Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ζωοκλοπές: Τι λέει η νομοθεσία-Τι ισχύει στην Αιτωλοακαρνανία

         Έξαρση στις ζωοκλοπές το 2015 στον Nομό και σημαντική μείωση το 2016. Τι προβλέπει ο νόμος για τους ζωοκλέπτες, τους κλεπταποδόχους, ακόμη και για τους... ιδιοκτήτες ζώων που εκλάπησαν.
      Η ζωοκλοπή (επί ζώντων ζώων) αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση κλοπής. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αποτελεί ποινικό αδίκημα, που λόγω συνάφειας αναφέρεται μαζί με τον όρο  ζωοκτονία. 
    Το 1848 εκδόθηκε ο πρώτος νόμος περί ζωοκλοπής και ζωοκτονίας, τον οποίο και ακολούθησαν πολλοί άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Ο πιο πρόσφατος νόμος εκδόθηκε το 1982, περίοδο που το φαινόμενο βρίσκονταν σε έξαρση. Ένας νόμος με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, που προβλέπουν ειδικές και ξεχωριστές ποινές ανά περίπτωση κλοπής, ποινές που, εκτός από χρηματικές, μπορεί να προβλέπουν ακόμη και 10 χρόνια κάθειρξης......



     Νέα έξαρση του φαινομένου της ζωοκλοπής παρατηρείται, ωστόσο, στην Ελληνική επαρχία τα τελευταία χρόνια.
        Σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου και του e-ea.gr, την τελευταία τετραετία καταγράφηκαν πολλές δεκάδες περιπτώσεις ζωοκλοπών στην Αιτωλοακαρνανία, με τις περισσότερες να παρατηρούνται το έτος 2015 (81 περιπτώσεις), ενώ τα προηγούμενα έτη (2013 και 2014) οι ζωοκλοπές που καταγγέλθηκαν ήταν 65 και 64 αντίστοιχα

      Δείτε στο παρακάτω γράφημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν υποθέσεις ζωοκλοπών που χειρίστηκαν συνολικά οι αστυνομικές Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας και Αιτωλίας τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016.

Όπως παρατηρούμε οι ζωοκλοπές το προηγούμενο έτος (2016) έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα έτη. 

Σχετικά με τον Νόμο
Το αδίκημα της ζωοκλοπής συγκαταλέγεται κυρίως στα πλημμελήματα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή από 60 έως 3000 ευρώ περίπου. 
     Υπάρχουν όμως ειδικές υποπεριπτώσεις, όπου η ποινή αλλάζει. Το άρθρο 2 το σχετικού νόμου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Σημειώνεται λοιπόν, ότι αν τα ζώα ήταν περιφραγμένα, στην αυλή ή σε στάβλο του ιδιοκτήτη τους ή προορίζονταν για τη διατροφή της οικογένειας του ιδιοκτήτη , τότε η ελάχιστη ποινή είναι τα 3 έτη. 
      Ο Νόμος έχει εφαρμογή σε συγκεκριμένα είδη ζώων και ειδικότερα στα εξής: άλογο, γαϊδούρι, μουλάρι, βοοειδή, βουβαλοειδή, αιγοπρόβατα, γουρούνια και κυψέλες μελισσών, ολόκληρες ή το περιεχόμενό τους! 
       Με τις ίδιες ποινές, τιμωρείται, εκτός από την κλοπή και η θανάτωση των αντίστοιχων ζώων, ήτοι η ζωοκτονία. Το αδίκημα λαμβάνει τη διάσταση κακουργήματος και τιμωρείται με ποινή 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή από 150 έως 3.000 ευρώ, στις εξής περιπτώσεις: 
⇒ αν τελέσθηκε από δύο ή περισσότερους δράστες, που δρούσαν από κοινού.
 ⇒ αν κατά την τέλεση της πράξης ή προκειμένου ο δράστης να διατηρήσει τα κλεμμένα ή θανατωμένα ζώα, χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας.
 ⇒ αν κάποιος από τους δράστες (είτε αυτουργός, είτε συμμέτοχος) οπλοφορούσε. 
⇒ αν ο δράστης έχει κάποιες από τις εξής ιδιότητες: κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και "δημόσιων γενικά κέντρων" ή άλλος συναφής επαγγελματίας και τέλος 
⇒ αν ο δράστης τελεί αυτές τις κλοπές, κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η αξία των κλαπέντων ή θανατωμένων ζώων, υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. 

        Ποινή θα υποστεί και όποιος αγοράζει και γενικά δέχεται ολόκληρα ή μέρη των κλεμμένων ζώων ή τα μεταβιβάζει σε άλλους, ενώ αν οι πράξεις αυτές, τελούνται κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η ζημιά είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τότε εφαρμόζονται οι κακουργηματικές διατάξεις. Με φυλάκιση από 6 μήνες, έως 5 έτη, τιμωρείται και όποιος ακρωτηριάζει ή με άλλο τρόπο βλάπτει ξένο ζώο, από τα αναφερόμενα παραπάνω
      Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι με ποινές φυλάκισης απειλείται ακόμα και ο ιδιοκτήτης των ζώων, αν δεν καταγγείλει αμέσως την κλοπή ή έρθει σε συμβιβασμό με τον ζωοκλέφτη!

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.e-ea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο