Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Στο τραπέζι και η πώληση και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ

Προς πώληση θα βγάλει από το φθινόπωρο τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ η κυβέρνηση, παρά το επιχείρημα που προτάσσει ότι πέτυχε τα υδροηλεκτρικά να μείνουν εκτός συμφωνίας, αποδεχόμενη μόνο την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όταν κλήθηκε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή στην Κοζάνη να απαντήσει ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης και ποιες οι κόκκινες γραμμές της, αφού εξήγησε ότι αρχίζει μια τριμερής συζήτηση μεταξύ δανειστών, κυβέρνησης και ΔΕΗ με ορίζοντα εξαμήνου, δηλαδή το φθινόπωρο, προσέθεσε:
«Αν αποτύχει αυτό το σχέδιο, όταν θα τεθεί σε δοκιμασία το Market Test, τότε υπάρχει κίνδυνος να κινητοποιηθούν και επιπρόσθετα δομικά μέτρα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό, διότι είναι μια θεσμική διαδικασία που λέει ότι αν αυτό αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο, τότε ξανανοίγει η συζήτηση».
Αυτό που είπε ο Σταθάκης από την Κοζάνη είναι ότι αν τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2017 απορριφθεί το πακέτο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από τους δυνητικούς αγοραστές ως μη ελκυστικό, θα προστεθούν σε αυτό και τα υδροηλεκτρικά.
Η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει φορτώσει τον άνθρακα και τον λιγνίτη με τέλη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, που καθιστούν το κόστος μεγαλύτερο ακόμη και από του φυσικού αερίου. Έτσι, όπως αναφέρουν τα Νέα οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί παίκτες πανευρωπαϊκά περιορίζουν το χαρτοφυλάκιό τους στα στερεά καύσιμα.
Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο