Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου στηρίζει τις πολιτικές που ξεκληρίζουν την μικρομεσαίους αγρότες
  Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3.5.2017 έγινε ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν καθώς και για τον καταμερισμό αυτών των χρημάτων ανά δράση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020.  Τα χρήματα που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκτιμάται οτι θα προσεγγίσουν τα 130 εκ. ευρώ και αφορούν σε χρήματα για δράσεις  που θα διαχειριστεί και θα υλοποιήσει η ίδια η Περιφέρεια......

            Το πολυδιαφημισμένο Π.Α.Α 2014-2020 τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και απο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως και τα προηγούμενα προγράμματα (Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-13), δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας.  
             Αντίθετα εχει γίνει φανερό από την χρόνια εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) της Ε.Ε. που το Π.Α.Α. αποτελεί συστατικό της μέρος, πως αυτή δεν στόχευε και δεν στοχεύει στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με στόχο πρώτα απ’ όλα τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες. Αντίθετα, προκειμένου να ενισχυθούν οι ανάγκες της κερδοφορίας των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην αγροτική και την βιομηχανική παραγωγή, απαξιώνονται οι όποιες παραγωγικές δυνατότητες έχει η χώρα,. Ως αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ακαθάριστου Γεωργικού Προϊόντος στο ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σταδιακά από το  14,6% που ήταν το 1982 στο 3% τα τελευταία χρόνια.
            Η Κ.Α.Π. ήταν και είναι ένα αντιλαϊκό - αντιαγροτικό εργαλείο που οδήγησε στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στις αθρόες εισαγωγές, ενώ καμία ανισότητα δεν αποκαταστάθηκε όπως προπαγανδιστικά υποστηριζόταν.
            Αυτές τις στοχεύσεις προωθεί και το Π.Α.Α. με τις δράσεις που περιλαμβάνει αφού τα χρήματα  των ενισχύσεων θα αξιοποιηθούν για να ενισχυθούν μεγάλες μονάδες στην αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση. Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, οι ενισχύσεις αυτές θα αξιοποιηθούν για να σπείρουν αυταπάτες σε μικρομεσαίους αγρότες οτι μπορούν να επιβιώσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που στην πραγματικότητα θα τους συνθλίβει.

            Για παράδειγμα υπάρχει δράση που χρηματοδοτεί επενδύσεις στη μεταποίηση εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από “επαγγελματίες αγρότες” (καθετοποίηση) και με επιδότηση ως 300.000 ευρώ, καλύπτοντας από 50-70%. Και το ερώτημα είναι απλό. Ποιός μικρός αγρότης θα μπορέσει να καθετοποιήσει την παραγωγή του την στιγμή που οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές του ΟΓΑ  ή βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη προς τις τράπεζες;
            Ενώ και η δράση που χρηματοδοτεί σχέδια βελτίωσης για “επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις  (μέχρι 500.000 ή 2.000.000 € για Ο.Π.)” κατά μέσο όρο 72.000 ευρώ, καλύπτοντας από 50-70% είναι φανερό πως δεν αφορά την στήριξη μικρομεσαίων αγροτών αφού η συμμετοχή  απαιτεί σημαντικά ατομικά κεφάλαια που είναι αδύνατον να τα καλύψουν.
            Αυτές τις κατευθύνσεις που υπηρετούν τον αντιλαϊκό στόχο της «Ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα» η Περιφερειακή Αρχή τους στηρίζει. Αυτός ο στόχος όμως είναι ξένος προς τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης.
 Το Π.Α.Α. έρχεται να συνδράμει στον παραπάνω σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει και μια σειρά μέτρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν και πλήττουν τους μικροπαραγωγούς  και αφορούν:
στην φοροεπιδρομή στο εισόδημα, την αύξηση του  ΦΠΑ στα αγροεφόδια, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, την αύξηση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα, την επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης, την ειδική φορολογία στο κρασί και στο τσίπουρο, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.
Η πραγματικότητα που βιώνουν οι μικροί παραγωγοί είναι εντελώς μακριά από την εικόνα και τις προσδοκίες που παρουσιάζει η Περιφερειακή Αρχή, αφού για παράδειγμα οι σταφιδοπαραγωγοί και άλλοι παραγωγοί της Ηλείας είναι ακόμα απλήρωτοι από τις καταστροφές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις.
Στην αγορά κυριαρχούν οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με την μείωση 5 ως 10 λεπτά που επέβαλαν οι γαλακτοβιομήχανοι στο γάλα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κυριαρχούν σττην αγορά οι ανοικτές τιμές και η απλήρωτη παραγωγή όπως για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας που για πάνω από 6 μήνες παραμένουν απλήρωτοι.
            Ταυτόχρονα η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα νέα μέτρα που προβλέπεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Η επιχείρηση συστράτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης όλων όσων συμφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική προκειμένου να προχωρήσουν τα μέτρα πρέπει να απαντηθεί με την μεγαλύτερη δυνατή οργάνωση και  συμπόρευση όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική.

            Από κοινού μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης να διεκδικήσουν μία άλλη κοινωνική και οικονομική οργάνωση με το λαό στην εξουσία που θα  αξιοποιεί την μεγάλη κοινωνικοποιημένη παραγωγή, θα στηρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά σε όλες τις πλευρές της ζωής της, προκειμένου να διασφαλίζονται φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό, και εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο