Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Αϊ Γιάννης Λευκάδας: Παραλία και από πίσω λιμνοθάλασσα

 Στο βόρειο τμήμα της Λευκάδας και πολύ κοντά στην πρωτεύσασα θα συναντήσεις ένα υπέροχο και διαφορετικό τοπίο που συνδυάζει την γαλήνη της λιμνοθάλασσας με τα απλωτά θαλασσινά τοπία. Παραλιακός δρόμος που ξεκινά από τη πόλη πραγματοποιεί τον γύρο αυτής της ιδιαίτερη περιοχής. Στην χερσόνησο του Αϊ Γιάννη θα βρεθείς μπροστά σε μια λωρίδα άμμου όπου πάνω της δεσπόζουν οι εγκαταλειμμένοι ανεμόμυλοι, Μπροστά σου θα έχεις το απλωτό γαλάζιο του Ιονίου και πίσω σου τη γαλήνη της λιμνοθάλασσας όπου ζουν δεκάδες είδη υδρόβιων πτηνών.

 Στην παραλία που είναι πανέμορφη με γαλαζοπράσινα νερά, θα δεις και πολλούς ανεμόμυλους. Από τους οκτώ που υπήρχαν συνολικά εκεί πλέον έχουν μείνει τέσσερεις, οι οποίοι βέβαια δεν λειτουργούν, δημιουργούν όμως ένα ασυναγώνιστο θέαμα, αφού σπάνια βρίσκεις ανεμόμυλους μόλις 5 μέτρα από εκεί που κάνεις μπάνιο. Οι περισσότεροι είχαν ονόματα ρωσικά (Ορλώφ, Μετζίκωφ, Μόσκοβας) και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα (τουλάχιστον) άλεθαν δημητριακά, κυρίως σιτάρι, που σε μεγάλες ποσότητες εισαγόταν παλαιότερα από τη Ρωσία ή τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Το τμήμα της παραλίας του Αι Γιάννη από το Milos Beach Resort μέχρι εκεί που βλέπεις και τον τελευταίο ερειπωμένο ανεμόμυλο και η παραλία κάνει μια μικρή μύτη, στην Γύρα της Λευκάδας, έχει πια την δική του ονομασία. Παραλία Μύλοι. Αυτό το τμήμα της Λευκάδας με την τεράστια αμμουδερή παραλία με πλάτος σε κάποια σημεία πάνω από 70 μέτρα, έχει πίσω της μια μικρή λιμνοθάλασσα.
Η καλύτερη παραλία για ακροβατικά με windsurf και kitesurf
Πολύ πρόσφατα μόλις το 1992 μια παρέα Αυστριακών ανακάλυψε ότι το τμήμα αυτό της παραλίας είναι ιδανικό για windsurfing, ενώ το 1999 μια παρέα Ιταλών από την Ρώμη που έκαναν τις διακοπές τους στην Λευκάδα, ήταν οι πρώτοι που έκαναν kitesurfing. Από τότε η παραλία στους Μύλους έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες και σήμερα είναι τοπ προορισμός για kitesurfing σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα κι αν δεν κάνεις κάποιο από τα δύο θαλάσσια σπορ, θα έχεις την ευκαιρία να δεις θαυμάσιες επιδείξεις και ακροβατικά που κάνουν κάποιοι με τα kites τους. Είναι ένα εκπληκτικό θέαμα! Αν, μάλιστα, ανοίξεις λακκούβες πλάι στο κύμα με τα χέρια σου, θα βρεις γλυφό νερό που πίνεται!
Μένεις για φαγητό ή γυρνάς στην πόλη, 3 χλμ. μακριά
Η παραλία του Αι Γιάννη βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού δίπλα στην πρωτεύουσα της Λευκάδας. Απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι, από όπου η θέα στο Ιόνιο είναι εξαιρετική. Πρόκειται για μια ανεπτυγμένη τουριστικά παραλία με αρκετά καφέ και ταβερνάκια, γεγονός που σου δίνει την ευκαιρία να κάτσεις εκεί όλη μέρα, χωρίς να έχεις το άγχος της επιστροφής για φαγητό.
autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο