριτηρίων όπου ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη. Θα ήθελα όμως να επισημάνω δυο σημαντικές παραλείψεις που δημιουργούν την αίσθηση ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα.
  1.-Η αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός του δημοσίου τομέα σε συναφές αντικείμενο μέχρι 7 χρόνια αναγνωρίζεται βαθμολογικά και λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή των στελεχών σε όλο το δημόσιο. Κι όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στο σχέδιο νόμου για την επιλογή των διευθυντών παρότι και το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει αυτή την προϋπηρεσία βαθμολογικά. Αυτή η άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε εργαζόμενους δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αλλά είναι κατά την άποψη μου και προφανώς αντισυνταγματική...........



2.-Η δεύτερη πολύ σημαντική παράλειψη είναι ότι στην κρίση του συλλόγου διδασκόντων σχετικά με την καταλληλότητα του υποψήφιου διευθυντή συμμετέχουν μόνο οι μόνιμοι και όχι οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. 
     Πρόκειται καταφανέστατα για άνιση μεταχείριση αφού όλοι οι συνάδελφοι είναι ισότιμα μέλη του συλλόγου διδασκόντων και ως εκ τούτου έχουν ίδια δικαιώματα.
     Αν το κριτήριο είναι ότι του χρόνου πιθανώς δεν θα είναι στο ίδιο σχολείο με το ίδιο σκεπτικό δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν ούτε οι συνάδελφοι που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, όσοι είναι αποσπασμένοι ή με διάθεση σε αυτό το σχολείο κλπ.
       Με την ελπίδα ότι αυτές οι παραλείψεις δεν είναι σκόπιμες αλλά οφείλονται στην προχειρότητα με την οποία συντάθηκε το σχέδιο νόμου θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες ώστε να υπάρχει η συνταγματικά κατοχυρωμένη ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των εργαζόμενων.

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο