Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Τι είναι η «Μπλε Φάλαινα» και γιατί γοητεύει τους νέους;

•    Η ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι, στο οποίο οι νέοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μια σειρά προκλήσεων, που στην αρχή είναι φαινομενικά αβλαβείς, αλλά στη συνέχεια γίνονται ριψοκίνδυνες ή επικίνδυνες.
•   Οι προκλήσεις αυτές μπορεί αρχικά να είναι σχετικά απλές, όπως για παράδειγμα το άκουσμα ενός τραγουδιού ή η παρακολούθηση ενός συνταρακτικού βίντεο, αλλά έπειτα θα ξεκινήσουν να περιλαμβάνουν και πιο επικίνδυνες αποστολές.

•  Το βέβαιο είναι πως οι συμμετέχοντες κάποια στιγμή καλούνται να κάνουν μια σειρά από πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμη και τη ζωή τους. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια εργασία, θα πρέπει το θύμα να δίνει φωτογραφία ή βίντεο, ως απόδειξη της ολοκλήρωσης.
•    Για να «τερματίσει» το παιχνίδι, ο συμμετέχων πρέπει να προβεί στην τελική και μοιραία πράξη της αυτοκτονίας. Μάλιστα, τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν αυτή την πράξη, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν, τότε οι διαχειριστές του παιχνιδιού προχωρούν σε απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των νέων.
•    Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ακόμη ένα ζήτημα που δείχνει πόσο μεγάλη επιρροή έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram) στη ζωή των εφήβων αλλά και σε πόσο ισχυρό και επικίνδυνο εργαλείο ενδέχεται να μετατραπούν.
•    Το προφίλ των ανθρώπων που μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει ανήκει κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των 15-17 ετών και είναι έφηβοι με δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, που αναζητούν την αποδοχή, την σύνδεση με κάποιον και αισθάνονται δυνατοί αν εκπληρώσουν τους στόχους που τους τίθενται (ακόμα και αν αυτοί οι στόχοι είναι ο ίδιος ο θάνατος).
•    Το γιατί οι έφηβοι ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους προκλήσεις είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα. Αυτή η ακραία ανάληψη κινδύνου είναι χαρακτηριστική στους εφήβους και ως στόχο τους έχουν την επιδίωξη απόκτησης μιας ταυτότητας, την αναζήτηση νοήματος,  και την αίσθηση του ανήκειν, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων σε υπαρξιακά ζητήματα, που λίγο πολύ απουσιάζει από αυτό το στάδιο ανάπτυξης του ατόμου.
Σημάδια που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς:
Έντονες αλλαγές της  διάθεσης
Ευερεθιστότητα
Ευθιξία
Κοινωνική απομόνωση
Αλλαγές στα ενδιαφέροντα του παιδιού
Περνά περισσότερο χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή
Λέει ψέματα αναφορικά με το παιχνίδι (πχ πόσες ώρες παίζει)
Αδικαιολόγητες εκρήξεις θυμού
Μακριά ρούχα, καθώς μπορεί να θέλει να καλύψει σημάδια στα χέρια ή τα πόδια του
Αυτοτραυματισμός
Προβλήματα ύπνου (αϋπνία κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας)
Αποξένωση από το φιλικό και το κοινωνικό περιβάλλον
Απότομη αλλαγή στην σχολική επίδοση
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Η  χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών πρέπει να γίνεται με πολλή μεγάλη προσοχή. Συγκεκριμένα:
– Ο Υπολογιστής ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκεται πάντα σε δωμάτιο κοινής χρήσης (σαλόνι) και ΠΟΤΕ στο υπνοδωμάτιο του παιδιού.
– Το βράδυ ΠΡΕΠΕΙ να απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κινητών τηλεφώνων στο υπνοδωμάτιο του παιδιού.
– Ειδικά σε μικρές ηλικίες, ελέγξτε οι ίδιοι την καταλληλότητα των διαδικτυακών παιχνιδιών που παίζει το παιδί σας.
– Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
– Θέστε συγκεκριμένο χρονικό όριο που μπορούν να κάθονται στον Υπολογιστή.
–  Ενθαρρύνετε τα διαλλείματα στη χρήση του παιχνιδιού. Κάθε 30 λεπτά, να υπάρχει ένα 5λεπτο διάλλειμα.
– Εποπτεύστε αποτελεσματικά το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας: ποιες ώρες βρίσκεται στο σπίτι, πόσες ώρες ασχολείται με το διαδίκτυο, με ποιους φίλους συναντιέται καθημερινά, ποιες ώρες κοιμάται και αν τυχόν ξυπνάει ή μετακινείται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
– Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην διαγράφουν συνομιλίες.
– Εάν κάποιος άγνωστος τους παρενοχλεί, τον μπλοκάρουμε και τις αποδείξεις τις αποθηκεύουμε.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς: 
Αν κάποιος γονέας υποπτευθεί κάτι ύποπτο με τη διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού του, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εξής:
Τηλεφωνικά :11188
Με e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Να θυμάστε
•    Μια προβληματική ή ελλειμματική σχέση με τους γονείς αποτελεί το τέλειο έδαφος για οποιονδήποτε επιδιώκει να κάνει θύμα ένα παιδί ή έναν έφηβο.
•    Όσο υπάρχουν παιδιά που αναζητούν την προσοχή, την αγάπη και την αποδοχή στον διαδικτυακό κόσμο και δεν μπορούν να προσδιορίσουν τα όρια τους, τόσο θα υπάρχει χώρος για αληθινά ή ψεύτικα παρόμοια παιχνίδια.
Αντωνία Παπαμιχαήλ
Σχολική Ψυχολόγος
Επιμελήτρια Ανηλίκων
της Εισαγγελίας Πρέβεζας
www.pamepreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο